NOGOMETNI SVIJET

Vidjet ćemo Južnu Koreju

03.12.2001.
u 00:00
* Skupina je teža no u Francuskoj, Italija je jača od one Argentine, Meksiko i Ekvador su kao tadašnji Japan, a bolji su od one Jamajke
Pogledaj originalni članak

Talijanski novinari nisu prestajali zvati, posebno oni koji liježu i bude se s Interom. Dario Šimić je subotu proveo okupiran medijskim obvezama, no uz to se kao veliki profesionalac, kakav on već jest, počeo okupirati reprezentacijama koje će u Niagati, Ibaraki i Yokohami stajati Jozićevim "kockastima" na putu prema osmini finala.

- Dobro je, mislim da je skupina srednje teška. Nema dvojbe da je bilo slabijih, naravno i težih. No već sam čuo i euforičnih tonova, već biramo Poljsku ili Portugal u osmini finala. A uvjeravam vas da je ovo jača skupina od one u Francuskoj "98. - počeo je prilično ozbiljno Dario Šimić, nogometaš Intera.

Nije čekao da to potkrijepi argumentima.

- Današnja Italija, koja je za mene jedan od tri najozbiljnija kandidata za naslov, jača je od one Argentine. Imaju iza sebe jedan euro, koji su odlično odigrali. I Ekvador i Meksiko su jači od Jamajke, a niti jedna od te dvije momčadi nije slabija od onog Japana. Pa vi izračunajte!

* Italija jedan od tri favorita

Nije se čuo sa suigračima iz Intera (trenirali su prije ždrijeba), tri važna čovjeka talijanske reprezentacije sjede s njim u svlačionici: Vieri, Di Biagio, Toldo.

- Imat ćemo vremena za razmišljanje, podsjetit ću ih na dosadašnje rezultate, ha, ha. Ma, možemo se i malo zezati, no Italija je uistinu skup velikih zvijezda i sjajnih igrača, koji kao kolektiv izgledaju moćno. Nekog jakog smo morali dobiti, no Italija je uistinu jedna od najtežih prepreka.

Pred Meksikom i Ekvadorom ne bismo trebali drhtati.

- Istina je da ne poznajem te dvije reprezentacije, ohrabrio me podatak da je Ekvador neugodan i sposoban svakog srušiti na svom travnjaku, da su doma vukovi, a čim izađu van da postaju janjad. Meksiko ima tradiciju, znaju igrati, no u posljednje vrijeme nisu stigli do posebnog dosega.

Podvučemo li crtu, Hrvatska bi morala u drugi krug.

- Tu nema dvojbe, shvatio sam pitanje i ne bježim od odgovora. Ako ne prođemo, prvi ću reći - ovo je neuspjeh. Ma, tu uopće nema dvojbe.

* Inter je spreman za naslov

Francuska sjećanja nikad neće ishlapjeti, Dario Šimić tamo je bio ozbiljan protagonist, ne skriva da jedva čeka put u Japan, naravno - priželjkuje Koreju.

- Povlaštenost je igrati na jednom SP-u, još kad uzmeš broncu možeš reći da si u nogometu napravio gotovo sve. I podsjećajući se na sve to, još se više veselim svome drugom SP-u. Bilo je velikih, velikih majstora koji nisu dvaput bili tamo.

U Japanu je bio, red je vidjeti i Koreju.

- To su posebne kulture, volim vidjeti nova mjesta. Uvjeren sam da ću upoznati Koreju, a tamo - kako ispadne. Osmina finala, nokaut-utakmice, sve je moguće. A mi smo dobri u tim odlučujućim utakmicama...

Većinu smo istina dobili, no Hrvatska nema danas snagu kao prije četiri godine. Iako ćemo ponovno biti opasni.

- U nekim smo segmentima možda i jači. Nemamo Bobana i Asanovića, nedostajat će nam imaginacije, možda i rutine u srednjem redu. No, ovo nije neiskusna reprezentacija. Naravno, ne treba krenuti na put s očekivanjem da ćemo igrati polufinale, ali treba vjerovati i uvijek težiti najboljem.

Uz Italiju, Dario je otkrio svoja dva favorita.

- Naravno - Francuska i Argentina. Engleska je jako opasna, Brazil ne treba nikad zaboraviti.

Prije Japana i Južne Koreje Daria očekuje uzbudljivo proljeće, Inter je nakon godina posrtanja ponovno kandidat za scudetto.

- Prvi put otkad sam u Milanu osjećam da smo sposobni boriti se za naslov. Imamo odličnu momčad, Cuper je uspio ono što nisu prethodnici. Samo nam nedostaje malo sreće, u ovom trenutku ozlijeđena je cijela obrana. Kako bi bilo divno otići u Japan i Južnu Koreju kao prvak Italije, fenomenalno!

Razgovarao Igor FLAK

Pogledajte na vecernji.hr