KIRILJENKO ZA VEČERNJI LIST

Skelin i Alanović bili su moji mentori, učili su me i psovati

Foto:
Andrej Kiriljenko (1)
Foto:
Andrej Kiriljenko (1)
Foto: AFP
\'Zalgiris Kaunas\'s Mindaugas Kuzminskas (L) vies with CSKA Moscow Andrei Kirilenko during their Euroleague group B basketball match in Zalgirio Arena in Kaunas on October 17, 2011. AFP PHOTO/PETRA
Foto: AFP
Andrej Kiriljenko
03.11.2011.
u 15:22
– Nikad nisam zlorabio to što je supruga Maša rekla da bi mi oprostila jednu nevjeru godišnje – kaže vjerni suprug Andrej.
Pogledaj originalni članak

Andrej Kiriljenko pokazao je i košarkašima Zagreba raskoš svoje igračke moći, a 17-godišnjeg wunderkinda Darija Šarića podučavao je all-round igri. Nakon utakmice susreo se s Matom Skelinom i Vladanom Alanovićem s kojima je igrao u svojoj posljednjoj sezoni u majici CSKA prije odlaska u NBA ligu. Zbog njegovih letačkih osobina Mate i Vlado zvali su ga “prosto ptica zrakom leti” što on i danas s osmijehom ponavlja kao i izraz “ku..c, palac, kriminalac”.

– Mate i Vlado bili su neka vrsta mojih mentora. Ja sam bio mlad i trebao sam takve momke da mi pokažu kako se snaći u međunarodnoj košarci. Oni su me naučili i ponešto prljavih riječi. Znam puno psovki iz različitih jezika, nije za pohvaliti, ali je zanimljivo. Kad u momčadi imaš ljude iz više zemalja, onda uvijek možeš upotrijebiti te riječi i postaje zabavno. Služi svrsi u svlačionici, razbija tenzije.

Prijatelj i s Giričekom

S Gordanom Giričekom igrao je u Utah Jazzu, no Gira se zbog terapije u Daruvarskim toplicama nije pojavio.

– S Gordanom sam blizak prijatelj. Znam njegovu bivšu suprugu, njegovu kćer, a upoznao sam i djevojku koju je imao nakon razvoda.

Andrej je već 10 godina u braku s Marinom, kćeri bivšeg košarkaša Sergeja Lopatova. Maša je zbog supruga zapostavila svoju karijeru koju je vodila pod umjetničkim imenom MaLo.

– Za mene je bilo jako važno što sam u NBA došao već oženjen, to mi je pomoglo da se lakše prilagodim. Maša se bavi svime oko kuće i djecom, a ja zarađujem. Ona je žrtvovala svoju karijeru zbog mene. Prihvatila je to nakon što sam joj govorio: “Ako budeš zarađivala kao ja, onda ću ja prestati igrati košarku i podržati tvoju karijeru”. Doduše, Maša se sada bavi modnim buticima koje posjeduje, dvije u Moskvi i jednu u Salt Lake Cityju.

Po izjavi koju su neki američki novinari nazvali "najjačom koju je neka sportaševa supruga ikad dala", Maša i Andrej su u skladnom braku, a za magazin ESPN gospođa Kiriljenko 2006. godine rekla je da ona suprugu dopušta seks s drugom ženom jednom godišnje.

– Sportaši u ovoj zemlji ekstremno su privlačni pa ih žene love. Muškarcima je po svojoj prirodi tome teško odoljeti – objasnila je Maša.

A evo kako je to nama objasnio Andrej:

– Maša mi je jednom uistinu rekla da je sretna što živimo dobar život i da me toliko voli da bi mi oprostila kada bi se dogodilo da spavam s nekom drugom ženom. Ja sam joj rekao da je to lijepo od nje, ali da to neće utjecati na mene i naš odnos. Najčešće pitanje nakon tog članka upućeno meni bilo je: “I onda, jesi li ili nisi”. Nisam na to htio odgovarati jer, ako kažem da jesam, mislit će da se šalim, a ako kažem da nisam, da lažem.

Članovi obitelji Kiriljenko početkom ove godine postali su američki državljani. Kakve su bile reakcije?

– Jedni to razumiju, drugi ne, no ja sam rođen kao Rus, živim kao Rus i umrijet ću kao Rus. Ovo je samo zbog komfora pri odlascima na putovanja, jer mi Rusi prečesto moramo čekati vize. I da mi ponude, ja nikad ne bih igrao za reprezentaciju SAD-a. Da sam odrastao u Americi, možda, no ovako to uopće nemam u svojoj glavi ni kao mogućnost. Moj sin će, ako bude sportaš, moći birati.

Djeca hoće biti tenkisti

Dok je bio klinac, odrastajući u St. Peterburgu, Andrej nije ni sanjao da će igrati u Americi.

– Kad ste dijete, sanjate da ćete biti astronaut, vatrogasac, vozač tenka ili nešto slično. Kada sam pak počeo u Europi viđati NBA igrače kao što je Dominique Wilkins, onda sam počeo vjerovati da bih i ja jednog dana možda tamo mogao završiti.

Osim zbog svoje otvorenosti, Kiriljenko je zanimljiv medijima i zbog nadimka i tetovaže. Kiri si je ove godine preko cijelih leđa dao tetovirati paladina (svetog viteza) koji jaše zmaja iz igrice World of Warcraft. Za tetovažu koju je izazvala proturječje i burne reakcije na forumima Andrej je u ruskim novinama kazao:

Htio sam nositi broj 13, a na kraju sam postao Kalašnjikov


– Dok sam igrao za CSKA, kada bismo imali dva slobodna dana, mogao sam 36 sati provesti igrajući WoW.

Nama je pak rekao:

– Napravio sam to zbog svojih sinova, devetogodišnjaka i četverogodišnjaka, koji tu tetovažu obožavaju.

Kiriljenko ima i posvojenu dvogodišnju kćer iz ruskog sirotišta, ali i humanitarnu zakladu s četiri podružnice koja u 90 posto slučajeva pomaže sunarodnjacima. Najbolji ruski košarkaš ima i vrlo atraktivan nadimak (AK 47), po imenu slavne ruske puške i njezina izumitelja Mihaila Kalašnjikova koji, koje li podudarnosti, živi u gradu (Iževsk) u kojem je rođen i Andrej.

– Kad sam došao u Utu, broj 13, koji sam htio, uzeo je Amaechi jer je kao stariji igrač imao prednost pa mi je suigrač Quincy Lewis predložio da uzmem broj 47, kad već imam iste inicijale kao puška AK-47.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

NJ
Njamanjam
15:49 03.11.2011.

Kralj!

PR
pravaistina88
15:50 03.11.2011.

bravo brajda!

KO
koinsky
17:15 03.11.2011.

ludi(pozitivno)rus!