LONDON 2012

Trostruko veći troškovi za OI knedla u grlu Londončana

Foto: Pixsell
Trostruko veći troškovi za OI knedla u grlu Londončana
27.02.2010.
u 12:18
Samo cijena gradnje stadiona je od 2007. do danas porasla za 41 milijun funti, a tako rastu i svi troškovi priprema za to ljeto 2012. godine.
Pogledaj originalni članak

Zimske olimpijske pri samom su kraju, a sve više na njih pogledavaju i iz Londona. Moglo bi se osjetiti i malo zavisti, jer Kanađani su svoje napravili i sad uživaju u natjecanjima. A Englezi su još dosta daleko od samih Igara, ali problema je sve više.

Sve utrostručeno

U punoj su gradnji, koja ide dobro, nema zastoja kao što ih je bilo u nogometu kad su Južnoafrikanci kasnili sa stadionima, ili pak Ukrajina i Poljska za Euro 2012. No, ta 2012. polako postaje knedla u grlu proračunu. Koji je sve opterećeniji novcem koji odlazi na Olimpijske igre 2012. Jer, troškovi jako rastu. Kad su se natjecali za dobivanje Olimpijskih igara, procijenili su troškove na 3,4 milijarde funta. A sad se procjenjuje da će budžet stradati za otprilike 9,325 milijardi funta, što je gotovo triput više.

Olimpijske vlasti procjenjuju da će sljedećih 12 mjeseci biti ključno da Igre ne zapadnu u još veće teškoće. Morat će ubrzati radove kako bi ih sljedeće godine završili. Sporiji rad donio bi nove troškove. Jer, očito i zbog globalne krize, troškovi brzo rastu, u prošlom tromjesečju narasli su za 21 milijun funta.

Tješe se vremenom

Svi objekti koje Englezi grade iz dana u dan poskupljuju. Olimpijski stadion poskupio je s 496 na 537 milijuna funta, centar za vodene sportove s 214 na 248 milijuna, a ogromni su troškovi za olimpijsko selo i press centar, pa još ni precizni Britanci nemaju točan iznos. Sve njih tješi činjenica da radovi dosad nisu zastali, da se sve radi po planovima i dobar dio građevinskih poslova bit će gotov već ove godine.

Uvijek zanimljiv britanski humor ponudio je i malo utjehe za novac koji se troši:

– Gledajući Vancouver, naše igre ne mogu biti tako loše. Pa vrijeme u Kanadi je katastrofalno – tješe se Englezi svjesni da će svi morati jako podmetnuti leđa da bi Olimpijske igre u Londonu uspjele.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

PU
Pukovnik
13:17 27.02.2010.

Ovo je smijurija....Junaci, imaš li ti grama pismenosti u sebi? Pod hitno VL pronaći lektora, ovo je katastrofa.

PU
Pukovnik
13:18 27.02.2010.

\"U punoj su gradnji, koja ide dobro, nema zastoja kao što ih je bilo u nogometu kad su Južnoafrikanci kasnili sa stadionima, ili pak Ukrajina i Poljska za Euro 2012. No, ta 2012. polako postaje knedla u grlu proračunu. Koji je sve opterećeniji novcem koji odlazi na Olimpijske igre 2012. Jer, troškovi jako rastu. Kad su se natjecali za dobivanje Olimpijskih igara, procijenili su troškove na 3,4 milijarde funta. A sad se procjenjuje da će budžet stradati za otprilike 9,325 milijardi funta, što je gotovo triput više.\" - kakva je ovo jezična konstrukcija? Junaci, zar te nije sram ovako pisati?