TENIS

Serena opet bolja od Venus

06.07.2003.
u 00:00
FINALNI SUSRET TENISAČICA ZAVRŠEN KAO I LANI, POBJEDOM MLAĐE SESTRE WILLIAMS
Pogledaj originalni članak

LONDON - U Wimbledonu sve isto kao i lani. U drugom uzastopnom finalu sestara Williams ponovo je uspješnija bila mlađa Serena (21), sada nakon tri seta - 4:6, 6:4, 6:2. Bio je njezin šesti Grand Slam naslov, pobjeda kojom je uspjela sačuvati prvo mjesto na WTA listi. I sedma pobjeda u 12. srazu s Venus (23). No, sigurno u cijeloj priči o uspjehu velik udio ima i starija sestra, koju je ozljeda trbušnog zida u polufinalnom susretu s Clijsters uvelike omela u finalu. Naime, u petak zbog boli uopće nije trenirala, a dva sata prije finala trening je skratila na samo desetak minuta. Ipak, susret je za Venus počeo odlično, brzo je stigla do 3:0, imala je četri lopte za 4:0, na kraju je ipak osvojila prvi set (6:4). A onda ju je ozljeda počela sve više smetati...

- Šteta što se susret nije igrao na jedan osvojeni set, sve bi završilo drukčije. Da se nije radilo o wimbledonskom finalu, ne bih izišla na teren - rekla je Venus, koja je posljednji od četiri Grand Slam turnira osvojila na US Openu 2001. godine. Nakon toga počela je Serenina vladavina. Ipak, Venus za utjehu može poslužiti to da je nakon Martine Navratilove i Chris Evert tek treća tenisačica u tzv. open eri (od 1968.) koja je igrala na četiri uzastopna wimbledonska finala.

- Bilo mi je teško igrati ovaj meč, nisam željela da trpi bol. Žao mi je zbog nje, ove je godine stvarno igrala najbolje u Wimbledonu - reći će Serena, koja je po broju velikih naslova preskočila Martinu Hingis s pet trofeja. A tek joj je 21 godina.

- Neću biti preskromna - sigurno zaslužujem još nekoliko Grand Slam naslova - na kraju će Serena, koja je za pobjedu dobila 960.050 dolara.

Roger Federer i Mark Philippousis danas odlučuju o novom wimbledonskom kralju. U srazu tenisača koji nikad nisu otišli do kraja ulogu favorita ima Federer, prvi Švicarac u jednom Grand Slam finalu. Najbolji dosadašnji Grand Slam rezultat bio mu je četvrtfinale Roland Garrosa 2001. i Wimbledona 2001.

- Kada sam prije dvije godine ovdje u 4. kolu pobijedio Samprasa, nisam ni sanjao da ću dvije godine kasnije igrati u finalu. Uvijek me pratio glas tenisača koji ne uspijeva na Grand Slam turnirima. Nedjelja će to promijeniti - uvjeren je Federer.

- Igrao sam već u finalu US Opena 1998., pa nemam problema s pritiskom kakav se javlja uoči velikih mečeva. Usto, prošlo je otad pet godina, danas sam puno iskusniji. Mislim da se sve događa s razlogom, pa i moj nastup u finalu. Roger je pakleni igrač, no vjerujem u sebe - najavljuje susret Philippoussis. U međusobnim susretima Federer vodi s 2:1, posljednji su put međusobno igrali u Hamburgu (zemlja) ove godine, a slavio je Australac.

MARIO KUSS

Pogledajte na vecernji.hr