DOBRI DUH DINAMA

Tko je novi trener Dinama? Uzgajao je nojeve i najdraža mu je 'petarda' Partizanu

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Prva momčad Dinama odradila prvi trening nakon stanke uzrokovane epidemijom koronavirusa
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Dinamo svečano obilježio 20 godina povratka imena
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Dinamo i Osijek sastali se u 21. kolu HT Prve lige
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: GNK Dinamo odlazi autobusima na utakmicu protiv AC Wolfsbergera u Austriju
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Rijeka i Dinamo sastali se u 33. kolu HT Prve lige
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Dinamo osnovao humanitarnu zakladu “Nema predaje”
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Prva momčad Dinama odradila prvi trening nakon stanke uzrokovane epidemijom koronavirusa
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Dinamo i Albanija U19 na 17. Memorijalnom turniru Mladen Ramljak
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
16.03.2021.
u 12:00
Svi smo bili u transu, ne samo mi igrači! Kad bih bio sklon preuveličavanju, onda bih rekao da je cijeli hrvatski narod tih dana bio Dinamo – opisao je Krznar
Pogledaj originalni članak

Iako se ne osjećam krivim, kako sam već ranije najavio, ako presuda bude pravomoćna, ja je prihvaćam kao takvu i podnosim ostavku na mjesto glavnog trenera i sportskog direktora GNK Dinamo. Klubu želim puno sreće i sportskih uspjeha u daljnjem radu, izjavio je Zoran Mamić u ponedjeljak u večernjim satima nakon što mu je Vrhovni sud RH potvrdio presudu o predmetu raspodjele novca iz transfera Luke Modrića iz Dinama u Tottenham 2008. godine. Prema toj optužnici, sud ga je osudio na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog sudjelovanja u izvlačenju 116 milijuna kuna iz Dinama.

POGLEDAJTE VIDEO: Potvrđena presuda Mamićima

Uprava Dinama prihvatila je Mamićevu ostavku te je na mjesto glavnog trenera i sportskog direktora prve momčadi imenovan Damir Krznar, donedavni Mamićev pomoćnik i već dugo godina ''marljivi mrav iz sjene'' maksimirskog kluba.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Nesuđeni informatičar

Prije 26 godina u svojoj je sobi Velimir Zajec razgovarao o uvjetima ugovora s Damirom Krznarom i njegovom suprugom Blaženkom s kojom se Krznar oženio u lipnju te godine. Sve su na kraju dogovorili, Krki je odmah otišao na trening, a Blaženka je ostala čekati kraj njihova Fiata Una.

Iza sebe popularni Krki ima dobru karijeru koja je mogla biti i mnogo bolja da nije bilo brojnih ozljeda, on je valjda jedini nogometaš koji se po tome može mjeriti s Janicom i Ivicom Kostelićem, s kojima se zbog tih operacija i 'skompao' na rehabilitacijama. Nesuđeni informatičar bio je omiljeni igrač u svlačionici, rado su ga svi zvali svojim kućama. Ako ni zbog čega drugog, onda da im sredi ili spoji računalo ili neku drugu elektroniku.

Na kraju je iz Dinama otišao u zaprešićki Inter, tamo igrao, ali i krenuo na trenersku akademiju. I tamo je bio najbolji te počeo raditi i kao pomoćni trener Ilije Lončarevića. Kad su ga pozvali u Dinamo (pomoćnik Kruni Jurčiću), nije dvojio. I otad je konstanta, treneri su se mijenjali, a Krznar je uvijek bio tu.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Dvadeset godina kasnije, 2015., Krznar je preuzeo prvu momčad plavih. Bilo je to stjecajem okolnosti jer je prvi trener Zoran Mamić završio u pritvoru. Tu 20. godišnjicu braka nije proslavio sa suprugom i 12-godišnjim sinom jer je, uobičajeno, bio na pripremama u Sloveniji. I tamo su mu, zbog spomenutih okolnosti oko Mamića, rekli da će on i Cvitanović i dalje voditi momčad ravnopravno, ali da će, s obzirom na staž u Dinamu, na kontinuitet, Krznarova riječ biti zadnja.

