NE DAJU IM ZA PRAVO

Rudeš se žestoko žalio na suđenje i tri crvena, ovo je odgovor sudačke komisije

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Rudeš se žestoko žalio na suđenje i tri crvena, ovo je odgovor sudačke komisije
06.12.2023.
u 12:04
Najprije je u 57. minuti drugi žuti karton dobio veznjak Rudeša Vanja Vukmanović, a Zebec je također isključio predsjednika Rudeša Josipa Šimunića i Stipu Čondrića, sportskog direktora istog kluba.
Pogledaj originalni članak

Komisija nogometnih sudaca objavila je sudačku analizu 17. kola SuperSport HNL-a. Jedine sporne situacije bile su na utakmici Rudeša i Lokomotive nakon koje su se domaćini žestoko žalili na suđenje. Najprije je u 57. minuti drugi žuti karton dobio veznjak Rudeša Vanja Vukmanović, a Zebec je također isključio predsjednika Rudeša Josipa Šimunića i Stipu Čondrića, sportskog direktora istog kluba. Međutim, komisija im ne daje za pravo.

RUDEŠ - LOKOMOTIVA

Sudac: Mario Zebec. Pomoćni suci: Bojan Zobenica i Željko Bučar. VAR sudac: Igor Pajač. 

"Izdane Disciplinske sankcije suca utakmice u minutama 33’, 56’ i 67’ na predmetnoj utakmici apsolutno su ispravne na temelju Pravila nogometne igre. KNS HNS-a očekuje od sudaca prilikom izdavanja disciplinskih mjera primjenu tehničkih naputaka i jasan govor tijela suca utakmice, što je u ovim primjerima izostalo. 

Nesportsko ponašanje službenih osoba u tehničkom prostoru Rudeša slijedom spomenutih incidenata apsolutno je neprihvatljivo. KNS HNS-a podsjeća suce da su obavezni primjenjivati smjernice Uefe, KNS HNS-a te djelovati u cilju zaštite “slike” same utakmice, nogometa u globalu, zaštite elitnog hrvatskog natjecanja i Hrvatskog nogometnog saveza u cjelini", poručila je Komisija nogometnih sudaca.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

EJ
ejStef
12:29 06.12.2023.

A svašta... Onda bi po tim pravilima na svakoj utakmici morali isključiti pola Hajdukove klupe. Suđenje prema odijelu.

AN
antikomunist1
16:12 06.12.2023.

Koje ovlasti ima ta organizacija osim lupetanja?

DA
darkog
20:18 06.12.2023.

Najveći problem naše lige nisu loši suci, jer suci najčešće sude u skladu s vrlo dvojbenim pravilima koja im daju veliku slobodu subjektivnog dojma situacije, već ne ujednačeno suđenje. Mislim da bi kao prvo trebalo kroz pravila smanjiti utjecaj tzv "slobodnog sudačkog uvjerenja" i "nedovoljnog ili dovoljnog intenziteta kod kontakta" koji ustvari omogućuju sucima da iz utakmice u utakmice (a često i u tijeku same utakmice) donose bitno različite odluke za slične ili iste situacije. Recimo ova situacija s drugim žutim za Rudešovog igrača. Nedvojbeno se vidi na snimci da je Vukmanović startao na loptu i prvo izbio istu. U nastavku uklizavanja dolazi do kontakta s lokomotivinim igračem koji kasni na loptu. I onda sudac zaključuje da je Rudešov igrač preoštro startao na loptu ? i dodjeljuje drugi žuti. Takvih startova u kojima je igrač prvo izbio loptu pa je nakon toga došlo do kontakta bilo samo u toj utakmici prije ovog desetak i niti jedan nije tog istog suca naveo na sviranje prekršaja (što su po meni bile dobre odluke) a kampli na dodjelu drugog žutog kartona jer sudac nije stekao dojam da su startovi preoštri. To bi kao i "intenzitet kontakta u kaznenom prostoru" trebalo preciznije definirati kroz pravila kako bi se smanjio prostor za subjektivne "doživljaje" sudaca. Bez toga bojim se da nema lijeka, pogotovo za suce koji su skloniji pojedinim klubovima i igračima pa njihova "uklizavnaja" doživljavaju s manjim "intenzitetom".