GDJE JE HNL U EUROPI?

Srbija je ispred Hrvatske, ali ostatak velike četvorke to može promijeniti

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Srbija je ispred Hrvatske, ali ostatak velike četvorke to može promijeniti
20.06.2022.
u 20:55
Ispred Prve HNL su nacionalna prvenstva iz Češke, Grčke, Švicarske, Norveške, Austrije, Škotske i Srbije, a sve su to lige koje se s lakoćom mogu preteći ako ostatak hrvatske "velike četvorke" počne upisivati respektabilne europske rezultate.
Pogledaj originalni članak

Teorija da je HNL jači nego što je ikad bio drži vodu za sve one koji su upućeni u činjenicu da ovakvu koncentraciju igračke kvalitete nismo imali u domaćem prvenstvu još od samog početka u devedesetima. Međutim, oni koji iz nekih razloga žele pobiti tu teoriju imaju vrlo dobar argument jer hrvatski klubovi tu našu kvalitetu ne potvrđuju u europskim natjecanjima.

Iznimka je, naravno, hrvatski prvak Dinamo koji je u posljednje četiri sezone odigrao neke od svojih najboljih europskih utakmica u povijesti. Osim što su bili iznimno konkurentni u Ligi prvaka, plavi su uspjeli ugrabiti i tri europska proljeća, a na tom putu svladane su velike europske momčadi poput Tottenhama, Seville, West Hama, Atalante, Feyenoorda, Fenerbahçea.

Dinamo obarao rekorde

Kad usporedimo ovaj Dinamo s onim koji je prije 10 godina obarao sve moguće negativne rekorde u Ligi prvaka, napredak je itekako vidljiv. Prepoznat je taj napredak i u Uefinu klupskom koeficijentu (50.500), prema kojem je Dinamo trenutačno 30. u Europi, ispred velikih klubova kao što su Milan, Marseille, Lazio, Valencia, PSV...

No i uz tako moćan Dinamo u europskim okvirima, HNL je na Uefinoj rang-ljestvici nacionalnih prvenstava tek na 18. mjestu. Ispred Prve HNL su nacionalna prvenstva iz Češke, Grčke, Švicarske, Norveške, Austrije, Škotske i Srbije, a sve su to lige koje se s lakoćom mogu preteći ako ostatak hrvatske "velike četvorke" počne upisivati respektabilne europske rezultate.

Primjerice, hrvatski doprvak i osvajač Kupa Hajduk na toj je ljestvici koeficijenata tek na 144. mjestu. Splitski velikan nema lijepa sjećanja iz posljednjih europskih sezona jer na ulaz u grupnu fazu nekog europskog natjecanja čeka još od tamo sezone 2010./11. kad je u skupini Europske lige igrao protiv Anderlechta, Zenita i AEK. U šestogodišnjoj strategiji splitskog kluba objavljeno je da je cilj dovesti Hajduk unutar top 100, točnije između 80. i 100. mjesta na Uefinoj ljestvici koeficijenata. Proteklih su godina Hajduk iz Europe izbacivali velikani poput Intera, Evertona i Galatasaraya, ali isto tako i nogometni poluprofesionalci poput Dile Gori, Gzire United i Tobola. Ove sezone bijeli će svoj put početi u trećem pretkolu Konferencijske lige početkom kolovoza. Njihov protivnik još nije poznat, a sigurno neće biti nositelji.

Nekoliko tjedana prije, točnije 21. srpnja, svoj put će u Konferencijskoj ligi započeti Osijek i Rijeka, 3. i 4. momčad Prve HNL prošle sezone. Osijek će igrati protiv kazahstanskog Kizilžara, dok će se Rijeka susresti sa švedskim Djurgardensom. Riječani su druga rangirana hrvatska momčad po koeficijentima, ukupno na 94. mjestu u Europi. Rijeka je imala nešto uspješniju noviju europsku povijest od Hajduka i Osijeka budući da su u posljednjih deset godina Riječani čak četiri puta igrali skupinu Europske lige, a valja istaknuti i njihov nevjerojatan niz od 12 uzastopnih domaćih utakmica bez poraza.

Osječani imaju znatno manje europskog iskustva budući da nikada nisu nastupali u grupnoj fazi nekog natjecanja. Najdalje što je momčad s Grada na Dravi došla bilo je u sezoni 2017./2018. kad su ostvarili povijesni prolazak protiv PSV-a u trećem pretkolu Europske lige, da bi ih u četvrtom svladala bečka Austrija. Trenutačno su 155. klub Europe po koeficijentu.

Uživanje u HNL-u

Gledati domaći nogomet u posljednjih nekoliko sezona zaista je užitak. Hrvatski nogometaši s odličnom reputacijom vraćaju se u HNL u svojim najboljim igračkim godinama, velike zvijezde više ne moraju "pod mus" biti na prodaju, a pri dovođenju kvalitetnih stranih nogometaša pripomogli su i rezultati hrvatske reprezentacije na velikoj sceni. Sve bi to bilo u potpunosti zaokruženo samo da ostatak velike četvorke, a posebno Hajduk i Osijek, krene s europskim rezultatima kakve HNL zaslužuje. To bi u najmanju ruku trebao biti plasman u grupnu fazu Konferencijske lige, a kad uzmemo u obzir kvalitetu tog natjecanja (znatno je manja u odnosu na Europsku ligu), ne bi bilo pretjerano i za nekoga osim Dinama tražiti europsko proljeće.

Ako to mogu klubovi iz Češke i Norveške, pa čak i Cipra, Izraela i Bugarske, onda sigurno mogu i naši.

>> Pogledajte kojih će se igrača Hajduk riješiti

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KA
kažemja
02:11 21.06.2022.

Sad kad Hajduk krene u Europu bit će svega .