NOGOMET - DINAMO

Stide li se plavi Lige prvaka?

16.01.2002.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Dinamov Izvršni odbor, koji se u ponedjeljak prvi put sastao u novom sazivu, izračunao je da je Dinamu za puko preživljavanje potrebno otprilike 43 milijuna kuna. Ni to prikupiti, svjesni su u Maksimiru, neće biti lagan posao, taj iznos danas je za Dinamo basnoslovan. Kako će, dakle, vodstvo kluba prikupiti toliki novac? Od ulaznica, teško. Sponzori? Donijet će dio, ali ni za koga danas poduzeće u Maksimirskoj 128 nije sigurno novčano ulaganje. Ostao je, znači, još samo jedan način, onaj kojega koriste tvrtke koje se ne mogu pohvaliti velikim plusom u poslovanju. Da, u Dinamu će se dijeliti otkazi, ili ljepše rečeno - doći će do racionalizacije.

Klub danas mnogo stoji. Dinamo iskače iz svih mogućih okvira, u Maksimiru je danas 105 stalnih zaposlenika. U svlačionicama, Dinamovoj, ali i onima u ostalim hrvatskim klubovima, svakodnevno se svlači 40 igrača, koji su pod ugovorom s "plavima". I samo po sebi to je mnogo, ali kad se njima pridoda još 65 ljudi u raznim službama dolazi se do astronomske brojke, koja još ne zaokružuje konačnu brojku. Jer, za "plave" radi i određen broj honorarnih suradnika, za koje se teško može reći koliko ih je. Lako je izračunati, samo na plaće i honorare, sa svim davanjima, mjesečno otpada oko milijun (!) kuna, godišnje, dakle, oko 12 milijuna ili nešto manje od trećine predviđenog budžeta. Naravno, "nemoguće" je najbolji odgovor na pitanje - kako to plaćati? Moglo se nekad, kad je klub jedrio Ligom prvaka, kad je sad predviđeni proračun u blagajnu stizao za jednu polusezonu. Broj zaposlenih datira od tada, a iako su u Dinamu njegovu redukciju najavili još prije, nisu je uspjeli provesti. Možda se boje novih tužbi i ostao im je, dosad, samo bijes prema bivšoj upravi i poslovima koje je ona sklapala.

A on je toliki da na službenoj internetskoj stranici NK Dinama nigdje - pa čak ni u odjeljku povijest kluba - ne možete pronaći podatak da je tadašnja Croatia igrala u Ligi prvaka i da su u Zagrebu gostovali europski prvaci Ajax i Manchester United. Danas se, očito je, Lige prvaka u Maksimiru stide, sva se mišljenja svode na jedno - ona je klubu donijela samo zlo. Kakav apsurd - najveći uspjeh u Dinamovoj povijesti danas je i najveći teret na njegovim leđima...

T. Ničota

Pogledajte na vecernji.hr