Taj dobri duh svlačionice nekad, a i danas, morat će pokazati i čvršću ruku. I današnji ga igrači vole jer za sve uvijek ima vremena, razumijevanja, strpljenja, svakome pomaže. No, sad je on taj koji odlučuje, glavni čovjek, trener i sportski direktor hrvatskog prvaka, a ova odluka Vrhovnog suda došla je u nezgodan trenutak za Dinamo – tri dana pred uzvrat osmine finala Europske lige s  Tottenhamom u Maksimiru u koji Modri ulaze sa zaostatkom iz londonskog susreta od 2:0.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Prva momčad Dinama odradila prvi trening nakon stanke uzrokovane epidemijom koronavirusa

 

Nije išao iz Hrvatske

Inače, Krznar je jedan od rijetkih nogometaša koji nikad nisu otišli izvan hrvatskih granica! Bio je u Varteksu (od 1992. do 1995., odigrao je 83 utakmice), pa u Dinamu (do 2004., odigrao je 126 utakmica), onda je otišao u Inter (102 utakmice) gdje je i završio karijeru...

– Imao sam ponuda, najbolje su bile 1998., tada sam bio i reprezentativac. Tražili su me Schalke i Borussia Mönchengladbach, no slomio sam ključnu kost pa su me izdali i križni ligamenti! Umjesto mene na Svjetsko prvenstvo u Francusku otišao je Šerić, tamo je potpisao i ugovor s Parmom, možda je to bio baš “moj” ugovor, ha-ha! Poslije nisam htio ići van po svaku cijenu, nisu me zanimale egzotične ponude (Kina, Indonezija...), nisam baš ptica selica. Kad negdje dođem, onda me se ni dimom ne može istjerati... I zato sam promijenio samo tri kluba, u svakome mi je bilo lijepo – rekao je u jednom intervjuu za naš list Damir Krznar.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Dinamo svečano obilježio 20 godina povratka imena

Najdraža mu je "petarda" Partizanu

U Varteksu ga je uočio Velimir Zajec, tada sportski direktor Dinama.

– Znate kako je s nama klincima iz Zagorja. Svi sanjamo da igramo u Maksimiru, a meni se san ostvario! Bilo je to prekrasnih devet godina. Igrao sam Ligu prvaka, osvajao trofeje, došao do reprezentacije... Tada se baš sve poklopilo: bilo je novca, bili smo sjajna klapa, imali smo fantastično ozračje! Baš nam je sve leglo. Imali smo na terenu “profesora” Prosinečkog, pa čudesnog “divljaka” (pozitivnog!) Marića i svi smo uživali.

– Najdraža mi je utakmica s Partizanom, tu “petardu” nitko nikad neće zaboraviti! I kad biste me sad tražili da vam opišem neki detalj s utakmice, a da to nije neki od golova koji se povremeno vrte na malom ekranu, ne bih se sjetio baš ničega! Svi smo bili u transu, ne samo mi igrači! Kad bih bio sklon preuveličavanju, onda bih rekao da je cijeli hrvatski narod tih dana bio Dinamo – opisao je Krznar dvoboj koji mu je najdraži u karijeri.

Krznar se okušao i kao – uzgajivač nojeva!

– To je više bio marketinški trik, iako su mi se roditelji time počeli baviti na moj nagovor kad su otišli u mirovinu. No tržište u Hrvatskoj nije postojalo, nemamo naviku jesti nojevo meso. Nekako smo se uspjeli izvući iz tog posla s malim gubitkom. A nojevi? Najviše ih je završilo u kobasicama.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Dinamo i Albanija U19 na 17. Memorijalnom turniru Mladen Ramljak

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

MA
matkopeic
12:20 16.03.2021.

Nema predaje, Damire.

Avatar Keep_calm
Keep_calm
13:39 16.03.2021.

Javite Tottenhamu da ne gube vrijeme dolazeći...

ST
stefj
12:30 16.03.2021.

Pokušaj br. 2, prvi je bio loš, zapravo jako loš...