Červar KRITIČAN

'Niko je pravi Nijemac, u njemu nema strasti za vrhunski rezultat'

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
'Niko je pravi Nijemac, u njemu nema strasti za vrhunski rezultat'
26.06.2014.
u 14:45
Entuzijazam, strast, na tom planu Meksikanci su nas ubili, tvrdi Červar
Pogledaj originalni članak

Lino Červar, genijalni rukometni strateg, pedantan, studiozan sportski analitičar, svakodnevno posvećen ulaganju u sebe, nazvao nas je želeći se osvrnuti na krah Vatrenih protiv Meksika. Oglasio se kao trener, ali i razočarani navijač hrvatske nogometne reprezentacije.

Nedostaje im tehnike

– Pratio sam način pripreme reprezentacije, čitao kako Niko ima veliki stožer od valjda 14 ljudi, i među njima dvojicu analitičara. U trenerskom procesu mogu pomoći informatika, softver za analizu, znanost, no u sportu, kao i u glazbi, pa i u visokim financijskim sferama – na kraju je ipak najvažniji čovjek, to jest trener. Jedna glava jača je od bilo kojega kompjutora. Samo trener može probuditi i kreirati osobnosti igrača. Trener je vođa momčadi, spiritus movens, njegova uloga je u sinergijskom smislu najvažnija – kaže Červar.

Zaintrigirali su ga statistički podaci o motoričkim učincima naših igrača.

– Oni su pokazali da imamo najbrže i najizdržljivije igrače na SP-u. Miroslav Blažević jednom je rekao – mjerenja i testiranja funkcionalnih i motoričkih sposobnosti često nisu u korelaciji s učinkom na igralištu. Dodao bih, učinak na utakmici ne da se mjeriti po pretrčanim metrima i kondicijskoj spremnosti nego prema planu igre, sustavu igre, ideji igre, taktičkoj odgovornosti, a u svemu tome Meksikanci su nas nadigrali. Na isti način kako smo mi u prvih 20 minuta utakmice nadigrali Brazilce; brzinom promjena pozicija, otvaranjima. U tih 20 minuta utjerali smo Brazilcima strah u kosti, bilo je to zastrašujuće – naglašava Lino.

I sada dolazi do ključne prevage na stranu Meksikanaca.

– Nogomet je misaona igra, u kojoj nije dovoljno brzo trčati, nego treba i brzo misliti. Srž, bit taktike je pokret bez lopte, brzina primanja, otvaranja, a u tome je dobar dio naših igrača bio inferioran u odnosu na, primjerice, Herreru, Peraltu, Dos Santosa, Marqueza... čija je kontrola lopte, brzina percepcije slobodnoga igrača bila impresivna. Također, primijetio sam u dosta naših igrača nedostatak tehnike, a bez tehnike ne može se provesti dobro osmišljena taktika – istaknuo je Červar.

Nema iskrenosti

Uočio je još jedan detalj.

– Entuzijazam, strast, na tom planu Meksikanci su nas ubili.

Je li to kritika izbornika Kovača?

– Niko je mlad i djeluje mi kao pravi Nijemac. No nije strastven čovjek, a bez strasti nema vrhunskoga rezultata. Samo, i strast mora biti iskrena, a ne namještena – zaključio je Lino.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 56

HA
Hannover69
15:54 26.06.2014.

Pa ja, i njemci nikad nisu nista osvojili a sta ces kad im fali strast. A svasta ces cuti

Avatar Pablo 69
Pablo 69
15:15 26.06.2014.

Ja vam kazem da ce i Nizozemska isto imat puno problema sa ovim Maxikom .

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
15:56 26.06.2014.

"Niko je pravi Nijemac, u njemu nema strasti za vrhunski rezultat" reče Červar i ostade živ. Bože, kako se ljudi lako osramote. A koliko su ono njemci puta osvojili svjetsko i europsko nogometno prvenstvo? Eto, ja potpisujem da mi sa Nikom Kovačem koji je kako kaže Červar "njemac" i koji "nema strasti za vrhunski rezultat" odradimo jedno prvenstvo na njemački način s "nedostatkom strasti" i da ostvarimo jedan njemački rezultat. Što vi kažete?