PLAVI IMAJU NIKAD JAČU KONKURENCIJU

Zabrinjavajući podatak: Dinamu se ovo nikad prije nije dogodilo otkako je lige 10

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Dinamo i Rijeka sastali se u 21. kolu HT Prve lige
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek i Dinamo susreli se u 25. kolu Prve HNL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek i Dinamo susreli se u 25. kolu Prve HNL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Lokomotiva i Dinamo sastali se u 15. kolu HT Prve lige
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Dinamo i Lokomotiva sastali se u 24. kolu HT Prve lige
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Dinamo i Rijeka sastali se u 21. kolu HT Prve lige
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Prijateljska utakmica GNK Dinamo - SK Sturm Graz
04.03.2022.
u 07:00
50 osvojenih bodova jako je malo gledajući u prethodna prvenstva. Zapravo, plavi nikad u 24 odigrane utakmice nisu osvojili manje bodova otkako se igra liga od deset klubova i to im može biti zabrinjavajuće.
Pogledaj originalni članak

Porazom u Osijeku nogometaši Dinama izgubili su, barem zasad, prvo mjesto u našoj ligi, u dosad odigrane 24 utakmice plavi su osvojili 50 bodova, dva manje od Osijeka. No plavi i dalje sve drže u svojim rukama, imaju utakmicu manje od Osijeka i pobjedama se mogu vratiti na vrh i na kraju slaviti.

Najviše – 62 boda

No tih 50 osvojenih bodova jako je malo gledajući u prethodna prvenstva. Zapravo, plavi nikad u 24 odigrane utakmice nisu osvojili manje bodova otkako se igra liga od deset klubova i to im može biti zabrinjavajuće. Čak i da su pobijedili u Osijeku, i 53 osvojena boda bila bi manje od dosad ostvarivanog bodovnog učinka u 24 utakmice. Naime, najmanje bodova Dinamo je u ta prva 24 kola osvojio u sezoni 2015./16., tada je imao 54 boda, ali bio je na vrhu ljestvice, s pet bodova više od drugoplasirane Rijeke, a prvenstvo je završio kao prvak s osam bodova više od Riječana i čak 24 više od Hajduka.

Dakle, ovo je najslabija sezona plavih po bodovnom učinku. I nije "greška" samo u Dinamu već zasluge za taj manji bodovni učinak leže u činjenici da je današnja liga puno jača i izjednačenija. Tada plavi nisu imali takvu konkurenciju, najveći konkurent uglavnom im je bila Rijeka. Primjerice, u prvoj sezoni lige s deset klubova, dakle 2013./14., plavi su nakon 24 kola imali 56 bodova, Hajduk 50, a Rijeka 45 bodova. Na kraju utrke plavi su slavili s 11 bodova više od Rijeke, a Hajduk je potonuo i ostao iza plavih s minusom od 22 boda.

U sljedećoj sezoni plavi su imali 62 boda, već nakon 24 kola bilo je jasno da će biti prvaci jer su imali 14 bodova više od Rijeke, a na kraju su ispred Riječana završili s 13 bodova viška i čak 38 više od Hajduka. Sezonu 2015./16. već smo secirali, a nakon toga stigla je ona u kojoj je Dinamo ostao bez naslova prvaka. Te 2016./17. plavi su nakon 24 kola osvojili 58 bodova, dakle osam više nego sada, ali je Rijeka nakon 24 kola imala 62 boda i na kraju slavila ispred Dinama s dva boda više, a Hajduk je za plavima zaostao 17, Osijek pak 20 bodova. Dakle, bila je to jedina sezona u ligi 10 u kojoj nakon 24 kola plavi nisu bili prvi i na kraju nisu ni osvojili naslov.

Dinamo se na tron vratio u sljedećoj sezoni i više s tog trona nije silazio. U sezoni 2017./18. u ovoj fazi prvenstva imao je 56 bodova, devet više od Hajduka, 12 više od Rijeke i 20 bodova prednosti pred današnjim liderom prvenstva. Na kraju je slavio naslov s tri boda prednosti u odnosu na Rijeku, sedam u odnosu na Hajduk i 17 više od Osijeka. U sljedećoj sezoni plavi su bili nedodirljivi, nakon 24 kola imali su 61 bod, već su tada Rijeci bježali 17, Osijeku 19, a Hajduku 24 boda. I do kraja su zadržali tu dominaciju, osvojili su 92 boda, Rijeka 67, Osijek i Hajduk po 62.

Nikad takva konkurencija

Dominaciju u ligi maksimirska momčad nastavila je i u sezoni 2019./20., nakon 24 kola imala je 14 bodova prednosti u odnosu na Hajduk, 18 više od Rijeke i 20 od Osijeka, a naslov su dočekali s 15 bodova viška u odnosu na tadašnje ugodno iznenađenje prvenstva, zagrebačku Lokomotivu, 16 više od Rijeke, 18 od Osijeka i 20 više od Hajduka.

Prošla sezona bila je puno napetija i tu je Osijek bio glavni konkurent plavima, nakon 24 kola Dinamo je s 55 bodova bježao Osijeku samo za tri boda, na kraju je slavio s osam bodova više od Osječana, dok su Rijeka s 44 i Hajduk s 25 bodova manje jako zaostali za plavima.

Vratimo se razlozima zbog kojih plavi ove sezone nisu tako uvjerljivi. Spomenuli smo već sve jaču ligu u kojoj su plavi gubili bodove i od izravnih konkurenata za naslov prvaka. Kako sad više nije samo jedan konkurent, jasno je da je rasipanje bodova češće nego kad je samo jedan klub u ozbiljnoj konkurenciji. K tome, ni klubovi koji nisu među ta četiri vodeća više nisu vreća za napucavanje pa je Dinamo tako gubio bodove od Slaven Belupa, Istre i čak pet u sudarima s Lokomotivom. Kad se tome dodaju derbiji u kojima plavi također nisu briljirali i gubili su bodove, dva remija s Rijekom, poraz od Hajduka, remi i poraz s Osijekom, jasno je zašto imaju tako malo bodova u ovoj sezoni, manje nego bilo koje prijašnje sezone otkako se naša liga igra s deset klubova.

Do kraja je još puno, plavi sad pred sobom imaju Šibenik, a onda idu na veliki derbi u Split zahuktalom Hajduku, to će biti prva ključna utakmica za plave, kao i ona 20. travnja kada će se igrati zaostali susret ova dva velika rivala.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

IS
istina00
08:54 04.03.2022.

Krznar je uništio dinamo, najprije što nije doveo pojačanja osi bočkaja, a onda lošim taktikom. kopić sad pokušava spasiti što može, ali i on vuče krive poteze-forsira petkovića koji je van forme, a ne daje šanse špikiću i menalu. theophile je također teški kikser koji je dinamu odnio milijune eura svojim greškama i kiksa u svakoj važnijoj utakmici

TE
texviler
07:32 04.03.2022.

kad su igrali u seoskoj ligi

Avatar von Šoštarić
von Šoštarić
11:49 04.03.2022.

Dinamo nema loš kadar igrača ali rade se loši potezi prvenstveno sa trenerima amaterima,koji ne znaju posložiti momčad.Dinamo nije klub da bi ga trenirali treneri koji u tom nauku nemaju nikakve rezultate.