SAMO U TJEDNIKU MAX!

Šarić je omiljen u Efesu, a voli ga i trener Dušan Ivković

Foto: FIBA
Šarić je omiljen u Efesu, a voli ga i trener Dušan Ivković
22.01.2016.
u 21:29
'Dario je u odličnim rukama, jer za igrača je dragocjeno imati priliku učiti od trenera Ivkovića kroz čije je ruke prošao velik broj europskih NBA igrača.'
Pogledaj originalni članak

Ne računamo li trenera hrvatskog euroligaša Cedevite Veljka Mršića, osim Velimira Perasovića na čelu Laboral Kutxe, u Top 16 Eurolige nema niti jednog drugog hrvatskog trenera. Barem ne među prvim trenerima, onima koji ratuju sa sucima, pozivaju minute odmora i vode taktičke i psihološke bitke na parketu i oko njega.

No, zato je tu Tomislav Mijatović (39), pomoćni trener kod jednog od najvećih trenera današnjice Dušana Ivkovića, u stručnom stožeru turskog košarkaškog giganta Anadolu Efesa. Tomica je zanat učio kod najboljih hrvatskih trenera – Nevena Spahije, Jasmina Repeše i Velimira Perasovića – pa je u jednom trenutku (2010.) bio čak i kandidat za prvog trenera Cibone.

Ured mu je u pivovari

– Peras je mislio da sam spreman za to, a i ja sam se tako osjećao, no kako se to nije dogodilo, više o tome nisam puno razmišljao.

A nije se dogodilo jer tada iza sebe nije imao dovoljno jaku menadžersku podršku pa se odlučio otići trbuhom za kruhom, zajedno s dotadašnjim šefom u Ciboni Velimirom Perasovićem. Izazov ih je odveo u Istanbul, u tadašnji Efes, u kojem Peras odavno nije, a Tomica radi već šestu sezonu.

Znajući ga kao znalca blagog i dopadljivog karaktera, kao iznimno lojalnu osobu poslodavcu, nije nam teško zamisliti zašto je Tomica ostajao u Efesu čak i kada su se glavni treneri smjenjivali, a nakon Perasovića izredalo ih se čak pet (Sarica, Zouros, Mahmuti, Angelou, Ivković).

– Već nakon moje prve sezone, u klubu su mi ponudili da budem njihov zaposlenik, a ne da dobijem onaj klasični trenerski ugovor na deset mjeseci. Dogodilo se to dobrim dijelom i zahvaljujući Perasu koji je ovamo došao sa sjajnim statusom, a vjerujem da ga i danas ima. Ljudi u klubu očito su zadovoljni mnome, ja sam zadovoljan poslom, a nije nevažno što se istanbulski život svidio i mojoj supruzi Marijani.

Za vjerovati je da će se, prije ili poslije, ipak otisnuti i među glavne trenere.

– Ne žurim se. Gledam na to s američkog aspekta. Svaki se trener treba obrazovati, učiti dok god se može od boljih, posebice dok ima priliku učiti od velikog učitelja kakav je Dušan Ivković. A on mi je po svom dolasku ponudio da budem trener druge momčadi Efesa, što sam prošlu sezonu i činio. Zapravo, radio sam dvostruki posao jer sam ujedno radio i posao jednog od Ivkovićevih pomoćnika, a od prošlog ljeta sam ipak samo član stručnog stožera prve momčadi jer je u takvom ritmu igranja bilo previše posla.

Najveći dio radnog dana Mijatović provodi u krugu jednog od pogona ponajveće turske pivovare Anadolu Efes.

Naučio teški turski jezik

– Tu su njihovi uredi odnosno upravna zgrada i konferencijski saloni. Ovo je više upravni sektor, a velike punionice su izvan grada, premda je i ovdje jedan manji dio.

Mijatović se u Efesu i Istanbulu približno dobro snašao. Čuli smo ga kako priča na turskom bez imalo zamuckivanja.

– Ne bih rekao da sam naučio turski, već da se snalazim u njemu. To je iznimno težak jezik, a ja za školsko učenje nemam vremena, no voljan sam slušati i učiti od sugovornika, a oni to ovdje cijene.

Voljan je učiti, ponajprije u košarkaškom smislu, i Dario Šarić. Kako se osobi koja ga svaki dan vidi na treninzima čini njegovo igračko sazrijevanje?

– Dario je u odličnim rukama, jer za igrača je dragocjeno imati priliku učiti od trenera Ivkovića kroz čije je ruke prošao velik broj europskih NBA igrača. A uz Darijev izniman radni mentalitet za njega brige nema. Radi se o atipičnom, specifično pozitivnom mladom igraču koji želi učiti svaki novi dan. On ne plijeni pažnju samo talentom nego i radnim navikama i samokritikom. Da pitate u svlačionici bilo koga tko im je među dražim suigračima, reći će vam da je to Dario.

Je li Šarić spreman za NBA?

– Premala sam riba u moru da bih to rekao, a i nisam vidovnjak, ali vam mogu reći da je Dario izabrao dobar put. Ovo je najbolji odabir, raditi dvije godine s takvim trenerom kod kojeg ima priliku učiti i na vlastitim pogreškama.

A Tomica je čak pet puta imao priliku učiti od NBA trenera.

– Održavam prijateljske odnose s NBA svijetom pa sam posljednje tri godine bio u stožeru Spursa za Ljetnu NBA ligu, a prije toga sam to činio još dvaput.

Mijatović je američki đak ne samo u košarkaškom, nego i akademskom smislu.

– Školovao sam se u SAD-u od 1993. do 2000. Išao sam tamo jednu godinu srednje škole, četiri godine studija i dvije godine na poslijediplomski.

* Cijelu priču čitajte u tjedniku Max!

>>Ljutiti Ivković u nogu udario svog pomoćnika

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.