DINAMO - HAJDUK

Vulić koristio igrača koliko ih Jurčević uopće i nema

03.10.2003.
u 00:00
Dinamo materijalno bolje stoji, ima i više reprezentativaca, a Hajduk više iskustva
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Sudeći po prvih devet prvenstvenih kola, za naslov nogometnog prvaka opet će se boriti samo Dinamo i Hajduk. Izjednačeni su na prvome mjestu ljestvice, devet bodova ispred najbližih pratitelja, plavi i bijeli kao da igraju svoju posebnu ligu, a ostali su tu tek da se bore za pokoje mjesto na međunarodnoj sceni i pokušaju otežati put Dinamu i Hajduku do naslova prvaka. Nezadovoljstvo suđenjem, optužbe na račun onog drugog, svađe s novinarima, problemi s navijačima... Dok jednima Torcida kopa grobove, druge BBB verbalno, zamalo i fizički, napadaju. I uvjerenost u osvajanje najvažnije krune.

- Bit ćemo prvaci sljedećih deset godina - tvrdio je početkom ljeta Dinamov dopredsjednik Zdravko Mamić, a najutjecajniji čovjek Poljuda Igor Štimac spremno je odgovarao:

- Ne vidim kako nam naslov ove godine može promaći. Dakako, postoje i razlike. Prije svega u klupskoj orijentaciji.

Dok su se u Maksimiru odlučili za pomlađivanje momčadi i glavne uloge namijenili produktima svoje škole Kranjčaru, Tomiću i Da Silvi, na Poljudu su krenuli prokušanim putem. Vratili su Nenada Praliju, uzdaju se u Deana Računicu i Vlatka Đolongu, nadaju se još jednoj sezoni Milana Rapaića. Sve prekaljeni nogometaši s mnogo odigranih prvoligaških utakmica. S druge pak strane, Dinamo je financijski bolje stojeći klub. U Maksimirsku je došao Siemens, plavi nemaju problema s pribavljanjem pet milijuna eura godišnjeg proračuna. Dok je u Splitu situacija, iako se pomalo stabilizira, mnogo neizvjesnija. Hajduk je odahnuo tek kad je prodao dva lanjska oslonca, Stipu Pletikosu i Darija Srnu. I ciljevi se dvaju klubova bitno razlikuju. Dinamo se orijentirao na prvo pretkolo Lige prvaka, izbacivši Maribor plavi su zadovoljili većinu ovogodišnjih apetita. Naravno, poduzet će sve da osvoje naslov, dok je Hajduku on pitanje života i ponosa, glavna ovosezonska meta.

Nikada posljednjih sezona Hajdukova momčad nije bila izjednačenija. Na početku prvenstva Splićani su izgledali nemoćni, tromi, ali kako su vrijeme i utakmice odmicale Hajduk izgleda sve moćnije i moćnije. Uostalom, nikada posljednjih sezona "bijeli" nisu neokrznuti prošli kroz Vinkovce, Veliku i Rijeku. A to im je u ovih devet kola uspjelo. Dinamo je na početku sezone mljeo sve pred sobom,zatim su plavi u posljednjim utakmicama lošijom formom prokockali šest bodova prednosti.

Zoran Vulić, Hajdukov trener, dosad je koristio čak 25 igrača. Za razliku od Nikole Jurčevića. Dinamov strateg rotirao je, računavši trojicu vratara, samo 17 igrača. I još trojicu ili četvoricu, čije se vrijeme u igri broji u sekundama. Jurčević čak i nema toliko igrača koliko ih je Vulić ove sezone koristio! Usto, većina udarnog sastava igra u raznim reprezentacijama, mladim ili seniorskim, dok Vulić po tom pitanju ima mnogo manje briga. Dakle, uza sve svoje prednosti i nedostatke, Dinamo i Hajduk zasad su izjednačeni. I teško je procijeniti i reći što će od svega toga biti odlučujuće na putu do osvajanja naslova.

Pogledajte na vecernji.hr