OSTAJE NENADMAŠNA

Sada je jasno: Podvig Janice Kostelić nitko neće ponoviti ni u Pekingu

Foto: DPA/Pixsell
Janica Kostelić
Foto: DPA/Pixsell
Janica Kostelić
Foto: DPA/Pixsell
Janica Kostelić
Foto: DPA/Pixsell
Janica Kostelić
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
Ante, Ivica i Janica Kostelić
Foto: DPA/Pixsell
Janica Kostelić
10.02.2022.
u 14:25
Te 2002. Janica je osvojila tri zlata i srebro, što nitko nije postigao na jednim Igrama, a možda nikad i neće
Pogledaj originalni članak

Sada je gotovo izvjesno da ni na ovim Zimskim olimpijskim igrama nitko neće moći ponoviti ono što je prije 20 godina pošlo za rukom Janici Kostelić koja je tada u Salt Lake Cityju osvojila tri zlata i jedno srebro.

Neće u tome uspjeti, barem ne u Pekingu, ni nevjerojatna Mikaela Shiffrin ni fenomenalna Petra Vlhova. Nakon što je ispala iz utrke i u veleslalomu i slalomu, Shiffrin bi trebala pobijediti u superveleslalomu, spustu i kombinaciji, a potom i osvojiti srebro u team-eventu. Ona jest kadra dobro voziti i brze discipline, no takvo što bi ipak bilo iznad njenih trenutačnih mogućnosti.

Dvostruki debakl Shiffrin

Za najnoviju slalomsku olimpijsku pobjednicu Petru Vlhovu, tehničkog specijalista, to će također biti nemoguća misija. No vodeća slalomašica svijeta (5 pobjeda u 7 utrka) zato je odvezla jednu od najboljih drugih vožnji u karijeri te se s osmog mjesta domogla najsjajnijeg odličja ispred Austrijanke Liensberger i Švicarke Holdener. "Drvena medalja" pripala je tragičarki Njemici Leni Dürr, vodećoj nakon prve vožnje, koja nije izdržala pritisak prilike koja joj se pružila. A još tragičnija bila je sportska sudbina veleslalomske pobjednice Sare Hector koja je imala priliku da, nakon Janice Kostelić, bude prva skijašica koja je na istim Igrama osvojila zlato u veleslalomu i slalomu.

A ispadanje iz utrke nije najbolje podnijela ni najtrofejnija skijašica današnjice Mikaela Shiffrin koja si nije uspijevala objasniti kako joj se dogodilo izlijetanje u disciplini u kojoj ima jedno olimpijsko zlato, četiri naslova svjetske prvakinje i čak šest Malih globusa. I stoga smo svjedočili sceni da i velika šampionka nemoćna plače.

– Osjećam se jako loše. Iznevjerila sam sebe, ali i druge ljude. Nije ovo kraj svijeta i glupo je toliko razbijati glavu oko toga, no osjećam da se moram dobro preispitati.

Izvjesnu ulogu zacijelo je odigrala i ona pauza zbog zaraze koronavirusom nakon čega to više nije bila ona nepobjediva Shiffrin.

– Krenula sam jako, možda i prejako, i odjednom se našla izvan staze. Možda sam u svom nastojanju doista prekoračila svoje granice.

S druge strane, Vlhova ih je pomaknula jer je osvajačica šest medalja sa svjetskih prvenstava i ukupna pobjednica Svjetskog kupa osvojila svoje prvo olimpijsko odličje. Sjajnoj Slovakinji ovo su bile treće Igre o čemu je njen trener, Švicarac Mauro Pini, kazao:

– Na svojim prvim Igrama si izgubljen, na drugima učiš, a na trećima si spreman izvesti ono najbolje što možeš.

Nadamo se da će ovo biti primjenjiva formula i za našu najmlađu skijašicu, olimpijsku debitanticu Zrinku Ljutić (18) koja je, nakon 28. mjesta u veleslalomu, u slalomu bila 25. Zadovoljna olimpijskim debijem, Zrinka je kolegi s Hrvatskog radija Gotlinu kazala:

– Nadam se da ćemo se viđati i na sljedećim Igrama i da ćemo razgovarati o boljim dometima.

Tome se nada i još uvijek dovoljno mlada (24) Leona Popović koja je uspješno okončala jednu od većih avantura u svojoj sportskoj karijeri. Nakon pozitivnog nalaza na koronavirus i prisilne pauze u treninzima, potom 24-satnog putovanja za Peking, niza testiranja i velike neizvjesnosti hoće li moći nastupiti, Leona se u Hrvatsku vraća s 23. mjestom u slalomu.

– Sveukupno sam zadovoljna današnjim danom jer sam dobro iskoristila cijelu situaciju. Ipak se isplatilo preuzeti rizik i otputovati u Peking.

Leona 12. u drugom laufu

Nakon lošije prve vožnje, Leona je u drugom laufu imala 12. vrijeme.

– Vjerujem da će mi to biti od pomoći da povratim formu u kakvoj sam na Sljemenu i u Schladmingu ostvarila najbolje plasmane u karijeri..

Od tri naše skijašice Andrea Komšić će kući s najmanje lijepih sjećanja. Ukočena leđa, koja su joj onemogućila nastup u veleslalomu, hendikepirala su je i u slalomu.

– Premda je fizioterapeut Zoran Pršo činio sve, ja nisam izdržala do kraja. Boljelo me od samog starta i to me lupilo u glavu. Premda sam si govorila "izdrži, izdrži", nisam uspjela.

Trebalo je izdržati i sve te restrikcije u olimpijskom balonu o čemu je Andrea kazala:

– Sve je bilo rigorozno, stalno su nam domaćini visjeli za vratom. No u neku ruku nisam previše iznenađena, pogotovo zato što smo bili u Kini.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

GE
geler203
14:46 10.02.2022.

Kratko i jasno to neće ponoviti više nitko i nikada.

Avatar Asterix
Asterix
15:06 10.02.2022.

Šteta sto je Janica prerano prekinula karijeru. Ne samo da bi bila najbolja skijašica svih vremena, nego i jedna od najboljih sportašica uopće.