ilegalne novčane transakcije

Švicarci završili istragu o Mamićevu sinu: 'Imamo posla s grubim gospodarskim kriminalom'

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
mario mamić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Mario Mamić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Mario Mamić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Mario Mamić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
mario mamić
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
Mario Mamić
13.10.2016.
u 18:14
– Još uvijek traju rokovi za podnošenje žalbe, no glavni dio posla je završen. Ono s čim mi ovdje imamo posla može se nazvati gospodarskim kriminalom grublje vrste – rekla je viša državna odvjetnica Esther Omlin za dnevnik Luzerner Zeitung.
Pogledaj originalni članak

Istraga državnog odvjetništva u švicarskom kantonu Obwaldenu u slučaju sumnje u ilegalne novčane transakcije jedne tvrtke u Švicarskoj koja pripada sinu Zdravka Mamića, Marija, privedena je kraju, javlja u četvrtak dnevnik Luzerner Zeitung.

– Još uvijek traju rokovi za podnošenje žalbe, no glavni dio posla je završen. Ono s čim mi ovdje imamo posla može se nazvati gospodarskim kriminalom grublje vrste – rekla je viša državna odvjetnica Esther Omlin za dnevnik Luzerner Zeitung.

U istrazi su zajednički djelovale službe državnog odvjetništva zadužene za gospodarska pitanja kantona Obwalden, Niwalden i Uri. Konkretno je istraga vođena protiv sedam osoba.

U središtu zanimanja istražitelja nalazila se tvrtka Rasport Management AG iz Alpnacha preko koje se, kako javlja Luzerner Zeitung, odvijao jedan dio novčanih transakcija vezanih uz nogometni klub Dinamo iz Zagreba. Ova tvrtka nalazi se u vlasništvu Marija Mamića, sina Zdravka Mamića.

– Konkretno je riječ o neutemeljenim posredničkim uslugama kao i o nepostojećim transferima igrača – kaže Omlin. Kako nadalje piše ovaj dnevnik, iz Alpnacha se novac transferirao po čitavom svijetu. Kao odredišta navode se London, Belize, Kingstown, Hong Kong, Dubai, Panama, Gibraltar ali i Zürich.

– Ukupno je riječ o dvoznamenkastom milijunskom iznosu – rekla je Omlin koja je dodala kako je riječ o „kompliciranoj i zamršenoj“ financijskoj mreži.

Protiv švicarskog povjerenika, preko kojeg je otvorena tvrtka u Švicarskoj, ne vodi se istraga jer ne postoje indicije da je on imao saznanja o ilegalnim poslovima.

Državno odvjetništvo istragu u Švicarskoj vršilo je na temelju upita za pravnu pomoć koji je došao iz Zagreba.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 41

BO
bojuki1
18:55 13.10.2016.

SDP troleru s nickom bosna, nema gore mafije od tvog sdp-a, Milanovića i Cvitana koji sabotira istrage protiv Milanovića. Doći će na naplatu kad tad Cvitanov selektivni rad, sabotaže i zataškavanja sdp krim afera i sluganstvo prema Milanoviću koji ga je postavio za glavnog državnog odvjetnika sa zato da štit poslove braca Kreše i obračunava se s svima koji su Milanoviću trn u oku.Afere SDP koalicije: 1. Milanović osobno - (pranje novca preko sdp-a, pogodovanje kod poslova s vjetroelektranama tvrtki CEMP čiji vlasnici su povezani s Krešom Milanovićem, krediti erste banke, uhljebljivanje Siniše Petrovića iz MOL-a u INAu...) 2. Krešo Milanović - 'Pismohrana', utaja poreza, Ljubljanska banka kredit... 3. Dončić - Zagrebačka zračna luka - pogodovanje Francuskom koncesionaru (povećanje naknada) 4. Jakovina 1,2 mlrd muljaže iz EU fondova za poljoprivredu, pogodovanje interesnim grupama oko kvota za šećer (+ poljoprivredna apoteka + Bali) 5. Kotromanović - Mali Lošinj - Rusi, remont MIG-ova 6. Josipović - Afere zlatica, Posmrtna pripomoć, muljanje sa stanovima, ZAMP 7. Radman HRT - bar 10-tak afera - najveća: stotine milijuna Kuna izvučene iz HRT na račun ZAMP 8. Zmajlović - selidba ministarstva u ZagrebTower (šteta za proračun 21 milijun kuna) plus pogodovanja bratiću i još mnogim njemu bliskim ljudima kad je bio gradonačelnik Jatrebarskog.

RA
ravdro
19:09 13.10.2016.

Mamić ne može ništa o optužbama pričati kao i njegovi odvjetnici, a mediji i tužitelji se mogu nabacivati raznim izjavama, nije fer.

DO
dotur
18:51 13.10.2016.

Tužitelji mogu tvrditi što hoće, ali nisu oni sud, a osnivanje offshore tvrtki nije kazneno djelo kao ni poslovanje ovih švicarskih banaka. 50% novaca oko nogometnih transfera ide preko posrednika, menagera, ali to očito nikome nije jasno, a optužnica USKOK-a temelji na starom komunističkom modelu, takozvanom „kadijskom“ pravu. Kadija tuži, kadija sudi, a u konkretnom slučaju to zvuči ovako – mi ( USKOK ) ne priznajemo institut posrednika, managera, agenta. Ne priznajemo i gotovo! Nema veze što će svako dijete s površnim znanjem engleskog ili njemačkog na stranici Transfermarkta lako pronaći rubrike „Spielerberater“ ili „Agent“. Nema veze što je to zanimanje registrirano u UEFA-i i FIFA-i ili što gospoda Naletilić, Cvjetković i još brojni već godinama rade upravo taj posao. Nema veze što se pred očima USKOK-a pišu plahte tekstova, primjerice, o čudesnom Mišku Ražnatoviću, srpskom košarkaškom manageru koji behandla i najveće hrvatske talente i što cijeli svijet funkcionira na takav način. U „slučaju Mamić“, odlučili su drugovi, to ne pali. Oni priznaju samo svoj, i sud partije. Nemaju oni nikakve dokaze o kriminalu, nego samo gomilaju indicije i tim indicijama hrane izopačene komentatorske trolove koji siju mržnju i izopačenu percepciju na račun Mamića. Mamić se bude nažalost morao nositi s time još nekoliko godina dok svom tom cirkusu ne presudi sud.