Komentar

Poznati trener preporučio Daliću specijalnog džokera za Čehe: S njima se treba ‘potući’

Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
Popodnevni trening hrvatske nogometne reprezentacije u Rovinju
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Hrvatska i Malta sastali se u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Rovinj: Trening hrvatske nogometne reprezentacije
16.06.2021.
u 17:27
Prema ovome što sam vidio u njihovoj prvoj utakmici, Česi su disciplinirana momčad koja igra racionalno. Svjesni su da u momčadi nemaju igrače ekstrakvalitete, no njihov je najjači forte momčadski duh.
Pogledaj originalni članak

Iako se sada polako stišava priča oko naše prve utakmice protiv Engleza, ne smijemo zatvarati oči pred očitim problemima koje imamo određeni period. Ideja protiv Engleske bila nam je načelno dobra, izdržati taj prvi nalet i onda im pokušati pobjeći preko Ivana Perišića i Šime Vrsaljka. Tu je važnu ulogu trebao odigrati Andrej Kramarić, koji je imao slobodu u napadu i trebao je otvoriti baš te koridore za Šimu. Kada pogledate, baš smo u tom koridoru stvorili neke izgledne prilike, poput one Rebićeve. Šteta što onu loptu nije bolje zahvatio, iako je u bloku imao već trojicu engleskih braniča.

No moramo objektivno kazati da Vrsaljko nije na razini otprije dvije-tri godine zbog ozljeda koje su ga mučile u proteklom razdoblju. Njemu, unatoč spomenutim okolnostima, zapravo ne možemo nešto posebno zamjeriti. U utakmici protiv Engleske ključna je bila činjenica što su svi naši igrači u sredini bili u prilazu i nismo imali potrebnu dubinu. U veznom redu Englezi su to jako dobro kontrolirali. Fascinantan je potencijal nekolicine njihovih mladih igrača koji će u budućnosti nositi igru engleske reprezentacije. Pritom ponajprije mislim na Mounta i Phillipsa, koji su tako zrelo odigrali utakmicu, osvojili većinu duela, sjajno anticipirali našu igru i osvojili jako puno tih drugih lopti, koje su ključne u modernom nogometu.

Video - Šime Vrsaljko

 

S druge strane Marcelo Brozović nije bio na svojoj razini kao u dosadašnjim utakmicama naše reprezentacije. Točnije, ne sjećam se da je u nekoj utakmici vatrenih bio samozatajniji.

U utakmicama koje dolaze moramo biti puno energičniji, hrabriji i odlučniji u igri prema naprijed. Ne smijemo igrati tako da ne primimo pogodak. Baš to nam je bila tendencija protiv Engleza, a to nije hrvatski stil igre. Moramo se probati opustiti i dati priliku svojoj kreativnoj strani. Imamo dosta igrača koji su nepredvidivi i čiju je igru teško čitati. Pritom treba voditi računa da 
igrači igraju na svojoj prirodnoj poziciji.

Svima je jasno da će nam za pobjedu nad Češkom trebati bitno drukčija kompozicija igre. Uostalom, na tom je tragu i izbornik Zlatko Dalić govorio ovih dana. Siguran sam da će zaista napraviti određene korekcije u našoj igri. Može se očekivati da će nam protiv Češke biti lakše, no ako ne budemo u pravom ritmu, opet neće biti dobro.

Izdvojio bih i solidan debi Joška Gvardiola, koji je već sada pokazao da može igrati na vrhunskoj razini, bez obzira na to što je, uvjetno rečeno, mlad i što nije igrao utakmice takve razine.

Video - Luka Modrić

 

Prema ovome što sam vidio u njihovoj prvoj utakmici, Česi su disciplinirana momčad koja igra racionalno. Svjesni su da u momčadi nemaju igrače ekstrakvalitete, no njihov je najjači forte momčadski duh. Igrači poštuju zacrtane ideje i imaju pošten odnos prema igri. Morat ćemo paziti na njihovu brzu transformaciju. Posebice ako očekujemo da ćemo imati dominaciju u posjedu. Oni su jako opasni u tim kontranapadima, posebice ako nam oduzmu loptu. U takvim situacijama odmah idu najkraćim putem prema protivničkom golu, okomito i bez previše kalkulacija i odgoda.

Također, jaki su u skok igri, defenzivnom i ofenzivnom skoku i to je segment igre na koji ćemo morati posebno obratiti pozornost. Tim više što mi imamo problem tog defenzivnog skoka, odnosno bloka.

Možda zvuči kao floskula, ali izbornik Zlatko Dalić zna najbolje, no ja bih protiv Čeha prednost u vrhu napada dao Anti Budimiru. On je po profilu idealan za takvog protivnika. Iznimno je pokretljiv, agresivan u presingu, može se “potući” s njihovim stoperima. Uostalom, u tom segmentu igre glavom najbolji je igrač španjolskog prvenstva. Zabio je sedam pogodaka glavom, ostvario je najveći transfer u povijesti Osasune koja ga je od Mallorce otkupila za osam milijuna eura. Dakle, pun je samopouzdanja, što je, u ovoj našoj situaciji, jako važan faktor.   

Video - Ante Budimir

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

BR
Breoxs
17:45 16.06.2021.

Dalić se je sam u ove 3 godine doveo u situaciju da ima ovakvu situaciju. U momčadi rasulo, podjela na stare i mlade, ne zna se tko igra, u sve se uvukla nervoza i psihoza.

MA
Marsi
18:36 16.06.2021.

Livakovic, Vida, Lovren, Car, Gvardiol, Modric, Brozovic, Kovacic, Ivanusec, Petkovic, Orsic.....Ne, ne salim se.

BR
Breoxs
18:01 16.06.2021.

Vrsaljko nije u formi, a za lijevog bočnog i ne znamo tko će ga igrati. Kako misle dobiti utakmicu? U Rusiji su i Vrsaljko i Strinić bili u izuzetnoj formi pa opet nismo mogli u regularnom dijelu pobijediti ni Dance, ni Ruse, ni Engleze. Nema Mandžukića, nema ni Rakitića, a Lovren i Rebić nisu ni približno u formi iz Rusije. Modrić je bio najbolji igrač na SP u Rusiji, a sad je samo naš najpouzdaniji igrač.