SEPP BLATTER

Zažmirio je i na 100 milijuna dolara mita?

Foto: Reuters/PIXSELL
Zažmirio je i na 100 milijuna dolara mita?
09.12.2015.
u 13:00
Niz Blatterovih suradnika već je “palo”. Potpredsjednik Fife, predsjednici CONCACAF-a, CONMEBOL-a, članovi Nadzornog odbora... Dakle, njegovi bliski suradnici
Pogledaj originalni članak

Gospodin kojem je posao trebao biti sinonim za nogometna pitanja na planetu, čini se, radije je tijekom “šihte” parafrazirao onu kako je sport o kojem se gotovo 18 godina brine “najvažnija sporedna stvar na svijetu” u sličnu – “sporednim putevima do najvažnije stvari na svijetu”. Za njega, do novca.

Znao je, a nije učinio ništa

Mislio je, eto, Sepp Blatter (79), kako je to igra riječi, jedna više ili manje, nitko neće primijetiti. A, ako ga i optuže da sporednim putevima dolazi do novca, uvijek može reći kako je već u godinama, za nekoliko mjeseci slavi 80. rođendan, pa se i njemu vjeđe koji puta spuste u trenutku kad netko gurne koji zgužvani milijun zelenih novčanica u njegovu smjeru. Utonu i vršnjaci u kratak san. I dok je Blatter “žmirio” i “drijemao”, a milijuni letjeli oko njega, oči je širom otvorene imao – američki FBI. Kud baš oni? Smola...

Optužbe za malverzacije nisu nove, već je Blatter “načet”, no svako malo stižu nove, a posljednju je otkrio BBC. Konkretno, američki istražitelji FBI-ja sumnjaju kako je Blatter zataškao slučaj u kojem je tvrtka ISL sa 100 milijuna dolara podmitila bivše čelnike Fife Joãa Havelangea (predsjednik od 1974. do 1998.) i tadašnjeg izvršnog direktora, šefa brazilskog nogometa Ricarda Teixeire. U zamjenu za novac, spomenuta tvrtka ISL dobila je, kako tvrde, unosna televizijska i marketinška prava za nogometne utakmice od 1992. do 2000. godine. Pa kakve Švicarac ima veze s tim, zar mu nisu to bili prethodnici? Ljudi, zašto blate Blattera?

– Sve je znao i ništa nije poduzeo! – tvrde istražitelji FBI-ja.

Sumnjaju da je zataškavao i tolerirao. Štoviše, napominju kako je i dopustio Teixeiri da glasa za domaćine Svjetskog prvenstva 2018. i 2022. godine, što je također dio nekih istraga. Katar je, navodi BBC, stajalo 175 milijuna dolara dobivanje organizacije SP-a, a Teixeira je bio glavni zagovornik.

Ostavka je kuvertirana

Niz Blatterovih suradnika već je “palo”. Potpredsjednik Fife, predsjednici CONCACAF-a, CONMEBOL-a, članovi Nadzornog odbora... Dakle, njegovi bliski suradnici, koje se sumnjiči za podmićivanja i kupnju glasova oko domaćinstava Svjetskih prvenstava, mita za TV prava i marketing, korupciju, džentlmenske dogovore... A Blattera, čovjeka od kojeg se očekuje da zna što se događa tvrtki koju vodi od 1998., istražuju Švicarci, Britanci, Nijemci, Amerikanci... On je ljetos kuvertirao ostavku, četiri dana nakon što je dobio i peti mandat (?!), a nasljednika birat će potkraj veljače. Otkako je na mjestu prvog čovjeka krovne nogometne organizacije svijeta, primio je (kaže kalkulator) ravno 210 predsjedničkih plaća, a kapnut će mu, vjerujemo, i Fifina mirovina. To, čini se, nije bilo dovoljno za uživanje u mirovini s novom djevojkom, brinetom Lindom (51), suprugom svog prijatelja... Zasad, za ništa nije kriv.

>> Novi problemi za Blattera: Zataškao mito od 100 milijuna dolara?!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

PE
peugeot
15:58 09.12.2015.

Izjava Maradone : "Sepp Blatter i Michel Platini su, u stvari, otac i sin".

ST
Starotopoljanin
16:58 09.12.2015.

a sto katar i rusija i pored tako gnjusnih krada i podplacivanja za dobivanje svijetskog prvensta ostaju domacini,i igrati ce se tako prljavo prvenstvo u tim zemljama kao da se nista nije dogodilo.to je ta casna "fifa i uefa".

Avatar Ron Burgundy
Ron Burgundy
16:46 09.12.2015.

"Molim da nogomet bude respekt prema svima" - Davor Šuker.