KONGRES u BEČU

Šuker visi: Za jedno mjesto bori se sa šestoricom

Foto: Pixsell
Šuker visi: Za jedno mjesto bori se sa šestoricom
24.03.2015.
u 09:55
Bira se sedam ljudi, ali četvorica imaju pravo na reizbor, a Portugalca i Turčina guraju čelni ljudi Uefe
Pogledaj originalni članak

Danas ćemo u Beču, na kongresu Uefe, doznati hoće li Hrvatska prvi put imati predstavnika u Izvršnom odboru Uefe. Predsjednik našeg saveza Davor Šuker kandidirao se za tu funkciju, posljednjih je mjeseci intenzivno lobirao, no je li to bilo dovoljno da bude izabran?

Vrijede "prljava" pravila

Traži se sedam novih članova IO-a Uefe (ukupno je 12 kandidata!) i čovjek bi pomislio da Šuker, veliko nogometno ime, sigurno mora proći. Međutim, ovo je zeleni stol, a ne travnjak i ovdje vrijede neka druga pravila. Posebno kad u nastavku ovoga teksta objasnimo neke potankosti pa dođemo do zaključka da se zapravo šest novih imena (uključujući i Šukera!) kandidira praktički za jedno mjesto u novom Izvršnom odboru Uefe...

Kako, dakle, stoje stvari? Uefin izvršni odbor ima ukupno 17 članova – predsjednik Uefe automatizmom je i predsjednik IO-a Uefe, tu je još 14 članova koji se biraju na Uefinu kongresu. Nakon izbora članova Izvršnog odbora Uefe bira se i pet dopredsjednika, a Uefin predsjednik ima pravo predlagati kandidate za ta mjesta.

Mandat istječe sedmorici članova – dopredsjednicima Erziku, Villaru Lloni i Surkisu te Fursenku, Gillieronu, Mihajlovu i Sanduu.

Za tih sedam mjesta kandidiralo se 12 ljudi, od čega su četvorica stari članovi IO-a, koji imaju pravo na reizbor (Villar Llona, Surkis, Gillieron i Mihajlov). Uz predsjednika našeg saveza Davora Šukera tu je još sedam novih kandidata: Csanyi (Mađarska), Gomes (Portugal), Hallen (Norveška), Lloyd Hughes (Wales), Ogilvie (Škotska), Thorsteinsson (Island) i Yardimci (Turska). Lako se, dakle, može zaključiti da prednost u odnosu na Šukera imaju Gomes (kao dosadašnji posebni savjetnik) i Yardimci, koji nasljeđuje svog sunarodnjaka, dosadašnjeg dopredsjednika Erzika!

Teško vjerovati u obrat

Dodamo li tu i četvoricu aktualnih članova, čiji je reizbor gotovo siguran, čini se da je, ne dogodi li se preko noći nešto nepredviđeno (a ovdje, u Beču, intenzivna lobiranja trajala su u ponedjeljak do kasno u noć), preostalo praktički samo jedno slobodno mjesto, na koje pretendira šest kandidata! Može li Šuker zasjesti u tu "zlatnu" fotelju prepunu privilegija? Doznat ćemo u utorak popodne...

>> Šuker danas će doznati je li izabran u Izvršni odbor Uefe

Pogledajte na vecernji.hr