UKRAJINA I POLJSKA Pobjednici u utrci za Euro 2012.

Surkis: Iskoristit ćemo svoju šansu

Foto: import
Surkis: Iskoristit ćemo svoju šansu
18.04.2007.
u 19:25
Pogledaj originalni članak

Talijani su ga se bojali kao vraga, pogotovo njegova novca, spominjali su ga i naši. A Grigorij Surkis sve je odradio majstorski. Samouvjeren je bio noć prije, otvoreno je naglasio da će i tu noć, nakon popijene votke, još malo lobirati.

Napravio je posao i onda jučer u cardiffskoj Gradskoj vijećnici sretno podignuo ruke u zrak. Zna koliko ga stoji taj Euro, zna koliko će do 2012. još morati uložiti i da će to biti vreća bez dna. Ali zna i da ima puno takvih vreća.

Bratska srca
 - Teško mi je izraziti emocije zbog velike pobjede naše kandidature. Mnogo smo radili, ujedinili smo se i bili odlučni da sve napravimo kako bismo pobijedili. Dobili smo veliku šansu od Uefe i budite sigurni da ćemo je iskoristiti - pričao je ushićeni Surkis koji je očito iskoristio sav svoj utjecaj, a ambasador je u Vijeću Europe, član ukrajinskog parlamenta, predsjednik nogometnog saveza, član Uefina Izvršnog odbora.

Ponovio je, procjenjuje se deset milijardi dolara teški, Surkis priče o bratskim srcima Poljaka i Ukrajinaca, dvaju bratskih naroda, i ostale fraze. Zahvalio je i Uefi.

Odlične kandidature
 - Hvala svima koji su glasovali za nas - zaključio je Surkis, kao da ni sam ne zna tko je bio za njega.

Oglasio se i predsjednik Ukrajine Viktor Juščenko:
- Ukrajina i Poljska pokazat će milijunima navijača nezaboravnu ljepotu naših gradova, svoju bogatu povijest, kao i slavensku gostoljubivost i kulturu. A mi ćemo ispuniti postavljene visoke standarde.

Predsjednik poljskog saveza bio je umjereniji u  svojim izjavama od Surkisa.
  - Znam da su prijatelji iz Mađarske i Hrvatske, kao i Italije, također sve napravili u svojim kandidaturama. No, mi smo ovaj put imali sreće, to će biti najveći događaj u našim zemljama. Dobro nam došli! - zaključio je Michal Listkiewicz.  


Slavlje na ulicama ispred videozidova

Pobjeda nad hrvatsko-mađarskom i talijanskom kandidaturom slavljena je diljem Poljske. U većim gradovima, koji će ugostiti Euro 2012., navijači su pratili svečanost iz Cardiffa na videozidovima koji su bili na glavnim trgovima. Poljska televizija organizirala je studio u sportskoj dvorani u Varšavi, a nakon vijesti da je pobijedila poljsko-ukrajinska kandidatura, čepovi pripremljenih pjenušaca poletjeli su u zrak. - Ne stidim se priznati da su mi se pojavile suze u očima kad je Platini proglasio rezultat - rekao je bivši poljski atletičar Robert Korzeniowski. I ostali ukrajinski i poljski sportaši i političari nisu krili ogromnu radost. - Ovo je predivan dan za Poljsku - rekao je premijer Jaroslaw Kaczynski, a predsjednik Lech Kaczynski, koji je zajedno s ukrajinskim predsjednikom Juščenkom bio u Cardiffu, hvalio je odlučnost i dobro predstavljanje. Sportaši, analitičari i političari u Poljskoj i Ukrajini jednoglasno ističu da je to ogromna šansa ne samo za razvoj tamošnjeg nogometa i osam gradova nego i cjelokupnoga gospodarstva i infrastrukture.


Nedostatak cesta i hotela

Ukrajini i Poljskoj najveći problem do 2012. bit će transport. Udaljenosti između gradova, a najveća je oko 2000 kilometara, bit će nemoguće prelaziti cestama, jer autocesta nemaju. Poljaci, doduše, kane do 2010. uložiti oko 26 milijardi eura u ceste. Drugi su problem hoteli, veći problem nego kod nas, ali valjda su im obećanja bila dovoljna. Stadioni su im manji problem, četiri se u Poljskoj već obnavljaju (Poznanj, Wroclaw, Chorzow i Krakov), a dva nova gradit će se u Varšavi i Gdanjsku. U Ukrajini se dva nova već grade u Juzivki (Doneck) i Katerinoslavu (Dnipropetrovsk), tri će se obnavljati (Odesa, Kijev, Harkov), a novi će se graditi u Lavovu.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr