MAX!

Roman pati za Pepom, a Rafa za Realom... To će kratko trajati

Foto: Pixsell/Reuters
'Inter Milan's coach Rafa Benitez gestures during the Italian Serie A soccer match against SS Lazio at the Olympic stadium in Rome December 3, 2010. REUTERS/Max Rossi (ITALY - Tags: SPORT SOCCER
Foto: AFP
Roman Abramovič
Foto: PIXSELL
Pep Guardiola (1)
15.12.2012.
u 17:33
Rafael Benítez napokon je dočekao klub po mjeri svojih ambicija. Osvajač Lige prvaka s Liverpoolom i Kupa Uefe s Valencijom preuzeo je Chelsea, no s obzirom na to da bi Mourinho mogao napustiti Real, Benítez se nada pozivu s Bernabeua
Pogledaj originalni članak

Novi je posao, prvi nakon dvije godine, zatekao Rafaela Beníteza na istom mjestu na kojemu je bio kad je posljednji put trenirao: na Svjetskom klupskom kupu. Tada s Interom u Abu Dhabiju, sada s Chelseajem u Japanu. Ovo nije jedina podudarnost. Kad ga je nedavno Roman Abramovič pozvao da zamijeni Roberta Di Mattea, Španjolac je bio u Abu Dhabiju, gdje je predavao na trenerskom seminaru.

Prije dvije godine, Benítezov je Inter osvojio trofej uz veliku dozu sreće, jer je njegov najveći suparnik, brazilski Internacional, u polufinalu šokantno poražen od afričkog TP Mazembea 0:2. Tako se umjesto s imenjakom iz Porto Alegrea Inter u finalu suočio s Kongoancima i pregazio ih 3:0 pogocima Pandeva, Eto’a i Biabianyja.

Ove godine opet je ždrijeb podešen tako da se u finalu susretnu prvaci Europe i Južne Amerike. U nedjelju će Yokohama svjedočiti dvoboju Chelseaja i brazilskog Corinthiansa, koji se ljetos preko Boca Juniorsa domogao Copa Libertadorsa.

Alexova dobrodošlica

Po riječima Alexa Fergusona, sreća je nezasluženo pomazila Beníteza. Po zapažanju Unitedova trenera, Španjolac opet ima priliku osvojiti Svjetski klupski kup, a da nije zaslužan za plasman svoje momčadi na to prestižno natjecanje.

“Rafa Benítez ima veliku sreću jer bi uskoro mogao u životopisu imati dva Svjetska kupa a da nije imao ništa sa stvaranjem pobjedničkih momčadi. Prije dvije godine preuzeo je Inter i osvojio Svjetski kup sa sastavom koji mu je pripremio José Mourinho. A sada se sve može ponoviti s Chelseajem i Di Matteom”, zaključio je Ferguson svoju “dobrodošlicu” starom neprijatelju, a sličnu je provokaciju na Benítezov račun uputio Mourinho, također u povodu Svjetskog kupa, ali onog iz 2010.

“Očekujem da mi zahvali za to što sam mu omogućio da osvoji taj trofej”, poručio je José Rafi iz Madrida, kad je već bio za Realovim kormilom. U međuvremenu, dok su Mourinho i Ferguson naporno radili u Realu, odnosno Unitedu, Benítez se odmarao i čekao ponudu dostojnu svog ugleda.

“Razlog zbog kojeg dvije godine nisam trenirao jest taj što sam tražio vrhunski klub koji se nadmeće za trofeje. Budući da nema mnogo takvih klubova, morao sam čekati. Chelsea je jedan od njih”, obznanio je prilikom predstavljanja na Stamford Bridgeu.

Roman Abramovič je angažirao Beníteza na samo šest mjeseci, do kraja sezone. Tako glasi pogodba, bar zasad. Neobično je takvo nepovjerenje vlasnika prema treneru koji je doveo prosječnu generaciju Liverpoola do europskog trona, a Valenciju do dva španjolska naslova. Dapače, Rafa je posljednji trener koji je osvojio Primeru, a da nije vodio ni Real ni Barcelonu. Takvi podvizi trebali bi se honorirati s dugogodišnjim ugovorima, no Abramovič navodno ima nešto drugo na umu. Engleski mediji vjeruju da ruski tajkun i dalje žudi za Pepom Guardiolom, koji je na odmoru u New Yorku, ali bi uskoro mogao objaviti kad će se i gdje vratiti trenerskom poslu.

Nepredvidljivi ruski naftaš

“Pep neće odlučiti koga će trenirati prije siječnja ili veljače”, iznio je Guardiolin menadžer Josep Maria Orobitg. “On će sam odlučiti o svojoj budućnosti jer je snažna ličnost. U ovom se trenutku odmara, čita i gleda nogomet.”

Benítez, dakle, ima dovoljno vremena uvjeriti Abramoviča da je on pogodan čovjek za dugoročni angažman, ali što bi trebao učiniti da to postigne? Dvije glavne nagrade su otpisane, jer iz Lige prvaka je ispao, a u prvenstvu zaostaje deset bodova za Manchester Unitedom. Može osvojiti FA Kup i Europsku ligu, no teško će time zadiviti gazdu. Možda bi Abramoviča zadovoljili atraktivna igra i pobjednički karakter koji bi momčadi trebao utisnuti trofejni trener Valencije i Liverpoola?

Ruski je naftaš tradicionalno nepredvidljiv u pogledu kadrovskih rješenja. Izraelac Avram Grant ostao je bez posla 2008. iako je doveo Chelsea do finala Lige prvaka. Devet mjeseci ranije raskinuo je s Joséom Mourinhom nakon serije trofeja u tri godine, u trenutku kad momčad nije tako loše stajala.

Zasad, Benítez zna samo da je deveti trener u Abramovičevoj devet godina dugoj vladavini u zapadnom Londonu. I da su mu brzo potrebni dobri rezultati da pridobije tribine Stamford Bridgea na svoju stranu. Jer navijači londonskih plavih hladno su dočekali Beníteza, sjećajući se brojnih prijepornih dvoboja između njihovih ljubimaca i njegova bivšeg kluba. Liverpool je dvaput, 2005. i 2007., prošao preko Chelseaja u finala Lige prvaka uz polemike i Mourinhove optužbe o favoriziranosti Benítezove momčadi.

Ako je netko srdačno prigrlio novog trenera, onda je to njegov sunarodnjak Fernando Torres. Rafa ga je 2008. doveo iz Atlética i izvukao od njega maksimum u dvije zajedničke sezone. Njihov je rastanak označio kraj vrhunske Torresove forme i početak njegova pretvaranja u predmet sprdnje otočkog tiska.

Španjolski novinari koji poznaju Beníteza tvrde da je njegov san prva momčad Reala, kluba u kojemu je igrao kao junior te u kojemu je radio kao trener mladih uzrasta. Kad bi se njega pitalo, lipanj bi donio sljedeći razmještaj figura: Mourinho u Paris SG, Guardiola u Chelsea, a Benítez na Santiago Bernabeu, gdje će ga čekati Luka Modrić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.