BEZ HRVATA

Srbin kandidira za finale Eura, a naših sudaca niti na 'mapi'

Foto: NordPhoto/PIXSELL
'18.02.2010, Amsterdam Arena, Amsterdam, NED, UEFA EL, Ajax Amsterdam vs Juventus Turin, im Bild Schiedsrichter Ivan BEBEK, only for cro / austria / GER
Foto: Tino Jurić/Pixsell
Ivan Bebek
Foto: Reuters/PIXSELL
(SP)PORTUGAL-BRAGA-UEFA EUROPA LEAGUE(160318) -- BRAGA, March 18, 2016 (Xinhua) -- Fenerbahce's Volkan Sen (L) is shown a red card by Referee Ivan Bebek and expelled during the second leg of round 16 of the Europa League soccer match SC Braga vs Fenerbahc
Foto: Reuters/PIXSELL
Ivan Bebek
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivan Bebek
04.06.2016.
u 17:17
Naš najviše rangirani sudac u Uefi, Riječanin Ivan Bebek najbolji je primjer kako loše trenutačno kotiraju hrvatski suci u Europi
Pogledaj originalni članak

Na predstojećem nogometnom Euru u Francuskoj čak 22 zemlje imat će svog predstavnika među sucima (glavni ili pomoćnici). Na žalost, među njima neće biti i Hrvatska.

Uobičajena stvar, jer posljednji je put neki Hrvat na velikom natjecanju pravdu dijelio na SP-u u Španjolskoj 1982. Bio je to doktor Damir Matovinović iz Rijeke, a na tom SP-u sudio je u 4:0 pobjedi Brazila (igrali Zico i Socrates) nad Novim Zelandom. No, od tada čekamo 34 godine da naš sudac dođe na veliku scenu.

Nedosljedni Bebek

Zašto jedna zemlja poput Hrvatske ima toliko talentiranih nogometaša, a tako malo talentiranih sudaca? Domaći suci često u svoju obranu ističu argument kako je HNL preslab pa se onda teško “priviknu” suditi europske utakmice koje su na višem nivou.

Kao drugi argument ističe se da Uefa “diskriminira” manje zemlje. No, takva opravdanja ne piju vodu do kraja kada se zna da će na ovom Europskom prvenstvu predstavnike imati Slovenija, Srbija, Mađarska, Slovačka, Bjelorusija, Švedska... Sve redom lige koje su po koeficijentu slabije od Prve HNL.

Naš najviše rangirani sudac u Uefi, Riječanin Ivan Bebek najbolji je primjer kako loše trenutačno kotiraju hrvatski suci u Europi.

Nakon što je ovo proljeće u osmini finala Europske lige teško oštetio Fenerbahçe protiv Brage, Turci su mu prijetili i smrću, a u rujanskoj utakmici Lige prvaka između Šahtara i Reala samo je Bebek vidio da je Darija Srnu lopta pogodila u ruku, a ne rame.

– Sramota je da ovakvi suci sude Ligu prvaka – bjesnio je nakon te utakmice trener Šahtara Lucescu.

– Bebek je imao veliku priliku da sudi na Euru, bio je uvršten među osmoricu sudaca elitne kategorije, a najboljih četvero izborilo je Euro. Nažalost, prvo je jako zabrljao u utakmici Reala i Šahtara, a onda je u novoj šansi na utakmici Brage i Fenerbahçea opet dosudio nepostojeći 11-erac. No, veći je problem što nije bio dosljedan u primjenjivanju stegovnih i tehničkih mjera – objašnjava nam ponajbolji hrvatski sudac svih vremena, “oko sokolovo” Mateo Beusan.

Važan je i “poguranac”

Ne može Hrvatska, ali zato mogu naši susjedi Slovenci, Srbi i Mađari. Oni redom imaju sjajne suce Damira Skominu, Milorada Mažića i Viktora Kassaija. Taj trojac zna kako je to suditi velika natjecanja te završnice Lige prvaka. Što je kod nas onda problem? Ili su u sudačkoj organizaciji stvari krivo posložene ili nam suci nemaju dovoljno talenta?

– Mislim da je najveći problem što nemamo sudačku školu. Mađari primjerice imaju ponajbolju sudačku školu u Europi, pa su zato proteklih godina stvorili svjetski poznate suce poput Viktora Kassaija, Sandora Puhla, Laszla Varge. Slična je stvar i sa Srbima, a njihov Milorad Mažić kandidat je za suđenje finala Eura. Nekad su pak imali i Zorana Petrovića koji je bio ponajbolji na svijetu – kaže Beusan i dodaje:

– Naravno, često suci moraju imati i vjetar u leđa. Nitko me ne može uvjeriti da Škoti imaju talentiranije suce od nas, no imat će predstavnika na Euru, a sve zato jer je član komisije njihov bivši ugledni sudac Hugh Dallas.

Ipak, Beusan ne misli da je sve tako “crno”. Imamo talentiranih sudaca poput Duje Strukana i Maria Zebeca, nadam se da će oni iskočiti. A uskoro bi trebala krenuti i sudačka akademija u Hrvatskoj, pa vjerujem da će se stvari popraviti, te da ćemo uskoro imati suca na Euru.

>>Igrač Fenerbahčea koji je gurnuo Bebeka suspendiran

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

Avatar ZvanicniBeograd
ZvanicniBeograd
17:42 04.06.2016.

Cekaj, pa sta ako Srbi imaju? Zasto je sad to relevantno? Sta Hrvati imaju sa Srbima? Zasto bi ovo bilo koga trebalo pogoditi? Zasto ne poredite Hrvatsku sa njenim regionom. Na primer, koliko ima sudaca iz Madjarske? Austrije? Kakve veze imaju Srbi? Koga oni zanimaju? Sem jugoudbase...

Avatar Idler 3
Idler 3
17:27 04.06.2016.

Imaju i Slovenci suca za finale isto kak i Srbi....mi zato imamo repku za finale >;-))

Avatar cera
cera
17:45 04.06.2016.

Šta je novinar pokušao da kaže???????