Skijaški raj u Tirolu, Vorarlbergu i Francuskoj

11.12.2001.
u 00:00
*Francuska je sa svojim savršenim terenima i sigurnim snijegom unatoč udaljenosti postala zanimljiva hrvatskim skijašima. U najudaljenija ali i najbolja talijanska i austrijska zimovališta tu i tamo zaleti se neki Hrvat, u Švicarsku gotovo nitko
Pogledaj originalni članak

Nitko ne kaže da blizina ne igra ulogu i nikome nije svejedno hoće li se na zimovanje voziti četiri, deset ili petnaest sati. No, ako je glavni razlog hrvatskog stampeda u koruška i južnotirolska zimska središta blizina, onda je to neobično. Naravno da koruški Nassfeld pruža relativnu snježnu sigurnost i udobne apartmane na skijalištu, poznato je i da Bad Kleinkircheim uz dobar smještaj i blizinu slovenske granice nudi besplatno (ulaz sa skijaškom kartom) kupanje u raskošnim termalnim bazenima Römerbada. Brunico, pak, privlači mješavinom talijanskoga ugođaja i austrijske pedantnosti pri uređivanju staza, tamošnji sustav umjetnog zasnježenja gotovo je savršen. Mallnitz nudi visoki Ankogel, te još viši i snježno sigurniji ledenjak Mölltal, salzburški St. Johann vezu s Altenmarktom, Flachauom - dijelovima prostranog sustava Sportwelt Amade. Ipak, zahtjevniji skijaši za možda tek nekoliko stotina kuna (nije pravilo!) više dobit će mnogo, mnogo više. Potrebno je samo malo produljiti putovanje.

Francuska sve popularnija

LES DEUX ALPES francuski je centar koji zbog malo preblagih staza (na onim strmim, blizu sela, često nema snijega) nije zaradio naših pet zvjezdica, ali odiše ugodnom atmosferom, snijega ima do svibnja, na ledenjacima i ljeti. Postaje sve popularnije odredište hrvatske publike, uglavnom mlađe. I nije skupo, barem u aranžmanima naših agencija (tjedni paket s prijevozom, bez hrane, već za 2000 kuna).Raclette u restauracijama nećete pojesti baš za tridesetak kuna, ali zato postoje apartmani i self made izbor.

AVORIAZ - u koji ne ide toliko naših turista, uz švicarsku granicu, zanimljiv je zbog odličnih terena, ali i zbog neobične arhitekture. Nije toliko visok (1800-2400 m), stoga poslije ožujka nije pametno planirati boravak. U siječnju je domaćin velikog festivala SF i filmova strave i užasa - dodatna zabava uza skijanje zajamčena je.

Do odredišta - na skijama

VAL d"ISERE/TIGNES i VAL THORENS/LES TROIS VALLEES sasvim su sigurno najbolji europski zimski centri. Večernjakovih pet plus zvjezdica!

Ukusi su, naravno, različiti, no takvo skijanje nećete sigurno nigdje naći. Možda u Aspenu ili Vailu. Val d" Isere/Tignes kao spoj starinskog gradića i modernih žičara, te Val Thorens kao ultramoderni visokoplaninski centar, dio najvećeg skijališta na svijetu, Les Trois Vallees. Oba centra nude siguran snijeg (i ledenjake za svaki slučaj), raznovrsnu zabavu u brojnim pubovima, odlične restauracije i - malene apartmane. Ne u pravilu, ali naše agencije najčešće nude takav smještaj, zbog niže cijene. Manje je prostora nego u austrijskim apartmanima, ali - tko ide na skijanje radi spavanja? Ostaje mali problem - prijevoz. Veće agencije nude autobusni prijevoz samo u nekim terminima, manje, privatne, gotovo u svim. Kreće se u petak navečer, stiže u subotu popodne. Nije baš ugodno, ali postoji i lakša varijanta za putnike u Val Thorens. Već u subotu ujutro, autobus prolazi kroz dolinu Maurienne, otkuda vas kabinska žičara može prebaciti za petnaestak minuta - usred Val Thorensa! Dakle, već ste u subotu na skijama, dok autobus preko Albertvillea i Moutiersa grabi brdskim cestama s vašim torbama i doveze vam ih poslije podne pred apartmane.

Spomenutim francuskim superskijalištima dodajemo LA PLAGNE, LES ARCS i ALPE d"HUEZ, kojima pola boda nedostaje do pete zvjezdice. Samo zbog nešto manjeg broja teških staza.

Austrija i Italija - što dalje, to kvalitetnije

CERVINIA, COURMAYEUR, SESTRIERES, ALTA BADIA - talijanski centri koji su za nijansu slabiji od najboljih francuskih, ali zato znatno bolji od, kod nas toliko popularnih, Brunica, Falcadea, San Martina... Prva tri čak nude i siguran snijeg, Alta Badia u tome je nešto slabija.

Problem su jedino - kilometri. Vožnja traje sedam do deset sati.

Još više trebalo bi potegnuti do vrhunskih švicarskih odredišta poput CRANS-MONTANE, ZERMATTA, LAAXA, DAVOSA ili ST. MORITZA, gdje gotovo nema Hrvata.

Objektivno, u Bad Kleinkircheimu, Nassfeldu, St. Johannu/ Flachauu skijanje s pet zvjezdica ipak ne možete doživjeti. Ono se u pravilu događa u Tirolu ili Vorarlbergu.

ISCHGL i ST. ANTON/LECH/ZÜRS sasvim su sigurno ono najbolje što u Austriji možete pronaći. Društvo šaroliko, a konobari u pubovima i restauracijama nerijetko su studenti iz Engleske, Amerike, Australije...

Odličan je i SÖLDEN, koji vas svake godine dočeka s nekoliko novih klubova i ponekom žičarom.

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Pogledajte na vecernji.hr