ŠARLIJA ZA VL

'Radije gledam Slaven nego Real, a s prijateljem Vidom pijem kavu i borim se za naslov'

Foto: Igor Soban/PIXSELL
Zagreb: Susret NK Rudeš i Nk Slaven Belupo u 17. kolu Prve HNL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Koprivnica: NK Slaven Belupo - NK Osijek u 32. kolu Prve HNL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek: NK Osijek i NK Slaven Belupo u utakmici 23. kola Prve HNL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Dinamo u 21. kolu 1. HNL pobjedio Slaven Belupo sa 3:0
11.04.2023.
u 15:30
Koprivničanin Zvonimir Šarlija s grčkim Panathinaikosom nadomak je tituli, a iz Atene navija za svoj nekadašnji klub u Hrvatskoj, koji u srijedu čeka polufinale Kupa
Pogledaj originalni članak

U nogometnom prvenstvu Grčke traje epska bitka za naslov prvaka između dva atenska kluba, bodovno izjednačena na vrhu ljestvice (s po 69 bodova) AEK-a i Panathinaikosa. A u oba kluba vrlo su važni protagonisti dvojica hrvatskih nogometaša: u AEK-u 33-godišnji Domagoj Vida, a u Panathinaikosu 26-godišnji Koprivničanin Zvonimir Šarlija.

Na Uskrs je u Ateni odigran najveći derbi grčkoga nogometa, Panathinaikos – Olympiakos 2:0, u kojemu je Šarlija u prvoj momčadi zelenih počeo svoj dvadeseti nastup u ovoj sezoni, ali nakon 15 minuta morao je napustiti igru zbog ozljede.

– Odmah na početku utakmice dobio sam udarac u stopalo, osjetio sam snažnu bol, stopalo je odmah nateklo te sam bio prisiljen napustiti igru – počeo je svoju priču Šarlija pa nastavio:

Naša velika prilika

– Jako mi je žao što mi se dogodila ova ozljeda, nadam se da nije teže naravi jer nas očekuje dramatična utrka za naslov prvaka s AEK-om. Za mene je to nešto novo, nikada nisam bio u prilici osvojiti trofej, a ovdje u Grčkoj atmosfera je užarena i naravno da mi je jako stalo pomoći svojoj momčadi. Moj klub Panathinaikos nije bio prvak još od 2010. godine i smatramo da je ovo naša velika prilika.

Derbi Panathinaikos – Olympiacos trebao je suditi naš, zagrebački sudac Fran Jović?

– Da, bilo je službeno objavljeno da će Jović suditi derbi, ali javio je da je ozlijeđen pa su uskočili španjolski suci. Derbije ovdje uvijek sude stranci – ističe Šarlija.

Zvonimir je 189 cm visok stoper, rođeni Koprivničanin, dijete Slaven Belupa, iz kojega je još 2019. godine bio transferiran u moskovski CSKA, za koji je skupio sedam nastupa. Potom je bio član turskih klubova Kasimpase i Ankaragücüa, a od ljeta 2021. godine nastupa za Panathinaikos. Za svoj današnji klub skupio je 46 nastupa.

– Ovo je vrhunac moje karijere jer sam u situaciji da se mogu boriti za trofej; igrati u jakome klubu, živjeti u prekrasnome gradu. U Ateni doista uživam!

Vaš najveći konkurent je AEK, predvođen Domagojem Vidom?

– AEK je naš najveći suparnik, a Vida je moj prijatelj! Nas dvojica provodimo dosta vremena skupa....

Nije li to opasno u Grčkoj, da su igrači iz suparničkih klubova tako dobri prijatelji? Mogli bi vam navijači Panathinaikosa zamjeriti...

– Normalni navijači nemaju mi što zamjeriti, a za druge – baš me briga! Domagoj Vida moj je prijatelj, mi se međusobno posjećujemo, idemo zajedno na kave, ručkove i u tome ne vidim ništa loše. A kada dođe međusobna utakmica, kada smo suparnici na terenu, tada svaki od nas daje sve za pobjedu svoje momčadi – naglašava Šarlija, kojemu je trener u klubu Srbin Ivan Jovanović.

Za razliku od legendarnoga Vide, Zvonimir nikada nije bio u prilici zaigrati ni za jednu od kategorija hrvatskih reprezentacija.

– Kada ste igrač Slaven Belupa, to ide teže nego kada ste iz Dinama ili iz Hajduka – objašnjava Šarlija.

Zoran radi čuda

Pratite li nastupe svojega bivšeg kluba Slaven Belupa, jeste li njegov navijač?

– O da, meni su utakmice Slavena u Hrvatskoj ligi poslastice, pratim ih kad god mogu. Vjerujte mi da ću na TV-u radije pogledati utakmicu Slaven Belupo – Istra nego Real Madrid – Barcelona! A kada sam doma, uvijek posjećujem svoje bivše suigrače na stadionu, idem čak i na njihove treninge – kaže Zvonimir pa ima potrebu dodati:

– Sam Bog pogledao je prema Slavenu kada mu je poslao trenera Zorana Zekića! Da, doista tako mislim jer Zekić radi čuda s tom momčadi. Žao mi je samo što se nisu malo pojačali u zimi i što već nisu na trećemu mjestu. To im od srca želim i nadam se da će se uspjeti plasirati u Europu.

SUPERSPORT HNL

Neuništivi Krle zapečatio pobjedu nad Istrom i postao najstariji strijelac u povijesti HNL-a (2:0)

Borba za europske pozicije dodatno se zakomplicirala. Naime, Puljani su današnjim trobodom na tablici mogli preskočiti treći Osijek, ali je Belupo sada iznad njih kao peti s 36 bodova, koliko ima i četvrti Varaždin. Prvi pogodak bio je djelo Roberta Mudražije, koji je na osobit način udarcem glavom iznenadio Lovru Majkića, dok je autor drugog bio prekaljeni Ivan Krstanović. Slaven je tako ostvario premijernu pobjedu pred domaćom publikom u proljetnom dijelu sezone.

U srijedu Slaven igra veliku utakmicu, s Hajdukom u polufinalu Kupa.

– Kvaliteta je na strani Hajduka i stoga je Hajduk golem favorit protiv Slavena. Međutim, zna se da je Hajduku oduvijek bilo teško igrati u Koprivnici te da Hajduk u ovoj utakmici ima veliki pritisak jer mu o njoj ovisi cijela sezona. S druge strane, Slaven u toj utakmici ne mora baš ništa, i to mu u utakmici sigurno daje dobre izglede.

Slaven u finalu Kupa, a Panathinaikos prvak, je li to idealan scenarij za vas na kraju ove sezone?

– O da, to bi baš bilo lijepo! – zaključio je Zvonimir Šarlija, sin legende Slaven Belupa Milana Šarlije. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Moodleen
Moodleen
18:32 11.04.2023.

Ma da, "čudo" je Zekić napravil, u 28 utakmica 22 gola, čak je i zadnja Gorica dala više... Posjed lopte u domaćoj utakmici kreće se oko 30 %, 5 se mjeseci čekalo na pobjedu. A o golovima u zadnjim minutama da i ne govorim. Tribine prazne, utakmice negledljive... Možda je u pitanju upucavanje Zekiću da ga pozove u Slaven. Ipak je taj Zekić sportski direktor, kaj ne?