senzacionalan preokret

Ovo je prvi i jedini Hrvat koji je osvojio azijsku Ligu prvaka

Ovo je prvi i jedini Hrvat koji je osvojio azijsku Ligu prvaka
25.11.2016.
u 16:40
– Da, ja sam prvi i za sada jedini Hrvat koji je osvojio azijsku Ligu prvaka – kazao nam je 51-godišnji Sarajlija s prebivalištem u Puli
Pogledaj originalni članak

Uoči uzvratne utakmice finala azijske Lige prvaka, Al Ain – Jeonbuk Motors (subota, 15.30), službena stranica tog natjecanja (AFC) evocirala je jednu od njegovih najuzbudljivijih završnica.

I iz naše perspektive bio je to prvorazredni spektakl i nesvakidašnja senzacija jer trojica Hrvata našla su se u naslovnim ulogama, sva trojica u redovima tadašnjeg šampiona, saudijskog Al Ittihada iz Jidde.

Naime, legendarni Tomislav Ivić, s pomoćnicima Stankom Poklepovićem i Draganom Talajićem, vodio je prvu utakmicu, doma protiv južnokorejskog Seongnama i izgubio 1:3. Nakon tog poraza bio je smijenjen, a senzacionalan preokret u finalu režirao je – Dragan Talajić.

Predsjednikov bijeg u Libanon

– Da, ja sam prvi i za sada jedini Hrvat koji je osvojio azijsku Ligu prvaka – kazao nam je 51-godišnji Sarajlija s prebivalištem u Puli i nastavio:

– Gospodin Ivić nešto je vidio u meni kada me pozvao sa sobom iz Pule u Jiddu. Zvao me “mali”, no nije me time podcjenjivao, dapače, uoči svake utakmice nas trojica konzultirali smo se oko taktike i sastava. Odlučivao je, dakako, samo šjor Ivan.

Što se dogodilo uoči prve utakmice finala?

– I tada je Ivić od Poklepovića i mene tražio da damo svoje prijedloge taktike. Poklepović je ostao suzdržan, a ja sam iznio neku svoju viziju igre. Međutim, šjor Ivan nije se s njom slagao tvrdeći da tehničari koje sam odabrao ne bi fizički mogli parirati Korejcima. Od osmorice igrača koje sam stavio u prvih 11 nijednoga nije stavio u sastav. I pošlo je po zlu, izgubili smo glatko 1:3, što je izazvalo bijes Saudijaca. I navijača i vodstva kluba. Pa je tako predsjednik kluba odletio u Libanon, a prije toga naložio team menadžeru da priopći Iviću i Poklepoviću da su otpušteni. Iz nekog razloga željeli su da ja vodim momčad u uzvratu – nastavlja Talajić.

Iako je iz solidarnosti sa starijim kolegama želio otići s njima, Tomislav Ivić inzistirao je da “mali” nastavi gdje je on stao.

Talajićeva prva odluka bila je da momčad već sutradan nakon teškoga poraza odleti u Južnu Koreju na privikavanje na tamošnje uvjete. Dva tjedna uoči uzvrata!

– Imao sam neki osjećaj da naša momčad nije dala ni približno koliko je mogla, a usto sam i očekivao da će nas Korejci podcijeniti. Njihov je trener na presici uoči utakmice kazao da je ovo kruna njegove karijere i kako u mirovinu odlazi s najvećim trofejem. Tada sam se pobunio i drsko mu uzvratio: “Ako ste vi na kraju trenerskoga puta, ja sam na početku i moj je motiv jači od vašega. Mi ćemo osvojiti naslov!

I u uzvratu se dogodilo nešto nestvarno: Talajićevi Saudijci zaigrali su utakmicu života i nokautirali domaćina s 5:0!

U Aziji čak 16 godina

– Naravno da sam ostao dosljedan i onu osmoricu koju je Ivić otpisao vratio sam u momčad. Svih pet pogodaka dali smo iz uvježbanih akcija, a kod 3:0 Korejci su se bili potpuno raspali. Doček u Jiddi bio je spektakularan, a najdraža mi je bila Ivićeva čestitka. Dočekao me doma i kazao mi: “Tek za deset godina bit ćeš svjestan što si postigao” – zaključio je Talajić, koji je 16 godina proveo u Aziji (S. Arabija, Bahrein, Jordan, Kuvajt, UAE, Oman, Tajland), a u subotu će biti veliki Dalićev navijač.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

VI
viluk007
17:43 26.11.2016.

uskoro će mu se pridružiti još jedan hrvat zlatko dalić

VK
vječni krojf
16:39 26.11.2016.

Jedini Hrvat Dragan Talajic iz Sarajeva????