ZLATNI BRK

Rudić: Gotovo je, 30 godina osvajanja trofeja je dosta

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Ratko Rudić (1)
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Ratko Rudić (1)
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Ratko Rudić (1)
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Ratko Rudić (1)
13.09.2012.
u 12:59
Ratko Rudić povlači se s mjesta izbornika na funkciju sportskog direktora vaterpolskog saveza.
Pogledaj originalni članak

S kubanskom cigarom pod zlatnim brkom i kišobranom u ruci Ratko Rudić (64) odšetao je polako, s noge na nogu, u trenersku mirovinu.

Vaterpolski Clint Eastwood, šmeker, sin pilota koji je i sam dogurao u visine, osvojio sve što je mogao, pa još i više, na kraju je prelomio.

Savršen tajming odlaska

– Svemu dođe kraj, trideset godina sjedio sam na klupi, bio sam cijelo to vrijeme u samom svjetskom vrhu i sada je dosta, dovoljno sam bio trener – rekao je Rudić.

Odluku je objavio kraj bazena na Savi. Stao je najbolji vaterpolski trener svih vremena u trenutku kad je bilo najbolje, sa zlatom oko vrata. Savršen tajming.

– I prije Londona razmišljao sam što poslije, bez obzira na rezultat. A u zlato sam vjerovao, nisam ni pomišljao ni na što drugo. Emocije su bile velike, odluku sam dugo pripremao. Nije mi na kraju bilo teško odlučiti, završio sam ciklus sa zlatom, a to je najviše što se u sportu može postići. Ulaziti sada u novi ne bi bio problem, imam energije, no pitanje je bih li izdržao...

Za razliku od Slavena Bilića, izbornika koji je i prije Eura objavio da odlazi s nogometne klupe, vaterpolski izbornik učinio je to na drugačiji način. Pa i tada je, za Večernji list, izjavio da ne podržava Bilićev potez.

– Nisam želio objavljivati nikakve odluke kako ne bih ometao rad reprezentacije prije i za vrijeme nastupa na Igrama. Sada je došao trenutak za to – dodao je Rudić.

Međutim, vaterpolist sa 64 trofeja, od čega 36 medalja na pozicijama izbornika, deset izborenih za Hrvatsku te drugi najuspješniji izbornik svijeta svih sportova i vremena, zapravo nije otišao. Bolje bi bilo reći – učinio je tek korak unatrag kako bi na klupu sjeo netko mlađi, a on će dalje biti “supervizor”, službeno sportski direktor koji će se i u godinama koje dolaze brinuti kako će dečki iz bazena doplivati do novih medalja.

Neću mu stajati nad glavom

– Najbolji stručnjaci trebaju ostati i pomoći, što se odnosi i na mene. Obavljat ću posao sportskog direktora, rukovoditi strukom, pripremati dugoročne programe, brinuti se o mladim igračima, konktaktirati s trenerima klubova, brinuti se o reprezentaciji. Radi se o poslu koji sam više-manje radio i dosad... Energiju nisam izgubio, mislim da mogu pomoći da i dalje reprezentaciju zadržimo u samom svjetskom vrhu.

Nasljednik će se birati u sljedećih desetak dana.

– Trener koji će doći poslije mene trebao bi biti netko tko je prošao kroz rad reprezentacije, netko od mojih pomoćnika. Biti izbornik u našem poslu je vrh, ali nisu u pitanju samo trenerske sposobnosti, ta osoba mora imati i osjećaj za komunikaciju, rješavati probleme, imati širinu. Novom izborniku ne kanim stajati nad glavom, on mora imati autonomiju – dodao je Rudić i odšetao. On je svoje odradio, i više nego što je trebao. Eh, da nam je više takvih frajera.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

OD
otac_domovine
13:27 13.09.2012.

Rudić i Bukić 2 najveća imena hrvatskog vaterpola, a i svjetskog. Vaterpolo je valjda jedini momčadski sport gdje pravi ljudi sjede na pravim mjestima. Rukomet -gopčeva žabokrečina, nogomet - mamićeva žabokrečina, odbojka,boks, košarka - kanalizacija. Rudiću treba dati što god želi pa i mjesto predsjednika HOO ako to želi.

PA
pariz16
13:51 13.09.2012.

Poštovani gosp.Rudić,žao mi je bog Vašeg odlaska ali koristim priliku da Vam se zahvalim za svo veselje što ste nam nesebično priuštili Vašim teškim i požtrvovanim radom,veliko HVALA.

JA
jamanuša
13:05 13.09.2012.

di bio da bio bog te živio ogroman doprinos si dao.