Paneuropski problem

Psihijatar o huliganima: 'Vjerojatno su htjeli skrenuti pozornost na sebe. Represija samo može pogoršati stanje'

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Atmosfera na stadionu Maksimir tijekom utakmice Dinama i Astane
Foto: Sanjin Strukic/PIXSEL
Zagreb: Bad Blue Boys ispred hotela pale bakle i navijaju dok traje skupština Dinama
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Dinamo na Maksimiru pobijedio Šibenik sa 4-0
09.08.2023.
u 10:48
Zbivanja je komentirao je Tomislav Družak, tajnik za sport, koji je pozvao Bad Blue Boyse da se javno i jasno udalje od osoba koje su otišle u Grčku jer kako kaže: "To nisu navijači!"
Pogledaj originalni članak

U noći s ponedjeljka na utorak u Ateni došlo je do sukoba pripadnika Bad Blue Boysa i navijača AEK-a u kojima je smrtno stradao 29-godišnji navijač grčkog prvaka, a osam osoba je ranjeno. Grčka policija traga za hrvatskim huliganima koji se i dalje skrivaju u njihovoj zemlji, a novosti o uhićenjima nastavljaju pristizati. Utakmica trećega pretkola Lige prvaka odgođena je za 15. kolovoza.

Premda se nasilje među huliganima i navijačkim skupinama već desetljećima prepoznaje kao velik problem, zbog tragičnih posljedica ovotjednih događaja ono je došlo pod povećalo javnosti. Specijalist psihijatrije dr. sc. Porin Makarić i državni tajnik za sport iz Ministarstva turizma i sporta Tomislav Družak komentirali su problem za Dobro jutro Hrvatska.

VIDEO Nogometaši Dinama vratili se u Zagreb nakon odgođene utakmice protiv AEK-a

"U ovom slučaju, vidim jedinog ozbiljnog, glavnog krivca - naravno, uz ove koji su krenuli - službe i policiju Grčke", rekao je tajnik pa nastavio: "Ovo nije izdvojeni slučaj. Nismo mi izmislili nerede na sportskim borilištima ili oko njih. To je naprosto trend. To nisu navijači!" Ustvrdio je da se pravi Bad Blue Boysi trebaju javno distancirati od ovih skupina.

Specijalist psihijatrije s Klinike za psihijatriju Vrapče, dr. sc. Porin Makarić, dotaknuo se medicinske pozadine ove pojave. "Tu je zapravo pitanje samog motiva, rekao je Makarić, dodajući da se ne može reći da se ovaj agresivni ispad dogodio iz afekta jer se radilo o pomno planiranom putu u Atenu", kazao je.

VEZANI ČLANCI:

Objasnio je kako kod takvih skupina dolazi do deindividualizacije, što kod osoba umanjuje razinu susprezanja od društveno osuđenih načina ponašanja te je osobama lakše kršiti norme koji u drugim slučajevima možda ne bi prekršili. Manjak klupskih obilježja na huliganima objasnio je kao "moguće skretanje pozornosti na same sebe". 

Istaknuo je i kako represija samo može potaknuti takvo ponašanje. "Na grupu kao takvu vrlo se teško može utjecati. Treba se utjecati na pojedinca, na svaku osobu individualno, i to možda već u obrazovnom sustavu", zaključio je Makarić.

VIDEO Tužni prizori iz Atene dan nakon što je ubijen navijač AEK-a u sukobu s BBB-ima

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

ST
staromlad
13:09 09.08.2023.

Bitno je da je šahovnica u prvom planu... A za ovih 150 momaka možda ne bi škodilo malo dobrotvornog rada, puno je naših pustih mjesta, zaraslih livada itd., pa bih ih se moglo malo uputiti na neke vrijednosti u životu. Recimo da im se da neko zemljište gdje će doprinjeti slabašnoj hrvatskoj proizvodnji, da malo vide što je muka.

Avatar barba_arba
barba_arba
12:37 09.08.2023.

Samo da se ne oglasi i Dražen Lalić