ODLAZAK JEDNOG OD NAJVEĆIH

S 12 godina dobio je ultimatum od oca, a stric je prema njemu bio brutalan. Ostalo je povijest

Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS
FILE PHOTO: French Open
Foto: Dubreuil Corinne/ABACA/ABACA
Rafael Nadal Announces His Retirement
Foto: ASANKA BRENDON RATNAYAKE/REUTERS
FILE PHOTO: Australian Open
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS
FILE PHOTO: Wimbledon
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS
FILE PHOTO: Wimbledon
Foto: MIKE SEGAR/REUTERS
FILE PHOTO: Tennis - US Open
Foto: MARCOS BRINDICCI/REUTERS
FILE PHOTO: Drops of sweat come off Spain's Nadal as he gets ready to serve during his tennis match against Italy's Lorenzi at the ATP Argentina Open in Buenos Aires
storyeditor/2024-10-10/PXL_090307_487.jpg
10.10.2024.
u 18:06
Jednom je, sa samo sedam godina, Rafa igrao neki dječji turnir. Ljetno sunce je pržilo, a on je zaboravio ponijeti vodu od kuće. Ni tu se Tony nije smekšao: Mogao mi je kupiti bocu vode, ali nije...
Pogledaj originalni članak

Rafael Nadal, jedan od najboljih svjetskih tenisača, objavio je kraj igračke karijere. Najavio je to jednostavnom porukom na društvenim mrežama: "Pozdrav svima, ovdje sam da vam kažem da završavam profesionalnu igračku karijeru." Zadnji nastup 38-godišnji španjolski tenisač imat će na završnom turniru Davis Cupa u Malagi, od 19. do 24. studenoga. Dakle, već sada se zna da će ulaznice biti rasprodane jer nazočiti posljednjem meču ove teniske legende svakako će biti veliki privilegij.

– Realnost je takva da su mi posljednje godine bile dosta teške, a pogotovo posljednje dvije. Mislim da nisam uspio igrati bez nekakvih limitirajućih faktora. Odluka je očigledno bila vrlo teška, zato mi je trebalo toliko vremena da je donesem. No u životu sve ima svoj početak i svoj kraj. Mislim da je sad prikladno vrijeme za završetak moje duge karijere, u kojoj sam imao mnogo više uspjeha nego što sam mogao zamisliti – rekao je u videu objavljenom na Instagramu.

Legendarni ljevoruki Španjolac karijeru završava s 22 pojedinačna Grand Slam naslova u 30 finala i s nevjerojatnih 14 trofeja osvojenih na Roland Garrosu, na kojem je ostvario 112 pobjeda uz samo četiri poraza. Osvojio je 92 naslova u pojedinačnoj konkurenciji i još 11 u parovima na ATP Touru. Do broja 1 na pojedinačnoj ATP ljestvici prvi put je došao u kolovozu 2018., a na vrhu je proveo ukupno 209 tjedana. Ima zlatnu olimpijsku medalju u pojedinačnoj konkurenciji iz Pekinga 2008., a osvojio je zlato i u parovima 2016. u Rio de Janeiru s Marcom Lopezom. Sa španjolskom reprezentacijom četiri je puta trijumfirao u Davis Cupu (2004., 2009., 2011. i 2019.), a na tom će natjecanju i završiti svoj igrački put.

– Uzbuđen sam što će mi posljednji turnir biti završnica Davis Cupa, na kojoj ću predstavljati svoju državu. Time zatvaram krug, s obzirom na to da mi je jedan od prvih velikih i sretnih trenutaka u profesionalnoj karijeri bio finale Davis Cupa 2004. u Sevilli – rekao je Nadal.

Španjolac je najuspješniji tenisač svih vremena na zemljanoj podlozi (484-51), zbog čega je i prozvan "kraljem zemlje", a s najuspješnijim tenisačem u povijesti Srbinom Novakom Đokovićem i legendarnim Švicarcem Rogerom Federerom, koji se umirovio prije dvije godine, činio je najuspješniji teniski trojac svih vremena.

