NOGOMETNA GROZNICA Za pomoć tijekom SP-a javite se na crommunity.com

U Njemačkoj portal za hrvatske navijače

Foto: import
U Njemačkoj portal za hrvatske navijače
16.05.2006.
u 20:12
Pogledaj originalni članak

Hrvatske navijače u Njemačkoj na Svjetskom nogometnom prvenstvu čeka topla dobrodošlica. Pomoć im stiže zamalo prema onoj straroj – tko će kome ako ne svoj svome!

Hrvate koji u lipnju stižu u Njemačku dočekuju Hrvati koji žive u Njemačkoj i, uoči te najveće nogometne smotre, za koju sve brže lupaju navijačka srca, nude im konkretnu pomoć putem interneta. Na portalu crommunity.com, koji okuplja mlade Hrvate u Njemačkoj, uredili su potforum na koji se mogu javiti svi koji trebaju pomoć u vezi sa smještajem, prijevozom i ostalim tehnikalija u vrijeme održavanja SP-a.

Ideju su razvili Bernard Čagalj i Hrvoje Kosor, osnivači portala za Hrvate u Njemačkoj, koji radi već petu godinu. Rođeni su u Njemačkoj, žive u Goppingenu nedaleko od Stuttgarta, grada domaćina utakmice Hrvatska – Australija, koja će se igrati 22. lipnja. Bernardu su 32 godine, informatičar je i vlasnik tvrtke Impact media, u kojoj radi i 28-godišnji Hrvoje.

S forumom za navijače počeli su tek nedavno i odaziv je, kažu, odličan. – Svaki dan primimo e-mailove u kojima Hrvati traže pomoć u vezi sa smještajem. Najveće je zanimanje za noćenja u Njemačkoj, posebice u Berlinu i Stuttgartu, gdje igra naša reprezentacija. Pokušavamo im pomoći s obzirom na to da su njemački hotelijeri jako povisili cijene za SP. Bit će dosta skupo. Razgovarali smo i s mnogim Hrvatima koji bi možda u svojem domu ponudili smještaj. Eto, postoji i ta varijanta – rekao nam je Bernard Čagalj.

Dečki će, kažu, uskoro na stranice staviti i mali vodič za lakše snalaženje u njemačkim gradovima, posebice u Berlinu, Stuttgartu i Nu00FCrnbergu, u kojima “kockasti” igraju utakmice. – Osim vodiča, planiramo predstaviti sva sniženja koja će ponuditi prijevoznici, poput željeznice. Organizirat ćemo koncerte dok traje SP, a na mobitele svima zainteresiranima možemo slati i obavijesti o bitnim događajima. Besplatno, naravno – nastavlja Bernard.

Hrvoje kaže da će najviše stuttgartskih Hrvata utakmice gledati u dvama hrvatskim kafićima, Forumu i Topasu, čiji vlasnici pripremaju velika platna za potpuni gušt. Na žalost, na ušminkan moderni stadion Gottlieb Daimler velika većina od 50.000-60.000 Hrvata koji žive u Stuttgartu i okolici neće moći.

– Koji je to peh – uzdiše Hrvoje: – Dolazi nam reprezentacija, a naši nemaju ulaznice! Žalosni su što ne mogu na utakmicu. Možda je stotinu ljudi uspjelo kupiti ulaznice preko ždrijeba, ja sam jedan od rijetkih sretnika. Sad svi traže neke veze da dobiju karte. Na žalost, cvate crno tržište, ali doista ljudima savjetujemo da ne kupuju ulaznice na crno jer sve su na ime i prezime te imaju broj putovnice. Tako nema šanse da prođete kontrolu na stadionu.


Soldo je zakon

Nijemci vole naše nogometaše, a najjači status ima legendarni Zvonimir Soldo, koji se ove sezone oprašta od kapetanske titule u Stuttgartu. Njemački mediji, pak, tvrde dečki, hrvatskoj reprezentaciji posvećuju malo prostora, naveliko bruje o Argentini i Brazilu, koje smatraju favoritima. Naših navijača se ne boje niti ih smatraju problematičnima, takvim epitetom Nijemci radije časte goste koji će im stići iz Engleske.


Cjenovni vodič

Hrvoje i Bernard su izdvojili cijene nekoliko ključnih usluga kako bi naši navijači mogli lakše planirati boravak u Njemačkoj.
Noćenje s doručkom – u najjeftinijim hotelima 40-50 eura
Obrok – najjeftiniji fast-food 10 eura i više
Sok – oko 2,5 eura
Kava – oko 2 eura
Pivo – od 2,5 do 3 eura

Pogledajte na vecernji.hr