Počinje Euroliga

Veljko Mršić: Sad je lakše igrati protiv favorita

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Veljko Mršić: Sad je lakše igrati protiv favorita
15.10.2015.
u 10:50
Eurohoops
: Hrvatski prvak Cedevita po kvaliteti je 22. momčad od 24 euroligaša.
Pogledaj originalni članak

Započinje nova sezona košarkaške Eurolige, no velikih novosti u odnosima snaga nema. I dalje će isti klubovi kandidirati za Final Four, a koja četvorka će promarširati kroz berlinska Brandenburška vrata, odlučivat će se između favorita kao što su Real, Barcelona, CSKA, Olympiakos, Panathinaikos, Anadolu Efes, Fenerbahçe i Makabi, a možda im se priključi i podmoskovski Himki, čiji je gazda "odriješio kesu" i koji u Alekseju Shvedu ima najskupljeg igrača u Europi (3,4 milijuna eura).

Obračun bivših izbornika

Branitelj naslova Real Madrid sačuvao je čak osam igrača iz prošlosezonskog sastava, a od prvih 20 najboljeg plaćenih igrača Eurolige pet je članova ovog kluba (Fernandez, Lull, Rodriguez, Ayon, Nocioni) pa ga i to čini velikim kandidatom za naslov. Po trojicu imaju vječno ambiciozni CSKA (Freeland, Teodosić, Fridzon) i Barcelona (Navarro, Tomić, Doellman) čiji je hrvatski centar Ante Tomić s dva milijuna eura 12. najbolje plaćeni igrač Eurolige.

Od osmorice Hrvata u euroligašima izvan hrvatskog prvaka Cedevite, samo je Tomić milijunaš, no zacijelo se ni ostali naši nemaju razloga žaliti. Kruno Simon i Stanko Barać u Armaniju Milano, Dario Šarić u Efesu, Rok Stipčević u Sassariju, Darko Planinić u Laboralu, a vjerojatno ni golobradi makabijevac Dragan Bender, koji će sa nepunih 18, koliko će navršiti 18. studenog, biti najmlađi košarkaš Eurolige.

Među košarkašima s hrvatskom putovnicom u Euroligi još su i dvojica Amerikanaca, Dontaye Draper (Lokomotiv Kubanj) i Oliver Lafayette (Armani), s kojima hrvatski izbornik Velimir Perasović ove godine nije imao sreće.

Osim Cedevitina Veljka Mršića, ove sezone imat ćemo još samo dvojicu euroligaških trenera - Velimira Perasovića u Laboralu i Jasmina Repešu u Armaniju. Zanimljivo je da je riječ o dvojici posljednjih hrvatskih izbornika i da je ždrijeb htio da se njihovi klubovi nađu u istoj skupini, ali i da se hrvatski stručnjaci jedan na drugoga namjere već u 1. kolu - u petak u Milanu.

Nemaju nikakav imperativ

Po procjenama najuglednijeg europskog košarkaškog portala Eurohoops, Cedevita je od 24 euroligaša po kvaliteti 22. momčad, ispred Strasbourga (24.) i Zielone Gore (23.), a iza konkurenta iz skupine Limogesa (21.) i talijanskog prvaka Sassarija (20.). Na toj listi Crvena zvezda je 18., a Perasovićev i Repešin klub su 14. (Laboral), odnosno 12. (Milano).

- Nemamo nikakve imperative, no momčadsku želju da prođemo u Top 16 imamo. Po sastavima mi i Limoges smo u donjem dijelu skupine, no nećemo na to gledati kao da nemamo izgleda za prolaz dalje. Na vrhu skupine su Olympiakos i Efes pri čemu vrlo malu prednost dajem grčkom klubu - zbori Veljko Mršić čiju Cedevitu večeras (20.45) na Kreti čeka dvoboj upravo s najvećim favoritom skupine.

- Obično je protiv velikih momčadi kao Olympiakos lakše igrati u prvim kolima nego kasnije jer riječ je o sastavima koji sigurno prolaze u drugi krug pa tempiraju formu za kasniji dio sezone - dodaje Mršić.

>> Grozan dan za hrvatske klubove: Zadar, Cedevita i Cibona izgubili!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.