Kolo sreće 
se okreće

Špaco: Tudor će biti veliki trener

Foto: Tino Juric/PIXSELL
Špaco: Tudor će biti veliki trener
14.08.2014.
u 08:15
Nakon tri poraza govorilo se da će ga smijeniti, ali je potom nanizao tri pobjede
Pogledaj originalni članak

Turbulencije su prestale, tako malo bilo je dovoljno da Igor Tudor opet bude neupitan. Tri poraza u nizu, od Dundalka, Rijeke i Šahtera, zamijenile su tri pobjede i nije dugo trebalo da Tudor opet postane "jedan od nas", kako mu tepaju navijači bijelih.

Ima trenerski gen, viziju

Pobjeda nad Slavenom Belupom naznačila je veliki povratak, a onda je počeo Tudorov šou. Pred punim Poljudom, u uzvratu 3. pretkola Europske lige, srušen je Šahter. Utrčao je u teren, slavio treći gol sa svojim igračima. Kao da mu je pao kamen sa srca. Sve je kulminiralo s pet komada u mreži Lokomotive. U Poljudu momčad Tomislava Ivkovića vole nazivati Dinamovom filijalom, zato im je svaka pobjeda nad njom slatka.

– Igrali smo sa 50-60 posto snage – bocnuo je Tudor Ivkovića.

Takav je Igor Tudor, od emotivca koji je zaplakao kad mu je Hajduk produljio ugovor do proračunatog vojskovođe koji lupa šakom o stol kako bi motivirao igrače i pritom napao legendarne igrače-kritizere.

– Želio sam zaštititi igrače, nisam to rekao zbog sebe – objasnio je Tudor.

Kada se počelo govoriti da mu momčad nije sklona, jednim potezom sve je preokrenuo.

U odnosu na igračke dane kada je često znao ostaviti dojam bahatosti i osornosti i kada se za njega govorilo da ima kratak fitilj, kao trener je sušta suprotnost. Naravno, katkada eksplodira, njegov temperament jednostavno mu ne dopušta da bude tek puki sudionik događaja.

Ono što nije sporno to je njegov trenerski gen. Ima viziju i od nje ne odstupa. Bez obzira na to što Hajduk ima slab igrački kadar, Tudor igra kako je zamislio. Figure se mijenjaju, nikada nije kukao da mu netko nedostaje.

– Želim pâs-igru, rezultat mi nije bitan – kaže Tudor.

Drukčiji je od drugih

Ni ta filozofija mnogima nije sjela. Jednom je Blaž Slišković rekao: "Gospodin Rezultat je onaj koji vas čini kraljevićem ili prosjakom". I to je istina. Za koju Tudor baš i ne mari. Ima svoj put, svoj način...

Tek je proslavio 36. rođendan, još puno mora učiti, bit će uspona i padova. A prekaljeni trener Stanko Poklepović, posljednji koji je s Hajdukom nešto ozbiljnije napravio u Europi, oduševljen je Tudorovim radom.

– Ima izvanrednu perspektivu. Drukčiji je od drugih, ima nešto što je iznimno važno za velike trenere. Iza njega je igrački autoritet, ima poseban stav prema igračima i svemu u nogometu, ali ima i ideju. Stvorio je zanos u momčadi, što je bitno, i siguran sam da može napraviti nešto veliko. Tudor može postati veliki trener – kazao je Poklepović.

>>Evo satnice nastupa hrvatskih klubova, Hajduk igra ipak u srijedu!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

DE
Dex
08:57 14.08.2014.

Nit je Špaco trener a još je manje to tudor ....

Avatar cluesblues
cluesblues
11:01 14.08.2014.

veli marsic: "takav je tudor, od velikog emotivca do proracunatog vojskovodje" - hahaha, koje pompozni hvalospjevi - tudor je tipicni hajdukovac, bezobrazan (sta hajdukovi novinari nazivaju "bez dlake na jeziku"), nekulturan ( ili kak novinari tepaju "temperamentan"), i pun sebe (a kako nece bit kad je " proracunti vojskovodja" s napoleonskim kompleksom)…poslije poraza kmeci i vrijedja sve zivo i mrtvo i umjesto da protivniku sportski cestita on odbija doci na presice i duri se ko tetka…a nakon svake pobjede se napuhne ko puran i pocjenjivacki pljuje po protivniku (i naravno uvijek negdje spomene i dinamo s kojim je opsjednut)…

MA
majusko
12:32 14.08.2014.

Mogao bi biti veliki trener kad postane gospodin. Kad ne bude uvijek trazio alibi u nekome drugome. Sucima itd.jer na ovaj nacin sam sebi skace u zeludac. Umjeso pozitive on sam svoju momcad pred kraj svake sezone dovede do kolektivnog ludilaa i plakanja.