NAVIJAČI

Torcida je slaveći dočekala noć na jugu Maksimira

14.04.2003.
u 00:00
Sjever nakrcan BBB-ovcima i bijeli jug izgledali su solidnije od uglancanog zapada i narodnog istoka gdje su izbile tučnjave
Pogledaj originalni članak

Bilo je toplije nego jesenas, ali i puno mirnije. Uglavnom, mogla bi to biti kratka ocjena navijačkog dekora najvećeg hrvatskog derbija.

BBB su zamislili te nedjelje proslaviti naslov, sedam bodova viška u džepu i dolazak Hajduka bili su sjajan scenarij za feštu. Zamislili su je u retro stilu, zločesti plavi dečki okrenuli su svoje spitke na narančastu stranu. Izvukli su ih valjda negdje iz ormara ili posudili od starije braće. Kraj osamdesetih i sjećanja...

Iz tog vremena na sjever je stigao i transparent "BBB uz Shalu", a na razglasu su bile neke stare pjesme, oko terena idila. Plavi dim nadvio se nad Maksimir pri izlasku igrača iz tunela. S druge strane Torcida je vrtjela svoje stihove i tražila - pobjedu.

Ni sami Hajdukovi navijači nisu valjda bili svjesni da će je za nešto manje od dva sata i imati. Zbunjeni BBB-ovci lošim Dinamovim početkom nisu prepuštali navijačku inicijativu suprotnoj strani. No, onda je Hajduk zatresao mrežu.

Torcida je proslavila Rapaićev pogodak bakljadom, a tek što smo zaključili da je derbi iznimno miran, podignuli su se gledatelji sa zapada.

Netko je valjda poskočio nakon Hajdukova gola i na uglancanoj tribina nastao je metež, neki su htjeli sve riješiti šakama. Stigla je i policija. Slično se zbilo i na istoku.

Osim nekoliko baklji u trenu s obiju strana i dva neugodna uhu topovska Torcidina udara, sve ostalo unutar maksirskog stadiona izgledalo je , što se navijačkih skupina tiče - vrlo solidno.

BBB-ovci su tužni napuštali sjever nakon poraza svojih ljubimaca, neki su bili i ljuti, a s druge strane orila se pjesma. Dok se noć spuštala nad Maksimir, na jugu se pjevalo.

Sjever je ostao prazan, istok i zapad također. Samo jug, Torcida i pjesma. Čekali su Hajdukovi navijači da ih policajci odvedu sa stadiona i slavili. Bila je to njihova fešta. Iako bi slaviti mogli i BBB-ovci jer navijačke skupine su ovaj put bile O.K. Barem na stadionu.

- Nije bilo nikakvih problema. Ovo je bio jedan od mirnijih derbija, samo su male čarke izbile na zapadu - zadovoljno nam je rekao Ivan Posolivić, s Dinamove strane zadužen za osiguranje, ali nezadovoljan rezultatom derbija.

BBB su bili u retro stilu, a Dinamovi igrači podsjetili su na drugi dio osamdesetih. Čak je trener bio isti. Nije valjda opet?

Tvrtko PULJIĆ

Pogledajte na vecernji.hr