ANTONI MILINA Mladi Splićanin u Španjolskoj gradi vratarsku karijeru

Tinejdžer dvostruko skuplji od Pletikose!

Foto: import
Tinejdžer dvostruko skuplji od Pletikose!
30.10.2008.
u 08:48
Pogledaj originalni članak

I dok je dovođenje našeg reprezentativnog vratara Stipe Pletikose iz Šahtara u moskovski Spartak stajalo nešto više od tri milijuna eura, široj javnosti nepoznatog 18-godišnjeg Splićanina Antonija Milina čelnici španjolskog Cadiza cijene na čak šest milijuna eura! Na toliko, naime, stručni stožer toga kluba procjenjuje našega mladog vratara kojemu predviđa blistavu karijeru.

– Pa naravno da mi to godi, svi su u klubu mnome jako zadovoljni, računaju na mene za budućnost. Upravo su zato istaknuli toliku cijenu, žele me što duže zadržati – kaže Antoni.

Već kao 16-godišnjak, nakon nekoliko sezona u lokalnim klubovima, otišao je iz Splita potražiti nogometnu sreću. Godinu dana proveo je u Kamenu Ingradu, a potom još godinu u belgijskom Excelsior Mouscronu gdje je, kao 17-godišnjak, trenirao s prvom momčadi. U svibnju ove godine prošao je provjeru u Cadizu i potpisao trogodišnji ugovor. Iako je taj klub trećeligaš, ima velike planove, već dogodine iželi ući u drugu ligu i potom se pokušati probiti do najvišeg ranga. Milinu se Andaluzija jako sviđa.

– Cadiz je jako sličan Splitu, nisam imao problema s prilagodbom. I navijači su vatreni. Iako je klub trećeligaš, ima oko 15 tisuća pretplatnika. Slogan je navijača da im je Cadiz u srcu bez obzira na to u kojoj ligi igrao – objašnjava Antoni.

Zasad brani za drugu momčad koja se natječe u lokalnoj ligi i prima pohvale za svoje nastupe.

– Nekoliko sam puta izabran za najboljeg igrača susreta, ljudi iz kluba me potiču da samo tako nastavim te bih već dogodine trebao ući u prvu momčad. Znam da mi nedostaje iskustva, upravo zato mi dobro dođe igranje u drugoj momčadi – svjestan je Milina.

U Španjolskoj su treninzi vratara znatno drugačiji nego u Hrvatskoj.

– Mnogo se radi na igri nogom, ispucavanjima i dodavanjima. U tomu sam posebno jak, izvodim prekide i preko 30 metara od svojih vrata upravo zato što imam precizan nabačaj. Čak sam nekoliko puta asistirao na prijateljskim utakmicama – kaže Antoni.

Bio je pozvan u našu mladu (do 19) reprezentaciju, radio je s Miroslavom Žitnjakom, a san mu je jednom igrati i za A selekciju.

– Volio bih igrati u nekom od velikih klubova, u Španjolskoj mi je najdraža Valencia. No ipak mi je najveća želja da postanem reprezentativac, bila bi to kruna moje karijere - kaže Antoni.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr