SUKOB INTERESA

U Dinamu sumnjaju da je hajku pokrenuo Igor Štimac

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
U Dinamu sumnjaju da je hajku pokrenuo Igor Štimac
10.02.2011.
u 18:34
- Aljoša i ja smo u sukobu interesa jer smo dioničari Hajduka - kaže Slaven Bilić.
Pogledaj originalni članak

U Dinamu se baš ne tresu zbog dopisa Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa o tome da je Zdravko Mamić u sukobu interesa zbog toga što mu se sin bavi menadžerskim poslom. Jer, naš je ali i svjetski sport (o kako bi bilo lijepo kad bi samo o sportu bila riječ) prepun sukoba interesa.

– Po načinu na koji je sve pokrenuto, od državnog pravobranitelja do ministarstva, jasno je da su cilj samo Dinamo i Mamić. Kako je onda moguće da Igor Štimac bude kandidat za predsjednika HNS-a ili da Slaven Bilić bude izbornik? – kažu u Dinamu.

Slaven je čak u dva sukoba interesa, njegov brat Domagoj bavi se menadžerskim poslom, a Slaven je, baš kao i Asanović, dioničar Hajduka.

– Aljoša i ja u sukobu smo interesa kao dioničari Hajduka, ali to nije utjecalo na pozivanje igrača u reprezentaciju. Dugo razgovaramo o tome, pokušavamo to riješiti, ali dionice nisu prenosive. Ako netko naredi da ih poderemo, to nećemo učiniti. A brat Domagoj bavi se time i može raditi posao koji želi, to nije pitanje ni forme a kamoli sadržaja – rekao je Slaven Bilić.

Hajka koja se pokrenula zbog navodnog sukoba interesa, vjeruju u Maksimiru, ima veze s napadom Igora Štimca na HNS, kojemu je glavni branik Zdravko Mamić. Zanimljivo je da ministarstvo nije poslalo dopis HNS-u zbog Bilića, Štimca, Asanovića...

No, kako god bilo, zakon se mora provoditi i o dopisu ministarstva morat će raspravljati HNS i Dinamo. A sankcije, zakonske, ionako ne postoje. A i kad bi sve završilo na sudu, u Maksimiru vjeruju da bi pobijedili, čak da bi mogli srušiti taj zakon. Ne može se nekome onemogućiti da radi svoj posao. A problemi su nastali jer je Zakon o sportu loš, pogotovo taj dio o sukobu interesa. Naime, taj je dio prepisan iz trgovačkog zakona, ali nije prepisan cijeli. Naime, sukob interesa je kad se radi s nekim iz krvnog srodstva u konkretnom slučaju, kad mu se tako može pogodovati. Taj dio, o konkretnom slučaju, ključan je. Znači, kad bi Mario Mamić radio transfer Dinamova igrača i potpisao ga, bila bi riječ o sukobu interesa.

No, time će se baviti pravnici, možda i zakonodavac koji je napravio propust. Jer, zakon se mora uskladiti s europskima, a u Europi se nikome ne onemogućava da radi posao koji želi.

Uostalom, i inozemni primjeri govore tako, iako je bilo priča o sukobu interesa, istraga je bila tek zbog Manchester Uniteda i tri transfera igrača. Jer, novac za proviziju dobio je sin Alexa Fergusona, dakle, radio je u konkretnom slučaju, ali nitko nije postavljao pitanje zašto je njegov sin menadžer. I Zdravko Mamić znao je da mora ugasiti agenciju 2002. kad je postao izvršni dopredsjednik.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 60

OB
-obrisani-
18:41 10.02.2011.

Ovaj im je Igor toliko gurnio da su oci ispale Bilicu.

UF
ufrm
18:44 10.02.2011.

Dvije kriminalne grupe se bore oko prevlasti nad HNS-om. Glasackoj ekipi u sheratonu bi i sam arkan pozavidio. Nazalost ovakvo stanje u HNS-u je slika i prilika cijele drzave - ukratko bezdan.

KT
Kralj Tomislav
21:42 10.02.2011.

PTB u Hrvatskoj zakon postoji da se krsi, isto tako zakon bi trebao da vrjedi i za Bilica, Asanovica, Stimca itd..... sto je sa desnom rukom Stimca, Predsjednik Zadra, tip je teski kriminalac...... Svi su isti........ ali je Mamic i covjek, ako trebas pomoc, bilo kakvu prije ce ti pomoci od Stimca