Šahovski sp

Tigar iz Madrasa obranio naslov

Foto: Reuters
Tigar iz Madrasa obranio naslov
11.05.2010.
u 20:08
Indijac Viswanathan Anand (40), poznat pod nadimkom "Tigar iz Madrasa", obranio je titulu svjetskog šahovskog prvaka prisilivši na predaju izazivača Bugara Veselina Topalova (35).
Pogledaj originalni članak

Tri tjedna borili su se velemajstori u Sofiji da bi o naslovu odlučili tek u posljednjoj 12. partiji nakon čak sedam remija i po dvije pobjede sa svake strane (6,5-5.5).

- Lijepo je znati da ću se sutra ponovo probuditi kao svjetski prvak - bila je prva reakcija Ananda.

Indijac je u odlučujućem meču igrao crnim figurama te u 56. potezu prisilio domaćina na predaju.

- Anand je možda i najbolji sportaš u Indiji uz kriketaše. Stariji je i iskusniji od Topalova, a karakteristika mu je da igra brzo i ne troši puno vremena za razmišljanje. U Indiji se sad uvodi šah u škole i sigurno da ce Anandovo ime biti poticaj za razvoj šaha tamo gdje je po nekima ta igra i potekla - kaže hrvatski velemajstor Alojzije Janković.

U meču s Rusem Vladimirom Kramnikom 2008. godine postao je prvi šahist koji je osvojio svjetski naslov na ispadanje, na turniru i u dvoboju.

- Kramnik je pretprošle godine izgubio od Ananda u Bonnu koji je tako postao svjetski prvak, a Topalov je postao izazivač nakon što je pobjedio u Bugarskoj naturaliziranog Amerikanca, Rusa Kamskog - objašnjava Janković.

Indijac, koji se zbog vulkanske prašine po titulu vozio preko 40 sati, zaradio je 1,2 milijuna, a Bugarin 800 tisuća eura.

- Obojica imaju menadžere koji uzimaju svoj dio kolača - Anandu je to supruga, s Topalovu je menadžer Danailov koji se kandidira za predsjednika Europske šahovske federacije i koji je to nedavno obznanio baš kod nas u Rijeci - dodaje zagrebački velemajstor.

Na web stranici www.anand-topalov.com moguće je pogledati sve partije.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.