NA HVARU

U Hrvatskoj krenulo natjecanje koje ima čak 1,5 milijuna sudionika, prijenos ide u 36 zemalja svijeta

Foto: Spartan World Championship
U Hrvatskoj krenulo natjecanje koje ima čak 1,5 milijuna sudionika, prijenos ide u 36 zemalja svijeta
12.10.2024.
u 14:36
Čisto da dočaramo važnost i doseg ovog događanja, Spartan godišnje na svojim utrkama diljem svijeta (više od 40 različitih država) ima oko 1,5 milijuna sudionika, a na ovom svjetskom prvenstvu sudjeluju samo oni najbolji od najboljih. Ukupno se natječe 2500 sportaša, a televizijski prijenos ovog događaja bit će emitiran u 36 zemalja diljem svijeta.
Pogledaj originalni članak

Otok Hvar ovog vikenda nije samo turističko, već i pravo sportsko središte. Jučer je naime, na jednom od najljepših mjesta na hrvatskoj obali otvoreno svjetsko prvenstvo globalnog brenda Spartan, koji je svjetski lider u području utrka s preprekama, odnosno 'Obstacle course racingu'. Ukratko, to su utrke izdržljivosti i brzine, u kojima se sudionici susreću s različitim preprekama, od puzanja ispod bodljikave žice kroz mulj, preko preskakanja velikih zidova, nošenja teškog kamenja na velikoj udaljenosti, pa sve do Tarzanova zamaha na užetu i brojnih drugih elemenata.

Ninja ratnik

Različite su vrste Spartan utrka, postoje utrke po 5, 10, 21 km, pa i one nadrealne po 50 kilometara koje u potpunosti testiraju ljudske granice. Međutim, na ovom izdanju Spartan svjetskog prvenstva fokus će biti na dvjema utrkama, zapravo na njima se i temelji svjetska smotra. Prvo je riječ o sprintu, utrci koja je duga pet kilometara, uz 20 prepreka, te je već godinama jedna od perjanica ovog modernog tipa natjecanja. Druga, te vrlo vjerojatno i najvažnija te najatraktivnija utrka koja i debitira na svjetskom prvenstvu je utrka od 100 metara. Njezinoj atraktivnosti itekako pridonosi činjenica da se održava u samom središtu Hvara, na popularnoj Pjaci. Što se tiče te utrke na 100 metara, najvažnije je istaknuti da će ona od 2028. godine postati dio Olimpijskih igara. Naime, tamo će se ovaj tip utrke s preprekama na 100 metara uvesti u klasični petoboj koji na Olimpijadi postoji više od 100 godina, tako što će zamijeniti konjički dio natjecanja. Ta utrka je izrazito televizična (podsjeća na dobro poznati televizijski show 'Ninja ratnici'), pa ćete je stoga moći danas pratiti u prijenosu na HRT-u.

Jučer smo svjedočili kvalifikacijama za tu najatraktivniju utrku. Već je tad vlasnik svjetskog rekorda, Amerikanac Isiah Tomas, zamalo nadmašio taj rekord, a najavio je da će u glavnom programu u subotu sigurno nadmašiti najbolje ostvarenje u povijesti ove discipline.

Osim kvalifikacijama za utrku na 100 metara, svjedočili smo i dječjoj utrci, za klince od 4 do 14 godina, s duljinom od jednog do tri kilometra, a nakon završetka utrka s klincima se družio i zlatni hrvatski veslački olimpijac Valent Sinković koji je porazgovarao s mladim Spartancima i fotografirao se s njima.

Čak 1,5 milijuna sudionika

Sinković će se danas ujutro i natjecati u sklopu Spartan događanja na Hvaru, i to u 'beastu', najzahtjevnijoj utrci koja je dostupna ovog vikenda, a duga je čak 21 kilometar.

Čisto da dočaramo važnost i doseg ovog događanja, Spartan godišnje na svojim utrkama diljem svijeta (više od 40 različitih država) ima oko 1,5 milijuna sudionika, a na ovom svjetskom prvenstvu sudjeluju samo oni najbolji od najboljih. Ukupno se natječe 2500 sportaša, a televizijski prijenos ovog događaja bit će emitiran u 36 zemalja diljem svijeta. Samo smo prolaskom kroz Hvar tijekom kvalifikacija i uvodnog dana razgovarali i družili se s natjecateljima iz svih krajeva svijeta, od Australaca, Kineza, Hrvata, Španjolaca, Talijana, sve do ljudi iz SAD-a i zemalja Južne Amerike. Prekrasni prizori i dobra poruka, što drugo reći!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.