pogled

Vaha nije Jose, prezimljavanje bi bilo čudo

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Vaha nije Jose, prezimljavanje bi bilo čudo
16.09.2010.
u 09:17
Iako ima reputaciju trenera svjetske klase, Vahid Halilhodžić s europskim klubovima još nema niti jedan naslov prvaka, a samo je jednom prezimio u Europi.
Pogledaj originalni članak

Unatrag nekoliko godina više ne vrijedi onaj vic: što je zajedničko Dinamu u Europi i staroj babi na svadbi - oboje otplešu jedno kolo! Da nismo takvi megalomani, zapljeskali bismo svakom Dinamovu plasmanu u Europsku ligu, jer s obzirom na ulaganja i ljude koji kroje stručnu politiku, i to je senzacionalan uspjeh.

Dinamo je trebao i morao prezimiti samo 2007. godine kada je s Brankom Ivankovićem na klupi u pretkolu pregazio Ajax u Amsterdamu, a onda se u skupini u ključnom trenutku poskliznuo na norveškim amaterima iz Branna.

Ni uoči nadolazećih utakmica u Europskoj ligi Dinamu ne treba postavljati imperative, jer niti je skupina lagana kao nekada Ivankovićeva, niti je Dinamo jak kao u Ivankovićevo vrijeme, niti je Vahid Halilhodžić čudotvorac. Plavi će tu tek biti "plutajuća mina", pa ako nekoga raznesu, odlično, a ako detonator zakaže, nikome ništa. Važno je samo ne osramotiti se, opet kao profesor Ivanković, primjerice protiv Tottenhama u Londonu, ili tandem Ćuk - Zoran Mamić nedavno u Novoj Gorici.

Dinamov veliki peh je i moćni Villarreal na startu natjecanja, predstavnik jedne od najjačih europskih liga. Jer, ne samo da se ove godine obilježava četrdeset godina otkako su plavi na proljeće posljednji put igrali u Europi, nego je to i jubilarac posljednjeg Dinamova eliminiranja iz liga petice. Dinamo je u jesen 1970. u Kupu sajamskih gradova izbacio njemački Hamburger, a od tada je u eliminacijskoj fazi natjecanja čak petnaest puta ispadao od predstavnika pet najjačih liga.

U tih 15 domaćih utakmica, u Maksimiru je pobijedio samo tri puta, posljednji put Parmu prije deset godina 1:0, naravno nedovoljnih za prolaz. A kad smo već kod tih suparnika, samo tri su bila iz europskog vrha, Atletico, Milan (dva puta) i Arsenal, a ostali ipak ne tako moćni klubovi: Torino, Perugia, Stuttgart, Auxerre (tri puta), Atalanta, Newcastle, Parma, Fulham i Werder. Dakle, i Villarreal, polufinalist Lige prvaka iz 2006. godine, za Dinamo je u ovom trenutku "svjetski prvak". To je realnost plavih, s kojom i maksimirska publika treba dočekati tu utakmicu.

Iako ima reputaciju trenera svjetske klase, Vahid Halilhodžić s europskim klubovima još nema niti jedan naslov prvaka, a samo je jednom prezimio u Europi, s Lilleom, te je prije osam godina kao treći u skupini Lige prvaka nastavio put u Kupu Uefe. Vaha vjerojatno i ne zna da je jedini trener koji je vodio dva najveća europska nesretnika, Trabzonspor i Dinamo. Frustrirani Turci ove su jeseni 23. put pokušali dočekati proljeće u Europi i već su, naravno, izletjeli od Liverpoola, dok Dinamo upravo pokušava 29. put otkad mu se posljednji put dogodilo, te mitske 1970. godine.

A kako je uvijek slatko uspoređivati bivše i sadašnje, brojke kažu kako "Mourinho iz Jablanice" u Ligi prvaka nije pobjeđivao više od Zajeca. Obojica imaju po dvije pobjede, Vaha po jednu s Lilleom i PSG-om, a Zeko obje s Dinamom. Da se stvarno ne pomisli da su braća dovela Mourinha...

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 29

IN
Individuao
15:03 16.09.2010.

A zašto meni nitko ne vjeruje da će Dinamo večeras RAZBITI te Španjolce? Evo zapamtite ovo što ste pročitali pa onda ovdje komentirajte kako sam bolji od Nostradamusa.

DF
dinamo ffm
12:23 16.09.2010.

Vaha ako pobjedis villareal onda si se definitvno dokazao,a ne k`o zec uoci serifa jao jao jaaaaaaao serif aaa a aaa aaaa jos mi taj serif vrti mozgom kako smo se usrali ajmeeeeee.....idemo pobjeda danas dokazite da niste pickice

KA
kajinx
15:03 16.09.2010.

Dasoviću budalo ! Tko te plaća da rušiš sve što je Hrvatsko?