KOVAČ TALENATA

Tesla je Zagrebu donio tri mil. € i još stvara

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Tesla je Zagrebu donio tri mil. € i još stvara
11.05.2011.
u 10:08
Uoči turnira Šarić mi je kazao: “Treneru, igrat ću za suigrače!” Takvom talentu ne treba menadžer. Neka ga uzme kada se bude prodavao
Pogledaj originalni članak

Tesla iz ove priče ne zove se Nikola nego Andrej, ne zna je li kakav Nikolin potomak, no i on je genijalac. Barem mali. Nije samo genijalno to što je juniorska momčad Zagreba kojoj je trener postala europskim prvakom, nego i to kako se samo tri dana prije puta usprotivio svome otkazu koji mu je pripremio Hrvoje Ciketić. Neki bi na njegovu mjestu podvili rep i slijepo poslušali sportskog direktora koji im je dao cipelu. No, Tesla se snašao. Uostalom, u tom je klubu više godina (24) nego sportski direktor mjeseci.

Hezonja poput Navarra

– Sportski direktor došao je uoči treninga i kazao mi da će trening preuzeti drugi trener. Moj pomoćnik Štampalija i ja smo na to zatražili pismenu odluku uprave – prepričava Tesla (44).

Eto što se dogodilo treneru koji je podučavao Sesara, Stojića, Tomasa i Tomića na kojima je klub zaradio preko tri milijuna eura odštete. Cijeneći to iskustvo pitali smo ga kakvi bi igrači mogli postati Šarić (16), Hezonja (15) i Mavra (16).

- U projekciji razvoja, Šarića vidim kao tip igrača između Bodiroge i Kukoča. Hezonja, koji sa 15 godina ima 198 cm, mogao bi biti visoka verzija Navarra koji ima 191 cm. Mario strašno voli šutirati, ne koristi dovoljno prodor, a ima eksplozivan prvi korak. Mavra bi mogao biti igrač sličan Mulaomeroviću, onaj koji će voditi igru i zabiti kada je bitno.

Zagreb je neobičan klub. Juniori nisu ušli među četiri najbolja u Hrvatskoj, a postali su europski prvaci!

– Igrali smo bez Vukičevića, Krtolice i Hezonje koji je bio u Jordanovu kampu. U Barceloni su dečki igrali neopterećeno, bez vanjskih utjecaja. Uz Mavru, ključni za uspjeh bili su nesebični Šarić i Hezonja za kojeg se stalno govori da iskače iz sustava. Nakon što nismo izborili finalni turnir PH, Šarić me pitao što će biti s dečkima kojima istječe juniorski staž. Rekao sam mu da ima priliku pomoći im. I odgovorio je: Treneru, igrat ću za njih!

Šarić je igrao za kolege


Posao trenera mlađih uzrasta je nerijetko apsurdan. O tome svjedoči i Tesla:

– Na hijerarhijskoj listi smo iza menadžera, roditelja i sportskih direktora, a od nas očekuju da najviše utječemo na razvoj klinaca. Nije lako kada su roditelji odveć ambiciozni.

Ambiciozan je i klub za koji su ovi klinci zlatna koka.

- Sljedeće sezone Šarić treba igrati u prvoj momčadi, po meni na poziciji trojke. Za Hezonju bi bilo najbolje da igra u nekom A-1 ligašu kao ove sezone Šarić.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

HO
hotfishlake
12:27 11.05.2011.

prava hrvatska prica, neki prdonja je skoro unistio uspjesnu pricu 3 dana prije prvenstva....no ovoga puta na srecu mu nije uspjelo, no ne sumnjajte, sad se malo pokrio usima a samo ceka slijedecu priliku da zarije noz u ledja.

KA
kajinx
15:11 11.05.2011.

Hrvoje Ciketić, da li je to UDBA-š, zadužen za iništavanje hrvatskog sporta?

BZ
Branko Zajec
15:24 11.05.2011.

Trener i pedagog, mora polagati račune tipu koji bi kao pravi sekretar krojio kadrovsku politiku kluba. On ne gleda znanje i zasluge čovjeka. Ne to njega ne zanima. On samo toliko zna, da treba udomiti svoga čovjeka i poslušnika koji će u budućnosti biti njemu od koristi. Međutim, postavlja se pitanje čiji je čovjek Ciketić ?