Dinamo daleko od sigurnog

Status Ante Čačića nije upitan, ali to bi se moglo promijeniti već u srijedu

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Ante Čačić odgovorio na prozivke Mamića i najavio utakmicu s HNK Gorica
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Ante Čačić odgovorio na prozivke Mamića i najavio utakmicu s HNK Gorica
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Ante Čačić odgovorio na prozivke Mamića i najavio utakmicu s HNK Gorica
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Ante Čačić odgovorio na prozivke Mamića i najavio utakmicu s HNK Gorica
03.04.2023.
u 07:00
Dinamo i dalje sve ima u svojim rukama, no posljednja izdanja ne mogu mu donijeti mir koji priželjkuje upravo Čačić.
Pogledaj originalni članak

Ante Čačić iskusan je i kvalitetan trener, baš je takav trebao plavima u završnici prošlog prvenstva. Jer, Dinamo tada nije igrao dobro, rezultati nisu bili bajni, a nakon što su plavi izgubili u poljudskom derbiju od Hajduka, maksimirski klub odlučio je smijeniti Željka Kopića i pet kola prije kraja završnicu povjeriti Čačiću.

Prednost su trebali povećati

Iako je bilo milijun skeptika oko te odluke, Čačić je bio odlično rješenje. Razgovarali smo s brojnim igračima plavih nakon što ih je Čačić dva kola prije kraj pobjedom u Šibeniku doveo do matematički osiguranog naslova prvaka. I uglavnom su svi hvalili Čačića koji ih je prije svega smirio, uvjerio ih da vrijede, figure je na terenu složio logično i zasluženo je došao do željenog cilja. Dobro je Čačić radio i nakon što mu je maknut prefiks v.d., uveo je plave u Ligu prvaka, u teškoj skupini plavi su bili konkurentni, zaradili od Uefe velik novac.

No, danas se ipak opravdano uz Čačića stavljaju upitnici. Nije upitno njegovo trenersko znanje, ali su rezultati Dinama postali itekako upitni. U zadnjoj četvrtini prvenstva Dinamo je bio u prilici svojih devet bodova prednosti još povećati pa do derbija u Splitu možda steći i preveliku bodovnu prednost, ali bodovni učinak počeo se osipati i sad Dinamo više ne može biti miran. Hajduk je na minusu od sedam bodova, no iako igra promjenjivo kao i Dinamo, uspio je smanjiti tu prednost pa ima pravo nadati se da će ovakav neuvjerljivi Dinamo još negdje ostati bodovno kratak pa bi u velikom derbiju 30. travnja mogao napraviti veliki korak k toliko željenom i dugo, dugo čekanom naslovu prvaka.

Dinamo i dalje sve ima u svojim rukama, no posljednja izdanja ne mogu mu donijeti mir koji priželjkuje upravo Čačić.

– Ne trebaju nam stres i nemir, već mirnoća i vjera u ono što imamo u svlačionici – rekao je nakon mršavih 1:1 kod Gorice, posljednjeplasirane momčadi lige.

No, mirnoća i vjera u sebe dolaze s izvedbama na terenu i nadasve rezultatima, a vidljivo je da ta igra nije na dobroj razini. Pustimo sad to što je Dinamo mogao slaviti da je Drmić iskoristio pokoju svoju priliku. Nije ih iskoristio i točka. Kad je vratar Dinama najbolji pojedinac plave momčadi, onda je jasno da plavi nisu igrali dobro. Osim dobre igre, mirnoću i vjeru u sebe momčadi daju i rezultati. A oni kažu da je Dinamo u zadnjih pet utakmica izgubio deset bodova. I to je razlog za alarm u Maksimiru jer je “običajno pravo” u Dinamu da se počne govoriti o statusu trenera kad se dođe u ovakvu situaciju.

Uostalom, tako je prošle godine pao Kopić, tako je prije pao Jurčević pred sam kraj iako je naslov bio u džepu te je došao je Bjelica za završnicu prvenstva i finale kupa. Čačiću mora biti jasno da se sad propitkuje njegova pozicija, to prije jer je on i sportski direktor koji je sam birao svoj kadar, koji je, istina, ostao bez Oršića i Ademija, dvojice stožernih igrača koje je teško mogao zadržati, nije bilo ni ozlijeđenih Petkovića i Perića. No, nije morao ostati s tako tankim kadrom igrača, za to si je sam kriv kao sportski direktor. No, upitni su i potezi koje je kao trener vukao u Gorici. O. K., Ristovskog je morao mijenjati jer se ozlijedio, pokušao je s Bočkajem nešto dobiti, ali nam nije jasno uvođenje dvojice klinca kod 1:1 u sudačkoj nadoknadi kad je trebalo ganjati rezultat i iskoristiti svaku sekundu za napad ne bi li se ipak pobijedilo, a ne trošiti vrijeme na izmjene.

PETAR KRPAN

Za vatrenog kažu da je heroj generacije: 'Svaki dan živjeli smo pod ratnim uzbunama i zamračenjima'

Početkom rata u hrvatske vojne postrojbe odlazili su pripadnici BBB-a, Torcide, Armade, Kohorte i drugih navijačkih skupina, dok su Delije i Grobari bili u srpskim vojnim postrojbama, tako da su prvi sukobi u ratu bili na neki način nastavak sukoba hrvatskih i srpskih navijača prije rata. Pripadnici navijačkih skupina u obranu Hrvatske uključili su se od samoga početka rata, često su s bojišta odlazili na utakmice svojega kluba, pa bi se ponovno vraćali na bojište.

U ovom trenutku status Ante Čačića ne bi trebao biti upitan, no to bi lako mogao postati ne budu li plavi u srijedu slavili u polufinalu kupa u Šibeniku, a ne pobijedi li Dinamo potom u prvenstvu Lokomotivu, vatra će početi tinjati. U tom slučaju Čačiću za ostanak ne bi pomogao ni argument milijunskog ugovora koji je dobio usred sezone, kao trener i sportski direktor. Da je vodstvo plavih tada bilo pametnije, moglo je čekati kraj sezone s trenerom koji je imao važeći ugovor, mogao je ostati v. d. sportskog direktora. No, to sad i nije važno, jedino što je navijačima sada važno jest otići u finale kupa i još važnije – osvojiti naslov prvaka.

Idu Hajduku, Osijeku i Rijeci

Put do toga neće biti nimalo lagan i Čačić mora pronaći recept za bolju igru u susretima koji mu slijede, u tih devet posljednjih utakmica HNL-a. Spomenuli smo da u borbi za naslov Dinamu slijedi Lokomotiva u Kranjčevićevoj, možda u ovom trenutku ključna utakmica (bit će to svaka sljedeća dok se ne osigura naslov). No, ni nakon lokosa Čačića ne čeka “autoput” do osvajanja naslova jer mu onda dolazi Slaven Belupo, pa ide Istri od koje je nedavno izgubio, dolazi mu razigrani Varaždin, a onda slijedi derbi u Splitu nakon kojeg još imaju gostovanja u Osijeku i u Rijeci te domaće susrete sa Šibenikom i Goricom.

>> Gvardiol ispunjava životnu želju? Hrvat je prva opcija najvećeg svjetskog kluba za ljetni mercato

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

KO
korektor
09:55 03.04.2023.

Čačića je trebalo smijeniti još pred 15 dana! Strašno je kako je uprava inertna i kako ne vidi da plavi brod tone! Nije problem gubitak bodova kad se dobro igra, ali Dinamo igra očajno već 3 mjeseca! Pri tome odlazak Oršića nije nikakav alibi jer zadnjih 6 mjeseci je ionako bio van forme. Uostalom, Čačić je na posudbe rastjerao još jednu kvalitetnu momčad (Tolić, Đira, Marin...) i sad kuka da nema s kime igrati!?!? Pa Dinamo gubi bodove od momčadi s dna ljestvice koje se bore za opstanak!!!! eeeej! ovi više nije žuti alarm, nego crveni koji vrišti i urla kao na ambulanti kad juri cestom!!!!

MO
MojaCetina1955
09:20 03.04.2023.

Uprava našeg kluba neka se ugleda na Bayern. Trenera ostaviti na plaći do kraja ugovora neka radi sa juniorima ili kadetima,kakva otpremina?Ako ovo prokockate nema vam mjesta u Svetinji! Nekima ionako nije mjesto u Dinamu,to će pokazati vrijeme,samo koliku će štetu napraviti sam Bog će znati!

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
08:42 03.04.2023.

Ako mu srijeda može presuditi onda mu status ne da nije čvrst nego je jako klimav !?