NOVITET

WRC Croatia Rally prvi u Hrvatskoj s izračunom ugljikova otiska

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Zagreb: Ceremonijalni start WRC Croatia Rally 2021.
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Zagreb: Ceremonijalni start WRC Croatia Rally 2021.
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Zagreb: Ceremonijalni start WRC Croatia Rally 2021.
04.04.2022.
u 16:12
Ove se godine očekuje i rekordan broj gledatelja na nekom od sportskih događanja u zemlji ikada, naime, prema predviđanjima organizatora u posebnim fan zonama i uz stazu natjecanje će pratiti više od 350.000 ljudi.
Pogledaj originalni članak

Svjestan svoje odgovornosti za zaštitu okoliša u svim zajednicama u kojima se održava natjecanje, WRC Croatia Rally je pokrenuo suradnju s Energetskim institutom Hrvoje Požar za izračun ugljikovog otiska, ali i definiranja ciljeva i mjera za smanjenje ugljikova otiska za buduća izdanja natjecanja, priopćeno je iz ureda relija.

WRC reli će tako biti prvo sportsko natjecanje u Hrvatskoj s izračunom ugljikova otiska.

Zbog same prirode sporta te velike posjećenosti ovakvih manifestacija zbog kojih su fanovi spremni prevaliti mnoge kilometre, reli kao i mnoge druge auto-moto discipline i druge aktivnosti rezultira emisijama stakleničkih plinova. Upravo iz tog razloga, FIA – međunarodna automobilistička federacija ulaže velike napore u razvoj i provedbu smjernica povezanih s ekološkim učincima, a sve kako bi postigla ugljičnu neutralnost na svim događajima i u svim organizacijama povezanima s auto-moto sportom.

Novi tehnički propisi FIA-e usmjerili su natjecanje prema odgovornoj i održivoj hibridnoj tehnologiji, kojoj su dodane nove dinamičke performanse kombinirane sa sigurnosnim poboljšanjima a koje pak vožnju čine izuzetno atraktivnom, dok istodobno doprinose znatnom smanjenju štetnih emisija. U revolucionarnoj novoj generaciji hibridnih Rally1 vozila, koja su premijerno predstavljena u siječnju na utrci u Monte Carlu, moći će odgovorno uživati i naši posjetitelji.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Zagreb: Ceremonijalni start WRC Croatia Rally 2021.

U sklopu suradnje za određivanje emisija stakleničkih plinova s Energetskim institutom Hrvoje Požar bit će potrebno izračunati izravne i neizravne emisije povezane s aktivnostima u sklopu WRC Croatia Rally 2022 i to u skladu s GHG protokolom. Izravne emisije i uklanjanja stakleničkih plinova koje nastaju zbog izgaranja goriva u energetskim postrojenjima, iz fugitivnih izvora i službenih vozila, neizravne emisije stakleničkih plinova koje su povezane s nabavom i potrošnjom električne, toplinske i rashladne energije te ostale neizravne emisije povezane s ulaznim i izlaznim tokovima materijala i ljudi, potrebnim za odvijanje manifestacije.

WRC Croatia Rally održat će se od 21.-24. travnja na 20 atraktivnih brzinskih ispita kroz pet hrvatskih županija - Zagrebačku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Primorsko-goransku i Varaždinsku, a ceremonijalni start i cilj te park vozača nalazit će se u Zagrebu.

Ove se godine očekuje i rekordan broj gledatelja na nekom od sportskih događanja u zemlji ikada, naime, prema predviđanjima organizatora u posebnim fan zonama i uz stazu natjecanje će pratiti više od 350.000 ljudi, čiji se dolazak očekuje iz zemalja Europe pa i mnogih zemalja svijeta.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.