DVIJE UTAKMICE

Ragbijaši pomažu žrtvama nasilja

Foto: Rugby.hr
Ragbijaši pomažu žrtvama nasilja
30.09.2013.
u 17:44
Pokrenuta je akcija pod nazivom "Svom snagom protiv nasilja nad ženama" u sklopu koje će se odigrati i dvije ragbi utakmice 19.10.2013. u Zagrebu "Sjever – Jug", te 02.11.2013. u Splitu Hrvatska – Švicarska.
Pogledaj originalni članak

U prostorijama udruge Ženska soba danas je predstavljen plan i ciljevi zajedničke akcija Ženske sobe, Hrvatskog ragbijaškog saveza i Zagrebačkog ragbi saveza pod nazivom \"Svom snagom protiv nasilja nad ženama\".

U ime ženske sobe Antonija Hojt Ilić upoznala je prisutne s nacionalnom kampanjom koju Ženska soba provodi protiv nasilja nad ženama koja je pokrenuta u veljači 2012. čija je okosnica web stranica \"Sigurno mjesto\" (www.sigurnomjesto.hr). U nastavku je dodala kako se u sklopu cijela kapanje u suradnji s Hrvatskim ragbijaškim savezom i Zagrebačkim ragbi savezom pokrenuta akcija pod nazivom \"Svom snagom protiv nasilja nad ženama\" u sklopu koje će se odigrati i dvije ragbi utakmice 19.10.2013. u Zagrebu \"Sjever – Jug\", te 02.11.2013. u Splitu Hrvatska – Švicarska u sklopu Europskog kupa nacija.

Većeslav Holjevac nadodao je kako je Hrvatski ragbijaški savez inicirao cijel akciju kako bi pomogli žrtvama nasilja. Istaknuo je kako su u savezu inspirirani sve većom posjećenošću ragbi utakmica, odlučili iskoristiti pozitivan trend te sav prihod prikupljen od prodaje ulaznica donirati udruzi Ženska soba. Također je naglasio kako ragbi publiku, u svijetu pa tako i u Hrvatskoj, čine većinom obiteljski ljudi, te se na stadionima vrlo često mogu susresti i majke s djecom. S obzirom na sve navedeno, a budući da je unatoč svim pozitivnim zakonskim aktima koji su doneseni u posljednje vrijeme nasilje nad ženama u RH, nažalost, u porastu Hrvatski ragbijaški savez odlučio se da svojim djelovanjem pokuša utjecati na širu društvenu zajednicu.

Nik Jurišić istaknuo je kako je u nazad par godina vodstvo saveza odlučilo da se uoči utakmica reprezentacije odigravaju utakmice regija \"Sjever – Jug\" koje pružaju za pogledati najviši novo ragbija u Hrvatskoj te ujedno iste utakmice izborniku Yelavchu često posluže kao dobar uvid u formu pojedinih igrača pred reprezentativne obaveze.

Na kraju je ispred Ženske sobe Maja Vukmanić Rajter upoznala sve prisutne službenim podacima policije o broju prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama u Hrvatskoj, te podaci istraživanja o rasprostranjenosti nasilja nad ženama.

Na samom kraju press konferencije predstavljen je program kampanje \"Svom snagom protiv nasilja nad ženama!\" koji uključuje sljedeće događaje:

• trodnevnu javnu akciju osvještavanja javnosti o problematici nasilja nad ženama koja će se održati od 11.10. – 13.10.2013. u City Centru One West i gdje će građani/ke imati priliku kupiti karte za ragbi utakmicu po simboličnoj cijeni od 10kn te ostale promotivne i edukativne materijale;

• centralno događanje u sklopu javne akcije 12.10.2013. od 11h - 13h gdje se očekuje dolazak gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića, a građani/ke će imati priliku okušati se u pravim ragbi izazovima;

• održavanje ragbi utakmice Sjever - Jug, 19.10.2013., u 14.30h, na stadionu u Kranjčevićevoj;

• oglašavanje u sredstvima javnog prijevoza;

• trodnevnu javnu akciju od 25.10. - 27.10. 2013 u City Centru One u Splitu na kojoj će građani/ke imati priliku dobiti promotivno edukativne materijale te se okušati u ragbi izazovima

• održavanje ragbi utakmice Hrvatska – Švicarska, 02.11.2013. u Splitu na stadionu Stari plac.

Karte za utakmicu Sjever – Jug biti će dostupne građanima/kama na događanju u City Centru One West te na samoj utakmici, a sav prihod od prodaje karata Hrvatski ragbijaški savez donirat će Centru za žrtve seksualnog nasilja koji djeluje u sklopu Ženske sobe i u kojemu je od 2008. godine pomoć i podršku potražilo više od 600 osoba.

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.