I vrijeme je na strani Snježne kraljice. Na Sljemenu pripreme teku mirno, bez šokova i panike, koje su često bili sinonim za pripremu zagrebačke utrke Svjetskog kupa. Najgore je prošlo, tradicionalno zatopljenje oko Badnjaka uzelo je danak na stazi, ali ostalo je dovoljno vremena da djevojke 4. siječnja staza dočeka u "tip-top" stanju.
– Prije južine, staza je bila sasvim spremna, imali smo 60 centimetara snijega, no ovih dana pojela nam je više od 20 centimetara, na nekim mjestima čak je topli vjetar odnio i sav snijeg. Srećom, najavljene su temperature do Nove godine i do -10 stupnjeva Celzijevih. Sve stižemo, nema nikakve panike – veli šef sljemenskih staza Igor Žiljak.
Topovi ponovno rade, a on i petorica sljemenskih radnika pripremit će teren do 29. prosinca, uoči pregleda FIS-ove inspekcije, kada stvar preuzima ekipa iz Hrvatskog skijaškog saveza.
– Posljednji je zahvat balkaniranje, za što 30-ak ljudi treba proći cijelu stazu. Oni špricaju vodu u snijeg s iglama pod pritiskom kako bi bio sasvim kompaktan. U protivnom bi, kad se gornji dio potroši, skijaši propadali i do pola metra...
Dodaju li se kakvi aditivi?
– O bilo kakvim kemikalijama nema govora. Sljemenski snijeg možete jesti! Voda je iz gradskog vodovoda, a prolazi i dodatna filtriranja, pa nema ni bakterija koje bi štetile ljudskom organizmu – dodaje Igor Žiljak.