ŽDRIJEB POLUFINALA LP-a

Hoće li Rakitić postati prvi Hrvat koji je spojio dva eurokupa?

Foto: S.Lau/DPA/PIXSELL
Hoće li Rakitić postati prvi Hrvat koji je spojio dva eurokupa?
24.04.2015.
u 09:30
Neuer i Tapalović: Ivanovi prijatelji iz Schalkea mogli bi mu sada biti suparnici
Pogledaj originalni članak

Danas od 12 sati u Nyonu održat će se ždrijeb polufinala Lige prvaka samo s jednim hrvatskim predstavnikom. Ostao je samo Ivan Rakitić, sjajna Barcina četvorka, dok će prva violina Realova veznog reda Luka Modrić do kraja sezone biti samo promatrač.

Uoči ždrijeba isplivavaju razni zanimljivi statistički podaci pa bi tako po broju nastupa u polufinalima Real Madrid trebao biti favorit natjecanja.

Branitelj naslova ima čak 31 polufinale u sva tri europska kupa i 12 puta je otišao do kraja. Za usporedbu, Juventus je 22 puta bio u polufinalima i ima samo šest trofeja.

Barci ne leže prekidi

Iskopano je da Barcelona, naš favorit, dakako, zbog Ivana Rakitića, pokazuje iznenađujuću sterilnost u prekidima. Barcelona iz čak 53 izvedena kornera nije postigla nijedan pogodak (kao ni Juventus u 48), dok je i u ovoj kategoriji vodeći Real Madrid s četiri pogotka iz 71 kornera.

Od jedanaestorice Hrvata u Ligi prvaka, punu minutažu od 900 minuta imao je samo jedan, vratar Monaca Danijel Subašić, dok je Mario Mandžukić odigrao 832 minute u 10 nastupa.

Osim Mandže (pet pogodaka), u strijelce su se upisali Darijo Srna i Ivan Rakitić, koji je u dresu Barce probio led u Ligi prvaka. Zasad ima jedan pogodak na kontu, onaj protiv Manchester Cityja.

Raketina sezona iz snova nastavak je briljantnoga europskog niza iz prošle sezone, u kojoj je Sevillu doveo do naslova pobjednika u Europskoj ligi. Tamo je Ivan bio lider, a sada se, kao i ostatak momčadi, stavio u službu Messija, Neymara i Suareza.

Tri strijelca u polufinalu

Osim što bi mogao nastaviti hrvatski niz u finalima Lige prvaka, početi s Olićem i Pranjićem 2012. godine, Raketa je na putu da postane prvi hrvatski nogometaš koji će ujediniti naslove u oba europska kupa, Europskoj ligi i Ligi prvaka. Zasad se kao jedini Hrvat sa sličnim pothvatom vodi Alen Bokšić, osvajač Kupa prvaka s Marseilleom (1993.) i Kupa pobjednika kupova s Lazijem (1999.).

Hrvatska će 28. put imati predstavnika u polufinalu Lige prvaka, a samo su se trojica naših igrača u toj fazi natjecanja upisivala u strijelce: Robert Špehar (Monaco, 1998.), Dado Pršo (Monaco, 2004.) i Ivica Olić (Bayern, 2010.).

Osim Rakete, još dvojica Hrvata napeto će osluškivati vijesti iz Nyona. Manuel Neuer, njegov trener u Bayernu Toni Tapalović i Ivan nekad su u Schalkeu bili nerazdvojni...

>> Mandžukić: Ponosan sam što sam dio Atleticove obitelji

Pogledajte na vecernji.hr