IZBORNIK SA STAVOM

Šef kakvog smo trebali: Neovisan, nepopustljiv, otporan na pritiske

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Šef kakvog smo trebali: Neovisan, nepopustljiv, otporan na pritiske
21.05.2014.
u 12:05
Niko je šef kakvoga smo dugo čekali: neovisan, nepopustljiv, otporan na sve vrste pritisaka, čist, ispravan i nedodirljiv. On neće izabrati “nekoga svoga”, neće se dodvoravati i podilaziti vlastodržcima i moćnicima.
Pogledaj originalni članak

Niko Kovač obratit će se javnosti u četvrtak na početku priprema hrvatske reprezentacije za SP. Niko nije od velikih riječi pa se i ne očekuje povijesno izlaganje. Malo govori, puno radi. Omiljena mu je riječ – “arbeit”. Po tome je veći Švabo od Löwa i Hitzfelda zajedno.

Liderske sklonosti

Niko Kovač (42) ide na SP u Brazil kao najneiskusniji izbornik. Reprezentaciju je vodio u samo tri utakmice (Island 2, Švicarska), bez poraza, uz solidan, obećavajući dojam. Unatoč tome što je Šukerov čovjek, Niko uživa nepodijeljenu potporu javnosti. Omiljeniji je od većine prethodnika, što je za ambijent u reprezentaciji neprocjenjivo. Sjetite se kroz što je sve, zbog pakta s Mamićem, prolazio Štimac. A ispaštala je reprezentacija...

Ima i drugih detalja koji su ekskluzivnost sadašnjeg izbornika. Niko je šef kakvoga smo dugo čekali: neovisan, nepopustljiv, otporan na sve vrste pritisaka, čist, ispravan i nedodirljiv. On neće izabrati “nekoga svoga”, neće se dodvoravati i podilaziti vlastodržcima i moćnicima. Slijepo će se držati svoga stava, makar na njemu i sletio u ponor. I naravno da taj stav mnogima u sustavu nije po volji...

Miroslav Blažević svim je izbornicima ostavio hipoteku svjetske bronce, i premda od 1998. godine na SP-ima imamo samo jednu pobjedu (nad Italijom), od vatrenih se na najvećem turniru uvijek očekuju najveće stvari.

Što vidite u Niki Kovaču?, pitamo legendarnoga trenera svih trenera.

– Niko Kovač je još kao igrač pokazivao liderske sklonosti. I tvrdim da nema uspješnoga izbornika ne posjeduje li taj afinitet. Usto, Niko pokazuje karakter, dosljednost. Neka si svi koji misle da mogu na njega utjecati izbiju takvu pomisao iz glave. Jer, samo jedan takav ustupak destabilizirao bi ono najvitalnije, sastavljanje momčadi – ističe Blažević.

Vjerujem u Mihačića

Je li izbornik prezelen za takvo iskušenje kao što je SP?

– Ima ljudi koji su neiskusni i sa 70, kao i onih koji su do 25. već prošli sve. Niko se okružio pouzdanim, stručnim ljudima i nadam se da je svjestan da mu je ovo razdoblje uoči SP-a najvažnije. “Omane” li sada, uzalud mu njegovo liderstvo, sposobnost galvanizacije... Sada treba igračima usaditi moć, specifičnu snagu koja će im jamčiti formu u najtežim uvjetima turnirskoga natjecanja. To je složen proces, no imam povjerenja u Mihačića, on ima znanja to provesti – dodaje Blažević.

Ima li Hrvatska potencijala potegnuti do svjetske bronce?

– Čestitam Luki Modriću, koji se afirmirao kao jedan od najvećih svjetskih igrača, što kaže da ova generacija može ponoviti uspjeh iz 1998. godine. Samo kada tako visoko postavite ljestvicu možete taj cilj i ostvariti. Hrvatska reprezentacija s Modrićem, Rakitićem i Kovačićem ima najjači vezni red na svijetu, a s tom snagom u momčadi možemo očekivati da će nam iz Brazila donijeti mnogo radosti – zaključio je Ćiro Blažević.

>> Reprezentativci doniraju milijun kuna, odreći će se premija za Island

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
12:15 21.05.2014.

"Miroslav Blažević svim je izbornicima ostavio hipoteku svjetske bronce" Jel to stvarno hipoteka ?

Avatar franjo1990
franjo1990
15:36 21.05.2014.

Nema on još kredita da bude "neovisan, nepopustljiv i otporan na pritiske" ... ej, radi se o HNSu i Šuker-Mamić kombi ... pa oni ne znaju drugo osim da rade pritisak i po svom makar se osramotili kao nikad do sad (što skoro i jesmo u kvalifikacijama)

SU
sutra
19:24 21.05.2014.

U reprezentaciji su smo članovi HDZ-a.