IZMJENA ZAKONA

Sportske mirovine nisu praksa u EU nego na istoku

Foto: Tino Juric/PIXSELL
Sportske mirovine nisu praksa u EU nego na istoku
18.05.2012.
u 09:30
Prijedlog: Osvajači olimpijskog zlata nakon 45. godine dobivali bi 8500 kn mjesečno, i to ne iz mirovinskog nego iz proračuna Ministarstva sporta
Pogledaj originalni članak

Prema prijedlogu koji Željko Jovanović i njegovo ministarstvo puštaju u javnu raspravu, a zatim na izglasavanje u Sabor, osvajači olimpijskih i paraolimpijskih medalja mogli bi nakon navršene 45. godine zatražiti "trajnu nagradu za izvrsnost", koja se isplaćuje mjesečno, pa je zato mnogi i doživljavaju kao mirovinu. Ipak, ni u jednoj zemlji koja ima sličan model to se ne naziva mirovinom jer se novac ne isplaćuje iz mirovinskog osiguranja nego iz proračuna ministarstava zaduženih za sport. Tako bi bilo i u Hrvatskoj. S time da bi ti sportaši imali obvezu ostati raditi u sportu. Bilo kao zaposlenici nekog kluba, bilo u akcijama ministarstva kao promotori sporta koji će privući djecu i raditi s njima.

No, većina zemalja Europske unije nema tzv. trajne nagrade, odnosno posebne "mirovine" za vrhunske sportaše, kakve Hrvatska planira uvesti prihvati li se prijedlog izmjena Zakona o sportu, koji sadrži i takav prijedlog. Ali to ne znači da u EU ne postoje zemlje koje to imaju. Mađarska, Letonija i Poljska uvele su posebne mirovine za olimpijce. Češka i Slovačka željele su to uvesti prije otprilike pet godina, ali su njihovi parlamenti odbili prijedlog. Jedno od obrazloženja bilo je da bi to diskriminiralo ostale građane.

Koje sve zemlje imaju, a koje nemaju sportske mirovine, pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista...

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.