HRVATSKA - ŠPANJOLSKA

Sve je spremno za vaterpolski klasik: Idemo po prvo mjesto, evo gdje gledati veliki okršaj

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Konferencija za medije hrvatske vaterpolo reprezentacije uoči odlaska na Svjetsko prvenstvo
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Hrvatska i Španjolska u finalu Europskog prvenstva u vaterpolu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Hrvatska svladala Mađarsku i odlazi u finale Europskog prvenstva u vaterpolu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Hrvatska i Španjolska u finalu Europskog prvenstva u vaterpolu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Hrvatska svladala Mađarsku i odlazi u finale Europskog prvenstva u vaterpolu
07.02.2024.
u 09:56
I prethodna međusobna utakmica Hrvatske i Španjolske odlučivala je o olimpijskoj vizi, a tada ju je, u finalu EP-a, izborila furija
Pogledaj originalni članak

Baš kao i na Prvenstvu Europe, i ždrijeb Svjetskog prvenstva htio je da se već u skupini nađu Hrvatska i Španjolska, vrste koje su u siječnju odigrale dvije dramatične utakmice. Jednu (u skupini) koju je na peterce dobila Hrvatska i drugu (u finalu EP-a) koju je s jednim pogotkom prednosti (11:10) dobila Španjolska. A ta finalna utakmica, odigrana u Zagrebu, bila je više od finala jer je pobjedniku, osim zlata, pripala i olimpijska viza. I zato će i današnja utakmica za Hrvatsku imati dodatnu težinu. Uspiju li izabranici Ivice Tucka pobijediti najsvježije europske prvake, značit će to izravan plasman u četvrtfinale, a samim time i pripadajuće pravo nastupa na Olimpijskim igrama. Ako naši u tome ne uspiju, ostat će im još jedna prilika da, najvjerojatnije preko Brazila (u osmini finala), dođu do karte za Pariz.

Španjolci u Dohi još jači

Suprotno onome što su mogli napraviti (odmoriti svoje najbolje igrače i provjeriti neke mlade), Španjolci su u Dohu došli s još jačim sastavom od onoga s kojim su osvojili europsko zlato. Vratio im se iskusni branič Famera, a u stroju je ponovo i Valera.

A Hrvatska je pak slabija za dva prvotimca. Najbolji strijelac u finalu Prvenstva Europe Luka Bukić završio je na operaciji bruha, a pričuvni vratar Toni Popadić morao je na operaciju lakta. No zato su tu Lazić i Krapić, a izbornik Tucak najavio je da će dosta rotirati igrače i da neće uvijek isti biti 14. i 15. igrač, oni koji će utakmicu gledati s tribina.

A koga će Tucak ostaviti na tribinama za današnju utakmicu sa Španjolcima, saznat ćemo na dan ogleda s trostrukim svjetskim prvacima, odnosno reprezentacijom koja se diči još i s četiri svjetska srebra i dvije bronce. No i Hrvati se imaju čime dičiti. U vodenom loptačkom sportu u svojih 14 nastupa na svjetskim prvenstvima Hrvatska ima sedam odličja – dva zlata (2007. i 2017.), jedno srebro (2015.) i četiri bronce (2009., 2011., 2013. i 2019.). No valja nam spomenuti i tri četvrta mjesta, što će reći da je Hrvatska u proteklih 30 godina čak deset puta igrala polufinale Mundijala.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

No sve to danas u plivalištu Aspire Domea neće igrati nikakvu ulogu, već samo ono što će u vodi pružiti akteri ovog dvoboja. Doduše, neće biti nevažno ni kakvim će aršinom suci voditi ovu utakmicu jer na njih su u ovom sportu počeste pritužbe. Najčešće onoga koji je susret izgubio.

– Znamo tko su Španjolci, a nama će to biti prilika da vidimo gdje smo s njima kada ne igramo kod kuće. Ja vjerujem da im možemo uzvratiti za poraz u finalu Prvenstva Europe – kazuje Rino Burić, a u to vjeruje i njegov klupski suigrač, jugaš Marko Žuvela.

– Ja se nadam zanimljivoj utakmici kao u finalu Prvenstva Europe, a mi ćemo pokušati osvojiti prvo mjesto u skupini. A za takvo što moramo ispraviti pogreške iz prethodnih utakmica sa Španjolcima. Zapravo, moramo ih svesti na minimum.

Hrvatski zet igra 12. SP

A u svemu tome jako važnu ulogu igrat će i obrana koja mora Granadosa, Munarriza i Perronea, španjolske najbolje šutere, svesti na što manju pucačku uspješnost.

– To jesu njihovi najbolji šuteri, no ne smijemo ni ostale pustiti da pucaju jer Španjolci su raznovrsni šuteri i svatko može zabiti gol.

A najiskusniji među njima, 38-godišnji hrvatski zet Felipe Perrone, igra svoje 12. Svjetsko prvenstvo. Utakmica Hrvatske i Španjolske igra se od 17 sati, a prijenos je na HTV 2.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.