Golužin hat-trick

Samo Hrvatska ima tri medalje s tri posljednja natjecanja

Foto: 'MARKO DJURICA'
Samo Hrvatska ima tri medalje s tri posljednja natjecanja
27.01.2013.
u 12:00
Osvojio je tri odličja u godini dana! Već do Brazila mogao bi dostići Linu Červara
Pogledaj originalni članak

Slavko Goluža je kao izbornik rukometaša Hrvatske u nepunih godinu dana osvojio tri brončane medalje. Na Europskom prvenstvu u Srbiji u utakmici za treće mjesto pobijedio je Španjolsku, u Londonu je bio bolji od Mađarske, a sinoć, na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, pobijedili smo Sloveniju (31:25). Nakon neizvjesnog prvog poluvremena (14:13), naši su na početku nastavka nizom 6:0 slomili Slovence i nakon susreta zasluženo plesali na terenu ogrnuti hrvatskom zastavom.

Goluža je kao igrač izgubio dvije važne utakmice od Slovenije, onu za kvalifikacije na OI u Sydneyu i polufinalnu na EP-u 2004. godine. Treću, kao izbornik, nije. Za VL ponudio je analizu učinka u Španjolskoj: 

- Ni jedna reprezentacija osim nas nije osvojila tri medalje na tri posljednja natjecanja. Danska nema olimpijsku medalju, Francuska nema svjetsku, a Španjolska nema ni olimpijsku ni europsku medalju - istaknuo je Goluža.

Turnir smo završili s osam pobjeda i jednim porazom.

- Glavno je da smo nakon potpuno zasluženog poraza od Danaca uspjeli smoći snage i pobijediti jako dobru Sloveniju. Ja sam jedan od rijetkih koji je govorio da je Slovenija jaka. Vidio sam to još prošle godine na EP-u kada smo igrali s njima u Vršcu. I vjerujte mi: uskoro će osvojiti medalju - istaknuo je Goluža.

Slovenci su pokleknuli tek u drugom poluvremenu.

- Kada se nitko nije nadao, mi smo dodali gas i napravili u deset minuta seriju od 7:0. Tu se više nisu mogli vratiti.

Bilo je dosta prozivanja što niste vodili Ivana Balića, što se poveli velik broj mlađih igrača...

- Gledajte, nije bilo ni Buntića, Lackovića, Štrleka i na kraju Vukovića, Sve su to igrači koji bi nam puno pomogli u pojedinim utakmicama. Ali, svjesno smo išli s nekoliko mlađih igrača. Jeste li vidjeli kako Mandalinić postiže možda ključni pogodak protiv Francuske i to jednom Omeyeru? A ima samo 20 godina. Svi ti mladi dobro su odradili svoj posao i dali su svoj doprinos u osvajanju medalje.

Domagoj Duvnjak je izrastao u pravog vođu. Vodio nas je do pobjede nad Francuskom, ali i u susretu sa Slovenijom bio je najbolji.

- On je vođa već treće, četvrto natjecanje. Igra stvarno dobro i ja od njega očekujem da vodi ovu momčad. To je igrač koji odlično igra u oba pravca.

Ivana Čupića nije bilo nigdje protiv Francuske i Danske, a onda protiv Slovenije odigra gotovo savršeno.

- Svi ti igrači su od krvi i mesa. Dogodi se loša utakmica, dolazi do zamora materijala. Nitko sretniji od mene da svi mogu biti odlični.

Pripreme su bile kratke, samo tjedan dana, pa je osvajanje ove medalje pravo malo čudo.

- Ne samo da su pripreme bile kratke već je i sustav natjecanja, gdje mi moramo putovati pet sati do Barcelone, a Danska nas tamo čeka još od četvrtfinala, loš. Onda smo stalno igrali noćne utakmice...

Da je rukomet ovih dana bio "in"  dokazuju i čarteri koji su došli u Barcelonu. U Hrvatskoj je vladala euforija.

- Jako dobro znamo koliko nam ti navijači znače. I zato mi je bilo žao nakon Danske. Znam da se raduju s nama, znam da tuguju s nama. Oni su nam veliki motiv i zbog njih crpimo dodatnu snagu - rekao je Goluža.

Već za tri mjeseca je novo okupljanje. Čekaju nas dvije kvalifikacijske utakmice za odlazak na europsko prvenstvo, protiv Mađara. Hoće li biti novog pomlađivanja?

- Ne znam što reći. Natjecanja su sve zgusnutija tako da i ozlijede mogu utjecati na konačni rezultat. No, mi imamo kontinuitet osvajanja medalja i neka tako ostane i ubuduće - zaključio je Goluža.

Lino Červar je u sedam godina osvojio šest medalja. Goluža u godinu dana tri. Može li ga dostići? Kako stvari stoje može već do Brazila!

>>>Danci i Hrvati – na obzoru novi rukometni klasik

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

MA
marko53
14:18 27.01.2013.

jazz66-Svaki post samo mržnja prema Goluži???Pogledaj se u ogledalo i ,i uradi ono što Jovanović kaže. U Njemačkoj prosjek gledatelja na rukometnim utakmicama 6-7 tisuća što je više nego kod nas na nogometnim,a ipak su presretni da su peti.Da ne spominjem Šveđane, Poljake,Francuze, Mađare, Ruse,Srbe Rumunje i da više ne tražim. Hej svi oni su iza nas. A ti ,ma odhebi....

SO
Somelier
12:17 27.01.2013.

Slažem se i navijati ču svim srcem samo molim ne "kauboji". Nazovimo ih po starome Hrvatskome običaju "Sokolovi". Tko je za neka klikne plus.

PP
pp
13:02 27.01.2013.

Ispravak. Francuska nema ni svjetsku ni europsku medalju, samo olimpijsko zlato u zadnja tri turnira. Mi smo jedini sa tri medalje. Mada su Danci u prilici postat i svjetski i europski prvaci (ali opet bez olimpijske medalje). To je svakako velik uspjeh. Treba se sad zbrojiti i sa najboljim snagama probati osvojiti europsko zlato. To nam jedino fali.