#105 za bolji svijet

Uoči Međunarodnog dana kretanja za zdravlje hodat će se 105 km u 24 sata

Foto: Robert Nagusch
05.05.2022.
u 20:17
Grupa entuzijasta predvođena Romanom Lončarom hodat će od Maksimira pa do Krškog i nazad. Zanimljivo, Roman je u 2021. prohodao 3354,35 km što je kao da je hodao od Zagreba do ruske Ufe.
Pogledaj originalni članak

Uoči Međunarodnog dana kretanja za zdravlje (10. svibnja) grupa entuzijasta odlučila se na pothvat koji u najmanju ruku intrigira. Naime, Roman Lončar uz petero svojih prijatelja prehodat će 105 kilometara u 24 sata.

Zašto 105, pitate se? Pa iz čiste simbolike datuma 10.5. koji žele obilježiti. Pod nazivom "#105 za bolji svijet" njihova priča krenut će 7. svibnja u 10 sati ispred maksimirskog stadiona.

Glavni akter Roman bio je igrač Dinama u juniorskoj kategoriji, a ljubav prema klubu ove entuzijaste ponukla je da krenu baš od plavog hrama. Cilj se čini jednostavan - svoju rutu trebali bi završiti 24 sata nakon starta na Trgu bana Josipa Jelačića.

Romanu, koji će hodati do Krškog i nazad, na dijelovima puta priključivat će se Dunja Dujmović, Tea Lončar, Dražen Dolenec, Mario Beber i Robert Nagusch.

Razgovarali smo s jednim od članova grupe koji nam je rekao i otkud ideja za ovako nešto:
- Ideja postoji već dulji period i bilo je tu već pothvata hvale vrijednih, hodanja na 50 kilometara, 60 km, 70 km, ali i 80km. Osim toga Roman i ja smo u tom hodačkom ritmu, a njemu to nije prvi pothvat, cilj mu je 100 km. Ovo je ujedno i najava za humanitarku koju ćemo prohodati u rujnu, 108 kilometara u 24 sata - priča nam Robert.

Ono što žele postići je i pomoći mladima:
- Cilj je skrenuti pozornost na kretanje povodom Međunarodnog dana kretanja za zdravlje i potaknuti ljude na kretanje. Plan je da mlade ljude izvučemo van, da nisu samo okupirani tehnologijom, nego da se bave sportom pa makar i rekreativno. Osim toga Roman je osoba s fizičkim oštećenjima, imao je dva karcinoma i cilj je pokazati ljudima da nema prepreka.

Pripreme za ovu rutu nisu bile posebne, jer kako kaže, to je stil života.
- Roman hoda stalno, različite dionice. Ima i svoju Facebook stranicu Cipelcugom kroz Hrvatsku. Ova ruta je ravničarska i ne bi mu trebala biti problem. U 2021. godini prehodao je 3354,35 km, dnevni prosjek hodanja bio je 9.19 km. Što na zemljopisnoj karti izgleda jako dobro, usporedbe radi to je udaljenost kao od Zagreba do grada Ufa u Rusiji.

A možda ovo već nekog potakne pa se Romanu priključi i više od ovih petoro prijatelja...  

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DD
dobar.dan
12:09 07.05.2022.

Moja baba (81) ujutro ukljucila Stravu i stavila mob u pregacu. Na kraju dana 12,06 km. Kuhinja, vrt, trgovina, plac i tako svaki dan. Jedino pauzira apl. kad sjedne u traktor. Po tome prehoda 4401,9 km godisnje, pa ti vidi. Baba, imas kilometara u nogama za otic na mjesec kad bi bilo stepenica.