PRIPREME SA CITYJEM

Vieira u Novigradu: 'U Bobana sam gledao kao da je bog'

Foto: PA/Pixsell
Manchester City pripreme (1)
Foto: PA/Pixsell
Manchester City pripreme (1)
Foto: PA/Pixsell
Manchester City pripreme (1)
Foto: PA/Pixsell
Manchester City pripreme (1)
Foto: PA/Pixsell
Manchester City pripreme (1)
Foto: PA/Pixsell
Manchester City pripreme (1)
Foto: PA/Pixsell
Manchester City pripreme (1)
Foto: PA/Pixsell
Manchester City pripreme (1)
12.07.2013.
u 19:46
– Drago mi je što je Modrić otišao u Real. Žao mi je što nekad to nisam uspio ja – kazao je za Večernji list legendarni Vieira
Pogledaj originalni članak

Ugledni gosti u Novigradu. Engleski doprvak Manchester City poslao je svoje tri mlade momčadi (od 17 do 21 godinu) na pripreme u istarski gradić.

– U Novigradu imamo sve: odličnu klimu, smještaj i uvjete za rad. Teren nam je na tri minute od hotela – objasnio je šef Cityjeve akademije Mark Allen, koji je u klub došao prije četiri godine, i to s MTV-a.

Vozio je kao lud

U maloj nogometnoj vojsci s Otoka jedan se lik izdvaja licem i stasom – Patrick Vieira (37). Slavni francuski internacionalac, briljantni zadnji vezni, osvajač zlata na SP-u 1998. i Euru 2000., nekadašnja zvijezda Arsenala, Juventusa i Intera karijeru je završio 2011. u Cityju. Ostao je u klubu i postao trener momčadi do 21 godinu.

Koja vam je prva asocijacija na Hrvatsku i hrvatski nogomet?

– Polufinale SP-a 1998! Drhtao sam na klupi, bila je to luda utakmica. Baš smo imali sreće, ali bez nje i ne možete osvojiti SP. I danas je, kao i tada, hrvatski nogomet tehnički među najboljima u Europi, volim vašu kreativnost, a 1998. imali ste iznimno talentiranu generaciju. Prosinečkog sam obožavao gledati, posebno kad je igrao za Barcelonu. Nevjerojatno je kakve je igrače Hrvatska proizvela u posljednjih deset godina, za koju godinu mogla bi biti u europskom vrhu.

Vieira je 1996. kao 19-godišnjak iz Cannesa došao u Milan u kojem je tada "stolovao" Zvonimir Boban.

– Bio je velika zvijezda. Bio je, baš kao i Šuker kojeg sam poslije upoznao u Arsenalu, pravi džentlmen. Gledao sam ga kao model igrača kakvim želim postati, klasa. Nevjerojatan igrač i strašan vozač!

Prisjetio se anegdote iz Bobanova "bolida".

– Živjeli smo u blizini i vozio bi me kući s treninga, zbog toga sam ga između ostalog zavolio, jer sam u to vrijeme bio klinac bez auta. Vozio je mercedes, ali tako ludo da sam mu jednom rekao: "Više ne ulazim u tvoj auto!". Ali sjajan tip... Kao i Šuker. Došao je u Arsenal kao iskusan igrač, volio se smijati, šaliti. Bio je igrač kakvog želite u svlačionici. Znam da je sad predsjednik saveza, pratim i njega i Bobana.

Volio bih da sam kao Luka

A Luku Modrića?

– Naravno, sjajan igrač, bio je jedan od najboljih igrača lige kad je igrao za Tottenham. I nije mi žao što je otišao u Madrid jer to se ne propušta, žao mi je što ja nisam igrao za Real.

Što mislite o kupnji igrača od 16, 17 godina, kao sad u slučaju Rome i Jedvaja?

– Kad kupujete tako mladog igrača, morate se naoružati strpljenjem i čekati da se prilagodi, svlada jezik, način rada... Srećom, Roma je dobar klub koji se zna brinuti o mladom igraču.

Tko je najbolji francuski igrač svih vremena – Platini, Zidane ili netko treći...?

– Želite me dovesti u probleme? Mogu govoriti samo o Zidaneu jer sam s njim igrao, u vezi. To je bila čast.

Je li vam žao što je iz kluba otišao Balot...

– Nećete razgovarati o Balotelliju! – prekinuo nas je čovjek iz Cityja na prva slova prezimena kontroverznog Talijana koji je klubu zadao silne muke. To je jedina zabranjena tema uz transfere igrača.

Rad s mladima najava je većih ambicija?

– Moram učiti, ovo je savršeno da vidim mogu li. Radio sam s brojnim velikim trenerima, Capellom, Wengerom, Jaiquetom, Lemerrom... Od svakog sam nešto naučio, ali moram imati svoj stil. Neću biti uspješan ako budem kopirao Mourinha.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.