Bivši izbornik

Štimac: Utakmica protiv Italije pokazat će radi li Kovač dobro

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Štimac: Utakmica protiv Italije pokazat će radi li Kovač dobro
15.11.2014.
u 22:00
– Italija nas je čekala neporažena, ali mi smo u Palermu demonstrirali moć, iskustvo, znanje. Ta pobjeda Hrvatsku je postavila na mapu svjetskog nogometa
Pogledaj originalni članak

Dvadeset godina kasnije opet smo na istim pozicijama. Hrvatska stiže Italiji u goste u kvalifikacijama za Euro. Isti datum, sve je isto, a taj 16. studenog 1994. godine i pobjeda 2:1 u Palermu označio je nešto posebno, nešto što je obilježilo hrvatsku povijest.

Neće nam moći parirati

– Da, može se reći da je ta utakmica početak stvaranja vatrenih, jedne generacije koja je udarila temelje reprezentaciji. Za mene je ta utakmica, uz onu prvu protiv SAD-a i onu pobjedu nad Španjolskom iste te godine, jedna od najvažnijih u povijesti. Ta Španjolska dala nam je vjeru da smo pravi, ali trijumf u Palermu od 2:1 udario je pečat stvaranju jedne iznimne generacije – kaže nam Igor Štimac, udarni član vatrenih, koji je prije godinu dana otišao s mjesta izbornika Hrvatske.

Prisjetio se tog dvoboja u kojem je Hrvatska golovima Davora Šukera vodila s 2:0, a tek je u posljednjoj minuti Dino Baggio ublažio poraz svjetskog doprvaka Italije.

– Italija nas je čekala neporažena, ali mi smo u Palermu demonstrirali moć, iskustvo, znanje. Ta pobjeda Hrvatsku je postavila na mapu svjetskog nogometa – govori Štimac.

Na klupi je bio Tomislav Ivić, tadašnji izbornik Ćiro Blažević bio je pod suspenzijom. Dugo su se vodile rasprave čija je to pobjeda.

– Ma, to je više bila novinarska tema nego što se ta dvojba događala u stvarnosti. Ćiro je bio taj koji nas je vodio, Ivić je bio na klupi u toj utakmici i pripremao je, a mi smo sve odradili na terenu. Uostalom, mi smo nakon utakmice kazali da pobjedu posvećujemo Ćiri.

Za pobjede u Italiji kroz povijest nas vežu velike stvari. Recimo, Slaven Bilić na početku svog mandata svladao je tadašnje svjetske prvake u Livornu. Bilo je to u kolovozu 2006. godine, a dres reprezentacije dobili su Modrić, Eduardo i društvo.

– Bio je to početak nove generacije, Italija je bila malo ležerna. Da, tada su zablistali Modrić i Eduardo kojima je Bilić dao glavne role u reprezentaciji... Ma, uvijek smo mi bili rak-rana Italiji – rekao je Štimac.

A onda se nasmijao, vratio film u bližu prošlost. Sjetio se svojih dana za kormilom reprezentacije. Njegovim izborničkim danima presudili su Škoti.

– Mi smo Italiji ono što su Škoti nama. To je valjda tako, znaš kad ti netko ne odgovara – kazao je Štimac.

Što Hrvatska može očekivati na San Siru? Italija nas čeka prorijeđena ozljedama.

– Nema veze tko će igrati, Italija je uvijek opasna na svom terenu. Ova Conteova momčad je jedna nova Italija, koja nije moćna, ali treba je se čuvati, maksimalno ozbiljno shvatiti. Ne dvojim, mi smo kvalitetniji po igračkom kadru, bolji smo u barem 70 posto pozicija u momčadi. Najvažnije je da se uspijemo suprotstaviti dinamičnom i agresivnom nogometu koji Conte traži od svojih igrača. Utakmica na San Siru bit će pravi ispit za naše nositelje igre, koji nam moraju donijeti posjed lopte i mirnoću. Ako utakmicu uspijemo ubaciti u taj ritam, onda nam Italija neće moći parirati – smatra Štimac.

Štico i Niko istim putem

Bivši izbornik smatra da utakmica na San Siru nije "povijesna".

– Neće se ništa dogoditi nakon ove utakmice, bez obzira na rezultat. No, dvoboj s Italijom može nam donijeti potvrdu je li Niko Kovač na pravom putu – kaže Štimac.

Komentirao je izvedbu B reprezentacije protiv gauča.

– Nije me iznenadilo to što se događalo u Londonu. Argentina nije u prvom dijelu igrala punim gasom, kasnije su se malo uozbiljili. Ali, dobra predstava naše mladosti je očekivana, i za svog izborničkog mandata forsirao sam mlađe igrače, vjerovao u njih – zaključio je Igor Štimac.

>> Talijani polupali lončiće: Vrsaljko debitant, Olić ima 33 nastupa, a Lovren samo 10!?

>> Hrvatska zbog kiše nije mogla trenirati, Kovač: Može se igrati jedino vaterpolo

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

21
215794
02:10 16.11.2014.

Igore daj se dobro odmori tvoje znanje svi smo osjetili

ER
eragram
22:51 15.11.2014.

Ponovno besposličari mute vode.

L0
luena 01
22:44 15.11.2014.

Ja mislila on je na otoku menadjer a vidi on secira i skenira kakav je tko izbornik bio i je...Ajd Stimac ne pricaj... u vrijeme Bilica Italija je tebi bila lezerna,sad Kovac mora pokazat kakav je izbornik ,ne brini ti si nam pokazao kakav si bio... Ni slabijeg protivnika nisi bio siguran dobit zato i nisi vise na klupi...