STOLNI TENIS

Svi igraju, Šveđani pobjeđuju

03.04.2002.
u 00:00
STOLNOTENISAČI ŠVEDSKE POBJEDOM NAD NJEMAČKOM (3:2) OBRANILI NASLOV MOMČADSKIH PRVAKA EUROPE
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Sjećate li se kako je nogomet definirao legendarni engleski reprezentativac Gary Lineker? Nogomet je igra loptom, rekao je Gary, koju igraju svi, a pobjeđuju Nijemci. Tako bi uskoro mogla zvučati i definicija stolnog tenisa - na europskim prvenstvima igraju svi, a pobjeđuju samo - Šveđani. Uzalud su jučer Nijemci u momčadi imali sjajno raspoloženog Tima Bolla, uzalud je Torben Wosik "kopao", a Lars Hielscher "čupao" bodove protiv (još uvijek europskog prvaka) Karlssona. Jan-Owe Waldner, Fredrik Hakansson i Peter Karlsson ponovo su, po šesti puta u posljednjih osam prvenstava Staroga kontinenta, u zrak podigli pehar namijenjen europskom prvaku.

- Nijemci? Ma, nemaju šanse - većina je samo odmahivala rukom.

- Tko će pobijediti Šveđane? Timo Boll? I tko još?

Bez Rosskopfa su Nijemci uistinu (mnogo) manje uvjerljivi, ali ono što su jučer pokazali nije bilo "kaj god". Waldner je svladao u prvom meču Wosika, 3:0 nije pravi pokazatelj stanja u areni. Boll je Hakanssona ostavio jednom na četiri i jednom na pet bodova, bilo je to, pokazat će se, samo zagrijavanje za obračun s Waldnerom. Imao je Hielscher 1:0 protiv Karlssona, imao je kasnije i neke set lopte, ali je Karlsson bio najbolji kad je najviše trebalo.

- To, to, ovaj je pametan, zagrijava se u kafiću. Stara iskusnjara - komentirali su redari Waldnerovo zagrijavanje ispred Pointa, kafića u Sportskom domu. Zagrijavanje očito nije uspjelo jer ga je mladac Boll, aktualni vlasnik naslova najboljeg na europskom Topu 12, dobro "natočio". Novinari su kasnije pitali Waldnera je li ga itko ikada tako razbio:

- Moram priznati da mi sada nitko ne pada na pamet, ali vjerojatno je postojao neki stolnotenisač koji je protiv mene odigrao bolje od Bolla večeras - odgovorio je Jan-Ove Veliki. Stari lisac nije ipak želio priznati da je mladi Nijemac zreo preuzeti stolnotenisko žezlo. Jer, jučer je odigrao kraljevski...

O zlatu su tako odlučivali Hakansson, Wosik i - štoperica, u četvrtom se setu u areni našao i sudac koji broji udarce. Naime, ako jedan set traje duže od 10 minuta (koliko je trajao prethodni), do kraja meča u areni je i sudac koji broji udarce - ako server ne poentira prije 13. udarca, poen se pripisuje onom igraču koji prima servis. To je pravilo svojevrsni atavizam iz vremena "lovkinja" koje su mogle igrati "do prekosutra".

- To me sasvim izbacilo iz takta, nisam u prvi mah razumio što se događa. Pala mi je koncentracija, a Hakansson je to iskoristio - jadao se kasnije Wosik.

- Dobili su, i to s Perssonom "fore" - komentirao je meč ITTF-ov trener Roman Pleše. Uistinu, Šveđani su si dopustili luksuz igrati bez jednog Perssona, igrača kojeg bi svaki trener rado vidio na svojoj klupi.

- Uvijek je bio dio pobjedničke momčadi, ali odlučili smo ovoga puta priliku dati drugim igračima. I, vidjeli ste, nije ispalo loše - zaključio je švedski trener Peter Sterneborg.

Stolni tenis igraju uistinu svi, ali u Europi pobjeđuju samo jedni...

K. Šego

Pogledajte na vecernji.hr