Foto: ENRIQUE CALVO/REUTERS
FILE PHOTO: Rafael Nadal Press Conference
Foto: MIQUEL BORRAS/REUTERS
Rafael Nadal Press Conference
Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS
FILE PHOTO: French Open
Foto: MIQUEL BORRAS/REUTERS
Rafael Nadal Press Conference
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS
FILE PHOTO: Australian Open

Rafael Nadal Parera rođen je u Manacoru na Balearima. Kao i manje-više sva španjolska djeca mali Rafa je, uz tenis, trčao i za nogometnom loptom, no s 12 godina od oca je dobio ultimatum: reket ili kopačke. Odabrao je svoju prvu ljubav. Reket je s tri godine, iako je dešnjak, uzeo u – lijevu ruku. Tako je umjesto njega odlučio njegov stric Tony, koji brigu o njegovoj karijeri vodio od prvih dana. Nadal je, kao i većina djece, počeo igrati tenis s obje ruke, a Tony je brzo uvidio beneficije koje posjeduju ljevoruki tenisači. Najočitija prednost je slice-servis u polje prednosti dešnjacima na bekhend, što je s desnom rukom neizvedivo. Stric Tony često je bio brutalan prema Rafi, na treninzima ga je tjerao do krajnjih granica, no Nadal priznaje da bi bez njega bio nitko i ništa. Znao se Tony derati na njega, nazivati ga maminim sinom, čak ga i gađati brzim loptama, ali ne da ga pogodi, već da ga zastraši i izvuče najbolje iz njega. Jednom je, sa samo sedam godina, Rafa igrao neki dječji turnir. Ljetno sunce je pržilo, a on je zaboravio ponijeti vodu od kuće. Ni tu se Tony nije smekšao: Mogao mi je kupiti bocu vode, ali nije. "Tako da se naučim odgovornosti", rekao je – prisjeća se Rafa u svojoj autobiografiji.

Kada je imao 18 godina, počela je njegova vladavina na najsporijoj podlozi. Godine 2005. kao tinejdžer je ostvario rekordne 24 pobjede na zemlji. Na svoj prvi Roland Garros došao je kao peti tenisač svijeta, a na 19. rođendan u polufinalu je pobijedio Rogera Federera, s kojim će poslije razviti najveće rivalstvo u povijesti tenisa. Uzeo je titulu i započeo niz koji će trajati sve do 2014., izgubivši naslov samo 2009., kada ga je u četvrtom kolu šokirao Šveđanin Robin Soderling. Ako mu na zemlji nitko nije mogao ništa, na drugim podlogama to nije bio slučaj. Najbolnija su bila dva uzastopna poraza u Wimbledonu od Federera, a potonji u pet setova devastirao ga je:

– Lio sam suze u svlačionici pola sata nakon meča. Suze razočaranja i krivnje. Godinu dana poslije bio sam spreman na sve – rekao je Rafa.

Negdje putem, Nadal je morao prebroditi i tešku depresiju zbog rastave njegovih roditelja. Izgubio je potreban mir, a sustigle su ga i ozljede, koje su bile posljedica lošeg mentalnog stanja, kao i nagomilanog učinka brutalnog treninga kojem se dnevno podvrgavao. Ipak, sve je to uspio nadići i vratiti se na stare pobjedničke staze.

Nadal je 2022. postao i ponosni otac sinčića kojeg je dobio nakon gotovo 18 godina ljubavi sa suprugom Mariom Franciscom Perello. Dječak je dobio ime po ocu i zove se Rafael.

– Vrlo je zanimljivo kako mi sin, čak i nakon samo dva ili tri tjedna otkako ga poznajem, kad ga ostavim kod kuće i nemam priliku vidjeti ga, počinje nedostajati – rekao je Nadal.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PA
pasodoble12
20:12 10.10.2024.

I ode Nadal u mirovinu. Strašno! Pa i nije strašno, došlo mu vrijeme, a sigurno neće živjeti od porodične mirovine, tako da mi je neusporedivo i neusporedivo više žao naše ljude koji nakon 40 godina rada odu u mirovinu plačući. Ne zato što im je žao posla, nego zato što ne znaju kako preživjeti jpš to vremena koliko im je preostalo...