NOVI TRENER BARCE

Tata Martino će opet skockati Barcelonu

Foto: ''
Tata Martino će opet skockati Barcelonu
24.07.2013.
u 10:00
Prve tri godine na trenerskoj klupi proveo je u Argentini, bez nekih zapaženijih rezultata, pa odlazi u Paragvaj. I time počinje bajka koja traje do današnjeg dana. du momčad i u Rosariju su ga prozvali deda
Pogledaj originalni članak

Zvuči pomalo nestvarno, Gerardo Martino (51) je trener Barcelone! Ponos Katalonije se okrenuo čovjeku kojeg je, prema mišljenju nekih, Leo Messi gurnuo do nečega što je sasvim sigurno kruna njegove dosadašnje trenerske karijere.

Čarobni Rosario

No, gledajući sve ono što se zbivalo u posljednjem desetljeću otkako je Martino postao respektabilan trener sugerira da, bez obzira na Messijevu riječ, ima sasvim sigurno enormnu težinu unutar Barcelone. Komentirajući utakmice argentinskog nogometnog prvenstva, zaljubio sam se u klub Racing, u posebnu atmosferu i strast s kojom Argentinci pristupaju nogometu. Toliko strastveno da se znaju doslovno i poubijati zbog nogometa.

A Gerardo Martino me posebno impresionirao. No, najprije ću otkriti kako je dobio nadimak. Riječ "tata" u španjolskom jeziku znači deda ili pak tata od milja. Martino ga je dobio nakon jednog od tri povratka u redove Newell's Old Boysa, kluba koji je prije mjesec dana okrunjen šestim naslovom prvaka Argentine. Nadimak dolazi iz sredine devedesetih, pri povratku iz Lanusa, Rosarinosi su imali vrlo mladu momčad, koja je, naravno, u Martinu vidjela ne samo lidera nego i, zbog njegove srdačne i emotivne naravi, oca na terenu, te ga odmah prozvala od milja Tata. Nadimak će obilježiti trenera do danas. Iako je bio dobar nogometaš i redovito član mlade selekcije Argentine, za seniorsku momčad odigrao je samo jedno poluvrijeme, protiv reprezentacije Mađarske na stadionu najljućeg rivala iz njegova grada – Rosario Centrala. Trener Argentine je tada bio Alfio Basile.

Prve tri godine na trenerskoj klupi proveo je u Argentini, bez nekih zapaženijih rezultata, pa odlazi u Paragvaj. I time počinje bajka koja traje do današnjeg dana.

Tatina je zadnja

Je li Martino najbolji izbor za Barcelonu? Znam da o nogometu zna puno, da voli sustav 4-3-3, a i s pritiskom se zna nositi jer dolazi iz strastvene Argentine.

Što je nedostajalo Barceloni prošle sezone? Izuzev motiva, obrana, od vratara do stopera, ali i napadača... I tu se vraćamo do onog prvog pitanja, a tamo je baš Martino najjači, u slaganju igre od golmana do centarfora, te u razumijevanju igrača, njihovih karakteristika i osobnosti.

Kao vrhunski šef kuhinje, zna da je većina u kvaliteti i razumijevanju sastojaka. No, iako kritičari već napadaju Messija da je doveo obiteljskog prijatelja, Tatina će ipak biti zadnja. Iniesta, Messi, Neymar, s Martinom na klupi, Xavijem kao njegovom produženom rukom na terenu, zvuči idealno.

>> Barca s novim trenerom i novim dresovima igra protiv Bayerna

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.